Ziua Logo
  Nr. 4278 de marti, 8 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Se da startul la macelarirea animalelor salbatice din Europa

Celebrul cuplu hollywoodian Brad Pitt si Angelina Jolie se declara socati de faptul ca au platit multe milioane pe un castel francez din secolul XVII in regiunea Aix-en-Provence pentru a asista la traditionalele partide de vanatoare care se desfasoare in apropierea domeniul pe care il poseda, potrivit cotidianului britanic The Independent. Cunoscuti pentru inclinatiile lor filantropice si in general pentru cele legate de protectia mediului si a animalelor, Brad si Angelina si-au exprimat indignarea fata de faptul ca localnicii vaneaza mistreti pe timpul verii in jurul conacului lor. In Franta partidele de vanatoare sunt organizate in jurul castelelor. Pe Valea Loarei, stapanii castelelor isi imbraca oaspetii (contra unei sume de 5.000-6.000 de euro per persoana) in straie tipice secolului al XVII-lea si pornesc la vanatoare de vulpi, cerbi si iepuri. Sezonul la vatoare incepe la 15 august iar amploarea pe care o ia vanatul ca hobby al europenilor devine ingrijoratoare. Vanatorii pasionati si turistii avizi de sange distrug fauna din aproximativ 20 de tari. Vanatorii-amatori se aduna in Scotia in fiecare an pentru a trage la nimereala in sute de mii de cerbi - pentru uciderea acestora nu este necesar un permis de vanatoare, poate participa oricine doreste. Intr-adevar vanatoarea de cerbi in grup a devenit o activitate populara - chiar daca pare a fi dificila. Amatorii de ursi, pe de alta parte, au inceput in ultimii 15 ani sa viziteze Romania; explicatia consta in faptul ca in timpul dictaturii comuniste impuscarea ursilor era interzisa (mai putin conducatorilor comunisti). Populatia de ursi a crescut, ajungand cea mai mare din Europa - cu exceptia Rusiei -, iar dupa caderea URSS si a ridicarii interdictiei, portile s-au deschis in fata vanatorilor europeni, ce platesc aproximativ 8.000 de euro pentru a vana ursi in Muntii Carpati.

Romania, destinatie preferata pentru ursi si mistreti

Inainte de a intra in Romania, vanatorul strain trebuie sa ia legatura cu o firma care este specializata in organizarea de vanatori cu straini, cu una din asociatiile de vanatoare sau cu Regia Nationala a Padurilor - Romsilva. Pasul urmator este o invitatie trimisa de asociatia de vanatoare, pentru perioada dorita, invitatie in care se specifica armamentul cu care vine vanatorul. El este preluat de la vama si condus la locul de vanatoare, unde i se ofera ceea ce cere. Plateste in functie de ce impusca, dupa vanatoare.

Tarifele de vanatoare pentru cerbul comun, se situeaza intre 550 si 8.800 de euro, in functie de masa trofeului. In acest caz, tariful de organizare pentru o zi de vanatoare este de 20 de euro pentru un vanator. Pentru cerbul lopatar, tariful este situat intre 250 si 550 euro, calculat tot in functie de masa trofeului. Tariful pentru mistretii masculi este cuprins intre 250 si 750 de euro, in functie de lungimea coltilor inferiori. Pentru femele, tariful este intre 200 si 300 de euro. Tariful de organizare pentru o zi de vanatoare de mistreti este de 150 de euro pentru un vanator.

Fondurile de vanatoare din sudul Romaniei sunt renumite si pentru cabanele de vanatoare de aici, aflate astazi in proprietatea RNP Romsilva. Din pacate, ele constituie o parte importanta a ofertei turistice a zonei. La Resca se organizau, inainte de '89, vanatori de inalt protocol, inclusiv cu oaspetii de peste hotare ai regimului Ceausescu. Inainte de debutul actiunii, toata zona era incercuita de silvicultori, militieni si securisti, care aveau misiunea de a nu lasa nici un muritor de rand sa se apropie de cortegiul prezidential. O astfel de vanatoare se solda, uneori, cu doborarea a 70 – 80 de exemplare din vanatul mare. Peste 7.000 de ursi traiesc in prezent in Romania, in conditiile in care numarul "optim" este in jurul a 4.000 de exemplare. Reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor considera ca efectivele de ursi sunt ingrijorator de mari. Anul trecut, reprezentantii unor ONG-uri au emis semnale alarmiste privind scaderea efectivelor de ursi, fapt ce a determinat Ministerul Agriculturii sa renunte la un sezon de vanatoare.

Vanatoarea la arc

In Irlanda, vanatoarea de rate cu copoi este perfect legala, iar vanatorile traditionale, precum Galway Blazers, Black and Tans si Golden Vale au loc in fiecare sezon.

In Austria si in Elvetia, caprioarele sunt macelarite de vizitatorii anuali ai muntilor, insa exista diferente intre stilurile lor de abordare. Austria ofera musafirilor "mari partide de vanatoare" inainte de a dezvalui faptul ca vor fi vanate "subspecii de caprioare si oi". De cand, insa, pot fi organizate "mari partide" de vanatoare in cautare de oi? Agentiile de turism ofera pachete de cate zile la vanatoare, in rezervatii de 14.000 de hectare si promit "trofee de nivel mondial" fara a cere vreun fel de cunostinte din partea vanatorului.

In Elvetia trebuie depusa cu un an inainte o cerere pentru permis de vanatoare - ce costa 2.000 de dolari si nu este garantat faptul ca aplicantul o va si primi. In cazul unui succes, insa, este permisa urmarirea caprioarelor timp de doua zile, insa nu din masina, ci pe jos. Amatorii de vanatoare vor fi indrumati spre animalele batrane, pentru a nu fi omorate cele tinere. In Spania, vanarea caprelor salbatice este permisa in parcurile pentru vanatoare ale rezervatiilor nationale. Vanatorii au nevoie de permis, drept de purtare a armei si asigurare personala. Cei care prefera sa vaneze cu arcul si sageata din placere - asa cum o faceau stramosii lor din Neanderthal de nevoie -, o pot face in cadrul vanatorilor cu arcul, pentru care cerbii, caprele salbatice si oile sunt atrase in anumite zone, pentru a le fi mai usor oamenilor sa le nimereasca.

Cehia, paradisul vanatorilor

In functie de sezon si de durata partidei de vanatoare, pretul poate ajunge pana la 200.000 de dolari. Republica Ceha a devenit o adevarata Mecca pentru vanatori dupa caderea comunismului, insa vanatoarea a fost intotdeauna importanta in Cehoslovacia; cerbi, caprioare si porci mistreti au fost, timp de secole intregi, crescuti doar pentru a putea fi ucisi, fiind chiar create noi specii pentru sporirea varietatii. Aici este necesar un permis de vanatoare valabil emis de tara de provenienta a turistului, inainte ca acesta sa depuna cerere pentru a obtine un permis ceh. Sezonul mistretilor dureaza de la 1 august pana la 15 ianuarie, insa amatorii pot impusca porcii mistreti cand sunt pui si adulti tineri, deci intregul an.

In Italia, vanatoarea de vulpi a fost inlocuita cu vanatoarea de antrenament cu copoi - insa vanatoarea de porci mistreti este una dintre pasiunile localnicilor. Strainii, potrivit legii, pot vana caprioare si mistreti doar pe domeniile particulare de vanatoare, care se afla de obicei in apropierea marilor orase, folosirea lor costand 600 de lire sterline pe zi. Ei au nevoie de un permis de vanatoare si de asigurare.

"Vanatori exotice de caprioare in Anglia"

Cat despre Anglia - sa fie oare britanicii, de la interdictia impusa vanatorii de vulpi in anul 2004, lipsiti de bucuria sporturilor sangeroase? In nici un caz. Sunt usor de gasit site-uri de Internet care ofera "Vanatori exotice de caprioare in Anglia" si promit o prada bogata din randul "populatiei autohtone de caprioare". Organizatorii afirma ca, din cauza legilor britanice deosebit de complicate privitoare la arme, ei nu pot inchiria armele - insa le pot imprumuta, iar turistii platesc munitia. Sezonul se desfasoara intre septembrie si decembrie, iar costul este de 470 de lire sterline pe zi. In Anglia e in continuare legala vanatoarea de caprioare cu pusca, insa nu si cea cu arc si sageti sau cu copoi. Iata deci, un adevarat masacru al animalelor salbatice in intreaga Europa, zi de zi in timpul sezonului de vanatoare, sau, in unele zone, chiar pe parcursul intregului an. Tarile au modalitati diferite de a se raporta la acest subiect. Sa fi venit, oare, momentul ca ele sa adopte o atitudine comuna? In octombrie 2006, Parlamentul European a declarat ca "imbunatatirea protectiei animalelor reprezinta o obligatie permanenta pentru comunitate", iar parlamentarii europeni au sprijinit un Plan de Actiune al Comunitatii pentru Protejarea si Bunastarea Animalelor, pentru perioada anilor 2006-2010. Gestul pare mai curand birocratic si inutil, urmand sa continue sa aiba aceasta imagine pana in momentul in care Europa isi va proteja fauna salbatica prin a interzice macelarirea ei din pura placere.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Misterioasa inscriptie despre Mesia-Iisus (2946 afisari)
 Cartita invrajbeste CNSAS (1762 afisari)
 Isus intre... fundamentalisti (1590 afisari)
 Sfaraiala Astoria (1525 afisari)
 Oprescu face ochi dulci PD-L (1403 afisari)
 Gafa fara precedent: Bush cere scuze lui Berlusconi si poporului italian pentru insulta (2757 afisari)
 Fosta sotie a lui Sylvester Stallone, Brigitte Neilsen, isi opereaza sanii in direct de dragul audientei tv (2475 afisari)
 O romanca se iubeste, de doi ani, cu antrenorul lui AC Millan, Carlo Ancelotti (2438 afisari)
 Pentagonul se doteaza cu "arma telepatica" pentru dispersarea manifestatiilor  (2012 afisari)
 Nudul unei fetite de sase ani, de pe coperta unei reviste de arta, infurie autoritatile australiene (1846 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00549 sec.