Ziua Logo
  Nr. 4304 de joi, 7 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Medicii romani pleaca pe capete din tara

Circa 10% dintre medicii si farmacistii din Romania, dar si 30% dintre asistentele medicale au solicitat documente pentru a profesa in strainatate. Motivele pentru care cadrele medicale aleg sa muneasca in strainatate sunt salariile mai mari si conditiile mai bune de lucru. Tarile preferate de majoritatea cadrelor medicale sunt Franta, Spania, Germania si Marea Britanie unde un doctor poate castiga intre 1.600 si 3.800 de euro, iar o asistenta medicala poate castiga peste 800 de euro. Oricum ar fi, atat medicii, cat si asistentele ar castiga de trei sau chiar de patru ori mai mult decat in tara noastra, iar conditiile nu se compara cu cele din spitalele autohtone.

Cele mai cautate specializari in tarile dezvoltate si cautate ale Uniunii Europene (UE) sunt medicina de familie, anestezia, terapia intensiva, reumatologia, ortopedia si psihiatria. Reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat ca din cei peste 48 de mii de medici si farmacisti, peste sapte mii au cerut, pana la 23 iulie, certificatul de conformitate, care le ofera posibilitatea de a profesa in strainatate. Din cele peste 136 de mii de asistente medicale, peste patru mii au solicitat acest document. Judetele Alba, Maramures, Vaslui, Suceava, Arad si Constanta se confrunta cu cel mai mare deficit de medici. Potrivit unui studiu realizat de Colegiul Medicilor, in 2007, in Romania un medic revine la o mie de locuitori, in timp ce in Italia, Grecia si Belgia sunt cate patru medici la mia de locuitori.

Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat a precizat, citat de Realitatea TV, ca medicii romani sunt la fel ca cei din Uniunea Europeana, exodul acestora fiind o adevarata problema. "Trebuie sa recunoastem ca pentru un medic tanar evolutia este mult mai dificila si chiar uneori este impiedicat sa evolueze corect din cauza diferitelor reguli si din cauza unor comportamente in sistemul sanitar in care medicul tanar nu poate sa isi ridice capul decat dupa o anumita varsta si numai unii dintre ei", a adaugat acesta. Arafat a adaugat ca in UE, medicul este mult mai respectat si invatat sa faca mai multe lucruri. Potrivit Colegiului Medicilor din Romnia, doar 4% dintre medicii romani activi au parasit teritoriul in 2007. Numarul cererilor documentului care permite profesarea acestei meserii in strainatate arata faptul ca in 2008 exodul va lua proportii.

A.E.G.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 SIE si SRI ne spioneaza prin satelit (4304 afisari)
 Sfarsitul sau nesfarsitul lui Daniel Morar (1965 afisari)
 Oprescu da piept cu "Basarab" (1268 afisari)
 Rusia ridica Scutul (1127 afisari)
 Inlocuitor pentru Morar (898 afisari)
 Bulgaria va fi lovita de un virus periculos ce ar putea ameninta si Romania (3288 afisari)
 S-a trezit in timp ce medicii se pregateau sa-i faca autopsia  (3179 afisari)
 Un angajat roman al ICR New York, in ipostaze indecente  (2784 afisari)
 Atentie la webcamul de pe computer! (2511 afisari)
 Un brazilian a facut sex cu 400 de vaci (1730 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00456 sec.