Ziua Logo
  Nr. 4320 de marti, 26 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ambasadorul Federatiei Ruse in Republica la Chisinau: "Am increderea ca Moldova nu va urma exemplu Georgiei"

Intre situatia din Caucaz si cea din Republica Moldova exista multe deosebiri, iar evenimente din Osetia de Sud s-au desfasurat din cauza pozitiei iresponsabile a conducerii georgiene, a declarat marti ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, care si-a exprimat increderea ca autoritatile de la Chisinau nu vor urma exemplul Georgiei.

"Cred ca (la Chisinau) conducatorii isi vor utiliza intelepciunea ca datorita acestor deosebiri sa nu permita o asemenea stare catastrofala de lucruri", a declarat diplomatul rus in cadrul unei conferinte de presa in care a anuntat decizia presedintelui Dmitri Medvedev de a recunoaste independenta Osetiei de Sud si Abhaziei.

Referindu-se la un "posibil comportament similar din partea Republicii Moldova cu cel georgian", ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau a opinat ca acest lucru este "pur si simplu imposibil". "Constat cu placere ca nu exista nicio intentie de a escalada situatia in zona de securitate si cred ca nici nu ar trebui sa fie", a declarat Kuzmin. Potrivit acestuia, orice escaladare militara indeparteaza reglementarea conflictului in interesul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului si acest fapt ar trebui sa-l inteleaga toti politicienii responsabili.

Pozitia Rusiei, neschimbata

Fiind intrebat despre pozitia Rusiei in reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul rus a spus ca aceasta a fost anuntata in cadrul intrevederii de luni, 25 august, dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau de la Chisinau, Vladimir Voronin, care a avut loc la Soci. Rusia isi va activiza pozitia in vederea reluarii procesului de negocieri si va contribui la reluarea contactelor dintre conducatorii Republicii Moldova si Transnistriei, a indicat ambasadorul Kuzmin.

Referindu-se la modificarea formatului fortelor de pacificatori din Republica Moldova, Kuzmin a afirmat ca acum nu este momentul potrivit pentru a discuta asemenea chestiuni. Rusia a declarat nu o data ca in contextul reglementarii politice a conflictului transnistrean ar putea fi modificat formatul, dar la momentul de fata se constata ca acesta este unica operatiune de pacificare efectiva, a explicat el.

In legatura cu motivele care au condus Rusia sa recunoasca independenta celor doua republici separatiste, Valeri Kuzmin a mentionat "agresiunea Georgiei asupra Osetiei de Sud" si a adaugat ca Rusia dispune de materiale documentare care demonstreaza ca o asemenea operatiune era pregatita si impotriva Abhaziei.

Kuzmin l-a comparat pe presedintele de la Tbilisi, Mihail Saakasvili, cu Radovan Karadjic, fostul lider politic al sarbilor bosniaci, afirmand ca aceste actiuni trebuie sa fie pedepsite conform normelor internationale. Diplomatul rus a acuzat si occidentul pentru utilizarea standardelor duble in ceea ce priveste Rusiei.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat marti ca recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste si a chemat si alte state sa-i urmeze exemplul. Majoritatea capitalelor occidentale au criticat aceasta decizie.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Sfintii inchisorilor" interzisi la Iasi (2788 afisari)
 Scandal politic la Chisinau (2669 afisari)
 Drama "Doamnei de Fier" (2639 afisari)
 Kosovo: efectul de sera. Ce va face Romania? (2328 afisari)
 Inmormantarea primului miliardar (2270 afisari)
 Fantome care nu si-au gasit linistea in lumea de dincolo bantuie Marea Britanie si ingheata sangele localnicilor  (7185 afisari)
 Balcanii si o buna parte din Europa de Est, in componenta Romaniei (6951 afisari)
 Lectie de sex cu forta: Si-a violat cumnata minora toata noaptea (4785 afisari)
 Gorbaciov avertizeaza asupra "scindarii lumii" si producerea unui cataclism mondial (3191 afisari)
 Posibilitatea unirii Republicii Moldova cu Romania, analizata diferit dupa 17 ani  (2938 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00435 sec.