Ziua Logo
  Nr. 4283 de luni, 14 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

PD-L vrea tratament egal pentru parlamentarii-ministri si alesii de rand

Atac la imunitate

Democrat-liberalii vor sa modifice Legea raspunderii ministeriale astfel incat ministrii care sunt si parlamentari sa poata fi urmariti penal fara acordul Camerei din care fac parte. Acesta este al doilea demers al PD-L de simplificare a procedurii in cazurile dosarelor lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres si Paul Pacuraru. Primul a fost contestarea la Curtea Constitutionala a Regulamentului Camerei Deputatilor.

Emil Boc, presedintele PD-L, a declarat ca legislatia actuala stabileste o diferentiere in regimul juridic si constitutional intre parlamentarii obisnuiti si cei care indeplinesc sau au indeplinit o functie ministeriala. "Un parlamentar obisnuit poate fi urmarit penal fara incuviintarea Camerei din care face parte, pe cand un parlamentar care este si ministru nu poate fi urmarit penal decat daca exista acordul unei majoritati de doua treimi. Este un tratament discriminatoriu ce situeaza parlamentarii-ministri deasupra legii", a declarat Boc. Acesta sustine ca trimiterea in judecata a unui parlamentar, indiferent de pozitia sa in Guvern, ar trebui sa se faca fara acordul Parlamentului, care ar trebui doar sa ia act de demersul procurorilor.

Pedelistul a precizat ca votul in plen ar trebui sa se dea doar in cazul in care se cere perchezitia, retinerea sau arestarea unui parlamentar. "Astfel recastigam increderea populatiei in clasa politica, dar si in actul de justitie", a adaugat liderul PD-L.

Doua tipuri de parlamentari

Boc a apreciat ca modificarea Constitutiei din 2003 a produs aceste diferente procedurale pentru doua categorii de parlamentari deoarece imunitatea parlamentara a fost restransa, in timp ce imunitatea guvernamentala a ramas la fel de extinsa. PD-L ia in calcul ca, la o eventuala revizuire a Constitutiei, sa elimine complet imunitatea guvernamentala. Proiectul de modificare a Legii raspunderii ministeriale va fi depus la Parlament la inceputul sesiunii viitoare sub semnatura parlamentarilor democrat-liberali. El este complementar contestatiei depuse la Curtea Constitutionala a prevederii din Regulamentul Camerei Deputatilor care stipuleaza ca, pentru avizarea favorabila a inceperii urmaririi penale impotriva unui deputat care este si ministru, este nevoie de votul a doua treimi dintre colegii sai. Magistratii Curtii Constitutionale au amanat pentru 17 septembrie luarea unei decizii la insistentele presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, care a solicitat timp pentru exprimarea unui punct de vedere.

Din nou la Curte

Judecatorii Curtii Constitutionale au fost invitati sa se pronunte de mai multe ori in chestiunea procedurii de trimitere in judecata a ministrilor. Comisia speciala de la Cotroceni care trebuia sa intocmeasca un raport consultativ in cazul cererilor venite de la Parchet a fost declarata neconstitutionala, decizia ramanand apanajul integral al presedintelui. Ulterior, Curtea a decis ca presedintele sa poata aviza doar urmarirea penala a ministrilor care nu sunt parlamentari. Pentru cei care sunt deputati sau senatori se cere acordul Camerei din care fac parte. Spre deosebire de Camera Deputatilor, la Senat este nevoie doar de votul majoritatii simple a senatorilor, nu de doua treimi. (A.I.)

Adrian ILIE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Badea si Stan, dusmanii Romaniei! (3420 afisari)
 Politia Gandirii la Chisinau (1797 afisari)
 Betoane in loc de parcuri (1673 afisari)
 Evadare din Dubai (1464 afisari)
 Rusia vrea sa puna rachetele pe Europa (1385 afisari)
 Noua femei arestate pentru ca au participat la un concurs de sex oral pe o plaja din Grecia (8121 afisari)
 Socant: Un violator in serie eliberat dupa 15 ani pentru buna purtare a facut sex in grup cu doua minore (3728 afisari)
 Cinism: O copila de 13 ani batjocorita in plina strada (3647 afisari)
 Alpinism in pielea goala (3125 afisari)
 Ce facultate trebuie sa termini pentru 1.000 de euro pe luna la primul job (2729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00473 sec.