Ziua Logo
  Nr. 4270 de sambata, 28 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Nota la Bac e cat spaga

Ministerul Educatiei a interzis protocolul oferit profesorilor, insa elevii nu sunt trecuti daca nu dau pesches * Marturiile liceenilor si ale unor dascali indignati contrazic minciunile oficiale

Ministerul Educatiei a interzis colectarea de bani pentru protocolul oferit profesorilor cu ocazia examenelor de la bacalaureat. Cu toate acestea, spaga a continuat sa se dea si in acest an. Ministerul nu a reusit sa ia nici o masura eficienta pentru a opri acest fenomen.

Liceenii, parintii si chiar unii dascali recunosc ca mita a ajuns la sume de pana la 500 de lei. Pe langa bani, profesorilor li se ofera chiar si excursii. Alteori, ei sunt amenintati ca vor avea de suferit daca nu accepta spaga. Reprezentantii ministerului, dar si organele de ancheta ar fi putut descoperi unde se dau bani doar daca ar fi citit forumurile ziarelor si televiziunilor. ZIUA va prezinta in cele ce urmeaza cateva destainuiri ale celor implicati in examenul de Bac care demonstreaza ca si in acest an s-au strans fonduri pentru mituirea profesorilor.

"Pe langa acea taxa de protocol, la multe, scoli se cumpara pur si simplu examenele!!! Au loc chiar si negocieri: se pretind bani proportional cu nota pretinsa! Este strigator la cer! Au loc rasturnari de valori: copii care in cursul liceului au invatat foarte bine se trezesc pe lista finala a examenului de bacalaureat cu note mai mici decat cei care si-au batut joc de scoala patru ani de zile. Si asta datorita unor profesori care nu au pic de demnitate si raspund cu cea mai mare nerusinare pretentiilor absurde ale unor parinti nesabuiti!", spune Delia. Tot aici, altcineva este insa de parere ca spagile nu sunt chiar atat de mari. "La sfarsitul articolului dati niste cifre astronomice, in Lei vechi! De ce? Sa fie cifre cu multe zerouri? Am incercat transformarea lor in RON. Si ce a rezultat: in medie, fiecare din cei 1209 specialisti a incasat 331 RON. Vi se pare chiar asa de exagerat?", spune mattypc. "Parintii care au facut legatura intre elevi si profesori au asigurat membrilor comisiilor cadouri, mancare, excursii sau chiar bani gheata. Cei peste 7500 de elevi care dau Bacul in acest an la Timisoara au strans, in medie, cate 80 de euro. Acest gest se numeste MITA si trebuie sanctionat. Copiii n-au nici o vina, sunt victimele parintilor indobitociti care prin asemenea gesturi iresponsabile produc generatii de inculti si prosti. La acest capitol justitia si procuratura ar trebui sa-si faca datoria, si nu la rahaturile de mai sus", afirma un comentor cu nick - name-ul Ursul Bruno pe forumul Evenimentului Zilei. Nea Gogu Ingineru ii da dreptate, pe acelasi forum, insa arata ca liceenii nu prea au de ales. "Iti inteleg supararea si ai dreptate. Dar daca ai avea tu copil care da Bac si deja toti au dat bani pentru Bac tu ce-ai face? Sunt niste nenorociti, nu dai banu ti-l pica, isi bat joc de elev, ca nu au mama nenorocitii de <<profi>>. Nu cred ca te-ai risca sa-ti bati joc de propriul copil pentru 300 ron. Sistemul e facut de asa maniera incat ori dai, ori te da. Si nu ai de ales", spune Nea Gogu.

Rugat, amenintat si injurat

"Haideti sa va spun un secret... Nici profesorii, nici elevii, nici parintii nu vor sa se schimbe acest sistem de examinare. Daca ar fi fost vointa acolo sus, la minister s-ar fi putut rezolva altfel, dar vai, ce rezultate dezastruoase am fi vazut", afirma Idle pe forumul Realitatea. Un profesor de matematica are aceeasi opinie. "Si in zilele noastre se copiaza la bac, altfel un mare procent de elevi nu ar lua acest examen pentru ca elevii invata din ce in ce mai putin. Dar exista si elevi buni care invata si au tot respectul meu. Si daca n-am intalnit profesori <<murdari>>, acest lucru nu pot spune despre elevi si parinti. Am fost rugat, amenintat si injurat (si voi mai fi) sa fac favoruri (sa dau note mari degeaba)", semneaza acelasi profesor de matematica.

Mai putin decat prostituatele pe centura

Pe forumul ziarului Gandul, Omu' cu sapa sustine ca totul se rezolva destul de ieftin, cu o atentie pentru profesorii supraveghetori.

"Lozul il iau supraveghetorii. Ce-i drept, astia nu au pretentii mari. Cu un suc adria, o punga de cafea de 250 grame si un pachet de kent se rezolva, de obicei. In caz contrar negociatorul desemnat de candidatii din clasa respectiva pluseaza sau, daca nu merge, trece la amenintari. Supraveghetorii care nu cunosc miscarea se pot alege cu propria masina sifonata. In general merge prima oferta. Vorba unui elev: ne costa supraveghetorii mai putin decat prostituatele de pe centura!". "Sigur trebuie facuta curatenie in Ministerul Educatiei si Cercetarii, in inspectoratele scolare, in universitati. Pierdem foarte multe valori. Avem tineri minunati. Dupa 1989 a fost jaf in invatamantul romanesc. A aparut o scoala underground formata din anumite persoane din anturajul profesorilor universitari ce si-au cumparat catedra, functia de director, de inspector (...) Am fost profesor-diriginte la o clasa de matematica-fizica de la Liceul Economic din Calimanesti. A trebuit sa renunt la dirigentie cand copiii erau in clasa a XII-a pentru ca nu am putut sa cumpar pentru unii dintre ei nota 5 la proba orala la limba romana", avertizeaza dascalul Cornelia Vodoiu pe forumul Gandul.

Optional, dar obligatoriu

Cele mai multe comentarii si destainuiri legate de banii dati la Bac sunt pe forumul Realitatea Tv. Lorena, o eleva eminenta din Targoviste, povesteste indignata ca a fost, practic, obligata sa dea bani pentru Bac.

"Am vazut reportajul de mai devreme legat de spaga pentru Bac. Nu este adevarat ca e doar o modalitate prin care cei nepregatiti sa obtina note mari degeaba. Eu personal am terminat un liceu teoretic din Targoviste, matematica-informatica, cu media 9,97, si nu m-a intrebat nimeni daca sunt sau nu de acord sa dau acesti bani de protocol. Diriginta ne-a amenintat ca daca pe langa cei 60 RON pentru "fondul liceului" ("optional", dar obligatoriu) nu dam 200 RON pentru protocol, nu ne semneaza nimeni fisele de lichidare fara de care nu putem sa ne ridicam diploma de bacalaureat. Toata abureala asta pe care o spun cei de la minister cu "e organizat exclusiv de comitetele de parinti", "cadrele didactice n-au nici o legatura", e o mare minciuna. Cu totii am fi fost de acord sa dam o suma modica pentru a asigura apa minerala si cafea. Dar daca inmultim 200 Ron cu 400 de elevi care sustin bacalaureatul la mine in liceu, se obtine o suma exorbitanta", afirma Lorena. Marius propune ca in Romania sa se importe modelul examenului de Bacalaureat din Franta. "Cu politia in fiecare scoala si sala. Poate asa se mai potolesc toti cu protocolul si spagile", zice acesta. "Veniti in Dolj ca aici s-au pus bazele spagii din Romania. La CFR, directoarea Tenea a promis tuturor elevilor, seralisti sau la zi, ca vor lua bacu indiscutabil, sigur, cu o contributie mai mica decat suma unor meditatii, un milion juma. Si imultiti cu vreo 450 de elevi", protesteaza d_este_pt. "In Bistrita, la liceul sportiv, s-au dat 300 ron de persoana. Cand am dat examenul, examinatorii se gandeau la gratare si bere, nici macar nu ascultau ce vorbesti. S-au dat notele dupa URECHE", spune indignat simi. "Alti directori de la Cuza, de la Carol, de la Buzesti, de la Vuia, de la Cuza, pedagogic, sanitar, electro, energetic pe unde am si io preteni si pretene mi-au zis ca au dat cam un milion juma sau doua ca sa ii rezolve directorii cu comisii bune, sa-i lase sa copieze si sa ia note mari la oral. Bacul asta e o mare porcarie", a adaugat simi.

"Noua ne-a cerut 5 milioane pt protocol (oral si scris) si acum vad ca se iau numai note mici la oral cu toate k am dat bani. Nu stiu ce sa mai cred. In astia 5 mil sunt inclusi un milion, bani pt scris, dar sunt aproape sigura k diriga ne trage in tzeapa. Ma mir k altii au dat doar 2 milioane jumate", se plange bi44nca. O alta eleva posteaza ca la Drobeta Turnu Severin s-a dat in jur de 100-150 Ron de elev, in functie de prestigiul liceului. "La noi cine nu da bani de protocol se stie ca va pica bacul", sustine Emilia. In Moldova sunt aceleasi practici. "La Liceul Alimentar nr. 4 (Danubiana) din Roman (Neamt) s-a cerut 150 de lei de persoana. Elevii care au avut curajul sa spuna ca nu au acesti bani au fost amenintati ca nu vor intra in BAC sau ca nu li se va elibera diploma dupaterminarea examenului", spune Ion.

Pagina realizata de Gilda POPA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Pacaleala Sven Hassel (6816 afisari)
 Basescu in cleste (2788 afisari)
 Hotie berechet (2244 afisari)
 Ziua invaziei vazuta de Antonescu (1841 afisari)
 Problema batalioanelor disciplinare (1369 afisari)
 Tragedia unui adolescent premiant: Mister Boboc din Corabia, macelarit cu lovituri de cutit (4426 afisari)
 Romania, vizitata de extraterestri intre 1974 - 1993 (3150 afisari)
 Poze cenzurate: Elvis Presley, asa cum nu l-ati mai vazut pana acum (2905 afisari)
 Ucraina: Rusia trebuie sa isi mute flota din Marea Neagra in Siria (2621 afisari)
 Afgani executati public de talibani, in fata multimii (VIDEO) (2028 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00488 sec.