Ziua Logo
  Nr. 4275 de vineri, 4 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Biocarburantii sunt la originea exploziei preturilor la alimente

In numai sase ani, dezvoltarea productiei de biocarburanti a provocat a crestere de 75 de procente a preturilor la alimente, arata un raport al Bancii Mondiale, citat de cotidianul britanic The Guardian. Desi a fost finalizat inca din luna aprilie, raportul nu a fost dat publicitatii pentru a nu pune in incurcatura Administratia americana, care sustine ca biocombustibilii au determinat o majorare de trei procente a preturilor, sustin ziaristii de la publicatia citata.

Documentul constata o crestere cu 140% a costului ''cosului zilnic'' din 2002 pana in februarie 2008. El afirma, de asemenea, ca majorarea preturilor la energie si ingrasaminte a contribuit la o crestere de numai 15%, in timp ce biocarburantii au contribuit la o crestere de 75% in perioada respectiva.

Raportul, intocmit de un economist al Bancii Mondiale, Don Mitchell, este in contradictie cu afirmatiile presedintelui George W. Bush, potrivit caruia cresterea cererii chineze si a celei indiene reprezinta un factor al majorarii preturilor la alimente. ''Cresterea rapida a veniturilor tarilor in curs de dezvoltare nu a dus la o sporire importanta a consumului mondial de cereale si nu a fost un factor important al majorarii preturilor'' la alimente, se afirma in raport, potrivit The Guardian.

Seceta de ani la rand din Australia nu a avut nici ea un impact semnificativ, estimeaza raportul. Utilizarea crescanda a biocarburantilor in Europa si in Statele Unite ale Americii este cea care a avut cea mai mare influenta asupra preturilor, se afirma in raport.

Lipsa unor solutii alternative la biocombustibili dar si dorinta guvernantilor de a arata oamenilor ca le pasa de viitorul planetei a dus la adoptarea unei rezolutii cu un posibil impact extrem de negativ asupra populatiei. Astfel, Uniunea Europeana doreste ca, pana in 2020, 10% din carburantii pentru transport sa fie de origine vegetala.

Cursa pentru biocarburanti a provocat distorsiuni pe piata alimentara, deturnand o parte din cereale spre carburanti in detrimentul alimentatiei si favorizand speculatii financiare pe piata cerealelor.

Biocombustibilii, care sunt, pentru moment, singura alternativa ecologica la energiile pe baza de combustibili fosili si care permit reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, se vor afla pe agenda reuniunii G-8 ce va avea loc in Japonia saptamana viitoare, la fel ca si subiectul referitor la cresterea preturilor la alimente.

Adrian ENCULESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum ne fura la gaze (2555 afisari)
 Perle de incultura (2246 afisari)
 Haos in Turcia (1863 afisari)
 Greva prezidentiala (1784 afisari)
 Chivu a semnat cu Adelina (1549 afisari)
 Goala-pusca la cumparaturi (3653 afisari)
 Condamnat pentru ca era pasionat de sex cu caracatite, serpi sau tigri (3367 afisari)
 SMS-uri crestine direct de la Sursa (1553 afisari)
 Teoria relativitatii generale a lui Einstein, confirmata de un pulsar binar (1513 afisari)
 Karate cu sanii (VIDEO) (1428 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00332 sec.