Ziua Logo
  Nr. 4268 de joi, 26 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Batjocorita de birocratie

O comisie interministeriala va hotari daca fetita pe care unchiul sau a lasat-o insarcinata va avorta in Romania sau in strainatate * Daca acest lucru se va petrece in tara, Nicolaescu va propune modificarea legii in domeniu

Eugen Nicolaescu (foto), ministrul Sanatatii, a anuntat ieri constituirea comisiei interministeriale care va decide daca fetita de 11 ani din judetul Neamt, care a ramas insarcinata dupa ce unchiul ei a violat-o, poate sau nu sa intrerupa sarcina intrata acum in 21 de saptamani. Potrivit ministrului, daca vineri - data limita stabilita pentru finalul analizei - comisia formata din specialisti ai ministerelor Sanatatii, Muncii si Justitiei si ai Autoritatii pentru Protectia Drepturilor Copilului va anunta ca decizia este pentru intreruperea sarcini, legislatia privind avortul s-ar putea modifica.

Insa acest lucru este unul de durata, pentru ca este necesara si organizarea unei dezbateri publice. Comisia interministeriala este condusa de secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu. Nicolaescu a apreciat situatia in care se afla Florina, drept una "la limita dintre medical, legal si moral". Potrivit demnitarului, in cazul in care comisia va stabili ca minora nu poate face intrerupere de sarcina si legislatia in vigoare nu va fi modificata, persoanele care doresc sa faca acest lucru dupa a 14-a saptamana de sarcina vor trebui sa solicite acest lucru intr-o tara in care legislatia permite astfel de avorturi. Daca insa, comisia va decide ca fetita din comuna Piatra Soimului poate intrerupe sarcina, familia fetei este cea care trebuie sa aleaga medicul care va face operatia. Cu toate ca este greu de crezut ca, din cauza notorietatii acestui scandal, vreun medic roman ar accepta sa se expuna oprobiului public.

In timp ce la Bucuresti se reunesc comisii peste comisii, in Piatra Soimului, potrivit primarului Nicolai Nicorescu, parintii Florianei au trecut la fapte. Ei au imprumutat bani de la vecini pentru a-si face pasapoartele si pentru a pleca in Anglia unde spera sa poata face intreruperea de sarcina. "Vor sa plece pentru ca nu vor acest copil, mai ales ca cel care a violat-o este fratele mamei ei", a declarat, pentru Mediafax, primarul din Piatra Soimului.

"Viata fatului trebuie salvata"

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a precizat ieri ca, in cazul fetitei insarcinate, in loc sa se analizeze responsabilitatile reale se incearca culpabilizarea medicilor si chiar modificarea legii privind avortul. "Dezbaterea publica, in loc sa se axeze pe modul in care este organizata societatea romaneasca si modul in care institutiile statului si-au facut datoria este din de in ce mai mult orientata spre legitimitatea intreruperii sarcinii la o varsta inaintata a acesteia", precizeaza prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR. Medicii apreciaza ca "avortul constituie de regula un act medical fara valente terapeutice deoarece sarcina nu este o boala, ci o stare fiziologica. Numai in situatii exceptionale (sarcina pune in pericol iminent viata femeii si acest pericol nu poate fi indepartat decat prin intreruperea sarcinii) avortul capata si valente terapeutice. Avortul, indiferent de varsta sarcinii, prezinta riscuri de moment si riscuri indepartate pentru sanatatea femeii. Aceste riscuri trebuie sa fie acceptate atat de femeie, cat si de medicul care il practica. Embrionul si fatul sunt fiinte vii cu drepturi si trebuie sa existe intotdeauna un echilibru intre drepturile mamei si ale fatului. Progresele realizate in domeniul medical fac ca, in acest moment, fatul cu o varsta de 20 de saptamani sa aiba sansa de a supravietui in afara mediului intrauterin cu riscul unui handicap major. In aceste conditii chiar daca medicii ar fi acceptat sa intrerupa sarcina erau obligati sa utilizeze toate mijloacele pentru a salva viata fatului. Insa cu cat varsta fatului este mai mare, cu atat sansele de a nu se realiza un handicap major sunt mai mari. Reglementarile romanesti in ceea ce priveste avortul sunt printre cele mai liberale din Europa. A incerca sa se impuna medicilor obligativitatea de a efectua avorturi este o grava incalcare a libertatii de constiinta a unor cetateni si a autonomiei profesiei medicale. Mesajul profesiei medicale este de a apara viata sub orice forma si un medic nu poate fi obligat sa distruga un embrion sau un fat", apreciaza Colegiul Medicilor din Romania.

Mame minore, banalitate in Romania

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat ieri ca, in 2007, 535 de fetite sub 15 ani au facut intreruperi de sarcina. Demnitarul nu avea si statistica legata de numarul tinerelor care au devenit mame.

Pentru ca acest lucru este unul deja banal in Romania in care programele de contraceptie sau planing familial raman pe hartie. Directoarea Maternitatii "Cuza Voda" din Iasi, institutia care a decis ca fetita de 11 ani trebuie sa-si duca la termen sarcina, a explicat ca "am mai avut cazuri asemanatoare. De exemplu, anul trecut a venit o fata de 12 ani. Avea 11 cand a ramas gravida si a nascut la termen, fara complicatii", a declarat, pentru Mediafax, Vicuta Todosciuc, directoarea maternitatii. Tot ea a adaugat sec, comentand o situatie devenita atat de banala, precum copiii care nasc copii, ca sambata, Florina a fost externata, plecand din maternitate, "sanatoasa, de manuta cu parintii ei".

Protectia copilului alege avortul

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) este de parere ca, prin continuarea sarcinii Florinei se prelungeste abuzul la care aceasta a fost supusa de unchiul sau, ceea ce va avea consecinte grave asupra dezvoltarii sale ulterioare.

ANPDC considera ca, potrivit Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, "interesul superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti". Autoritatea arata ca, "in marea majoritate a legislatiilor altor state, inclusiv state europene precum Portugalia, Elvetia, Grecia, Polonia, Slovenia, Spania, dar si in unele state americane, este prevazuta posibilitatea intreruperii unei sarcini atunci cand aceasta a survenit ca urmare a unui viol sau a unui incest. Singura conditie pusa este aceea a existentei consimtamantului persoanei in cauza, sau a reprezentantilor ei legali, in cazul in care mama este minora".

Unchiul violator lasat liber de instanta

Unchiul violator al copilei de 11 ani nu va fi arestat, propunerea de arestare in lipsa a acestuia fiind respinsa ieri de instanta Tribunalului Neamt, care nu a aplicat nici vreo alta masura de siguranta, cum ar fi interdictia de a parasi localitatea sau tara.

Procurorul de sedinta a declarat ca "propunerea a fost respinsa ca nefondata, dar pana nu vom primi dosarul si nu stim ce a avut in vedere judecatorul, nu putem motiva recursul", care a fost declarat imediat dupa finalizarea sedintei de ieri si care se va judeca la Curtea de Apel Bacau. Potrivit unor surse judiciare, judecatorii asteapta testele ADN pentru a se stabili cu certitudine vinovatia invinuitului, procedura care dureaza luni de zile. Suspectul, Adrian Fasola, a fost audiat pe 2 iunie, iar pe 6 iunie s-a declansat urmarirea penala, el fiind pus sub invinuire pentru viol si act sexual cu un minor, numai ca barbatul nu a mai fost de gasit, el disparand fara urma. (A.G.)

Pagina realizata de Carmen POPESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vadim fara partid (3076 afisari)
 Romanii, cei mai buni spioni din NATO (2911 afisari)
 Ceausescu TV (1813 afisari)
 Laszlo Tökes reclama BOR la Bruxelles (1249 afisari)
 Oprescu incalca legea pentru Iliescu (1195 afisari)
 Gisele Bundchen, ipostaze fierbinti din timpul unei sedinte foto (2842 afisari)
 Aparata de avocatul lui Cioaca, judecatoarea Elena Turcu vrea capul politistilor care au prins-o beata la volan (2310 afisari)
 Un avion era sa ajunga la alta destinatie pentru ca pilotii dormeau (1681 afisari)
 Oficialii chinezi, tradati de amante (1438 afisari)
 Soferii americani isi risca viata pentru benzina ieftina din Mexic  (1292 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00486 sec.