Ziua Logo
  Nr. 4313 de luni, 18 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ambitiile arctice ale Rusiei, contestate de SUA si Canada

In incercarea de a contracara pretentiile agresive ale Rusiei asupra zonei arctice submarine, recent, SUA si Canada, doua dintre statele care vor sa isi extinda teritoriile submarine, au facut o neasteptata alianta, transmite, luni, agentia Agepres, citand publicatia britanica Financial Times.

In acest sens, saptamana trecuta un spargator de gheata american de coasta a parasit un port din Alaska pentru a se alatura unui spargator de gheata canadian, cu scopul de a efectua un studiu seismic al platformei marii Beaufort, la nord de granita dintre Alaska si teritoriul Yukon (Canada).

Ambele tari realizeaza studii pentru a-si sustine pretentiile asupra teritoriilor arctice submarine care ar contine o patrime din resursele ramase de petrol si gaze naturale ale lumii. Cu toate acestea, in cazul de fata, cele doua state sustin ca au lasat deoparte disputa asupra unui teritoriu de 12.000 de kilometri patrati dintr-o alta zona a Marii Beaufort, in numele apararii impotriva pretentiilor Rusiei, aflate in contradictie cu cele ale SUA, Canadei, Danemarcei si Norvegiei.

"Rusii stiu pentru ce vor Oceanul Arctic, iar in timpul mandatelor lui Putin si Medvedev au fost extrem de agresivi", explica Rob Huebert, director asociat la Centrul pentru Studii Militare si Strategice al Universitatii din Calgary.

Desi problema drepturilor asupra Polului Nord nu a fost considerata prioritara cat timp zona se afla sub gheata impenetrabila, odata cu temperaturile mai blande, aceasta ar putea aparea in prim plan pe masura ce gheata din ce in ce mai subtire face regiunea accesibila.

La inceputul acestei luni, oameni de stiinta canadieni si danezi au sustinut ca lantul muntos submarin Lomonosov, situat sub Polul Nord, este legat de platourile Groenlandei si de cel nord-american.

Desi cele doua state pot fi in dezacord in privinta portiunii de lant care le-ar apartine, ele se declara de acord ca acesta nu reprezinta o extindere a platoului continental rusesc.

Moscova a revendicat pentru prima data lantul Lomonosov in 2001, reafirmandu-si pretentiile anul trecut, atunci cand un submarin rusesc a infipt steagul Rusiei in platforma de sub Polul Nord.

Pozitia americana in privinta drepturilor asupra teritoriilor de sub Oceanul Arctic este una delicata deoarece Congresul american nu a ratificat inca Conventia ONU privind Dreptul Marii, care guverneaza in mod ultim aceste pretentii. Oficialii americani spera insa ca aceasta sa fie ratificata inainte de termenul limita impus de ONU pentru pretentii teritoriale, din 2013.

V. D.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kovesi, la reciclare (2789 afisari)
 Zmeura interzisa in paradis (2564 afisari)
 Morar ilegal (1483 afisari)
 Imuni la cancer (1474 afisari)
 Pentagonul trimite F-16 in Romania (1389 afisari)
 UPDATE: Georgia a fost pe cale sa aduca lumea in pragul unui razboi nuclear (2721 afisari)
 Presa rusa: Statele Unite pregatesc indepartarea lui Saakasvili (2332 afisari)
 Saakasvili isi rontaie cravata in fata telespectatorilor georgieni (2144 afisari)
 Calcati cu jeep-ul pe plaja (1977 afisari)
 Rusia a instituit sanctiuni economice impotriva Ucrainei (1887 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00496 sec.