Ziua Logo
  Nr. 4264 de sambata, 21 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Hotii de ovule

Un roman a fost arestat in Grecia sub acuzatia de organizare a unei retele de trafic cu celule sexuale * Politia a descoperit ca ovulele erau extrase cu forta de la doua romance sechestrate intr-un apartament de pe insula Creta * Operatia era efectuata cu ajutorul unor medici. Capul retelei vindea ovulele, impreuna cu un complice, pe sume cuprinse intre 600 si 2000 de euro

Prestigioasa revista britanica Jane's include Romania printre cei mai mari furnizori de organe traficate destinate transplanturilor, alaturi de China, India, Pakistan, Egipt, Brazilia, Filipine si Republica Moldova. Tara noastra revine din nou in actualitatea neagra cu un caz al unei retele de hoti de ovule. Potrivit Rompres, care citeza agentia greaca de presa ANA-MPA, un roman, in varsta de 41 ani, a fost arestat pe insula Creta, fiind acuzat de trafic cu ovule, prelevate cu forta de la o compatrioata pe care o tinea in captivitate.

Barbatul, care avea cel putin un complice, a tinut inchise doua tinere romance, de 20 si 27 ani, intr-un apartament din orasul Chania, de pe insula Creta. Uneia dintre acestea, in varsta de 27 de ani, i s-a aplicat cu forta un tratament injectabil care sa ii stimuleze producerea de ovule, care erau apoi vandute pentru sume cuprinse intre 600 si 2.000 euro. Anchetatorii afirma ca cei doi au avut cu siguranta alti complici deoarece prelevarea de ovule presupune o procedura complicata, posibila doar intr-o clinica specializata. Una dintre femei a declarat ca urma sa fie supusa unei interventii chirurgicale la sfarsitul acestei luni. Un medic care a consultat-o pe tanara de 20 de ani a ajuns la concluzia ca aceasta nu corespundea din punct de vedere medical unei extractiei de ovule, nefiind feritila la standardele UE. Cele doua au spus ca au fost atrase pe insula sub promisiunea unui loc de munca, fiind fortate sa se prostitueze de catre barbatul arestat, care ulterior s-a reorientat catre traficul cu ovule.

"Copii prin posta"

Un amplu scandal legat de furnizarea de ovule a avut loc in Romania in 2005. Acestea erau recoltate la Bucuresti. BBC News arata ca o societate britanica pentru probleme de fertilitate si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu o clinica ce functiona in tara noastra si care producea "copii comandati prin posta". Clinica era localizata in Capitala si primea sperma de la clienti din afara Romaniei, materialul genetic fiind folosit pentru fertilizarea unor ovule provenite de la donatoare, apoi trimis inapoi si utilizat pentru implantarea partenerei celui care a furnizat sperma. La acea vreme, Politia a inceput o ancheta in acest caz, dupa o sesizare facuta de ministerul Sanatatii.

Cererea depaseste oferta

Tara noastra se confrunta de ani buni cu o accentuata criza de organe, cererea de transplanturi fiind extrem de mare in comparatie cu oferta. In prezent, exista liste de asteptare ce se intind pe mai multi ani. In paralel, in Romania s-a dezvoltat o adevarata piata neagra de vanzare a organelor. Pretul variaza intre 7.000 si 15.000 de euro. Cererea mondiala de organe depaseste cu mult oferta. Nu se poate face o statistica privind numarul celor care au nevoie disperata de un organ si cei care au primit, intrucat cazurile de acest gen sunt rarisime. In prezent, sunt doua posibilitati prin care o persoana care are nevoie de un rinichi, un ficat sau de un alt organ le poate obtine. Prima este donarea. De regula, in cele mai multe cazuri, donatorul este o ruda a celui care are nevoie de organul respectiv. Pentru ca altfel nu se inghesuie nimeni sa renunte la un rinichi pentru un necunoscut. Decat daca este platit. A doua este vanzarea la negru, o practica din ce in ce mai intalnita. Legea interzice comercializarea organelor.

Sms de groaza in Franta

Un mesaj telefonic care sustine ca imigranti romani rapesc copii pentru trafic de organe a creat o adevarata psihoza in Franta, relateaza La Provence in pagina electronica. Ziarul francez sublinia ca politia nu a identificat nici un caz de acest gen pana in prezent. Faimosul SMS, care circula in scolile franceze, mentioneaza ca "fetele au fost rapite pentru trafic de organe" de oameni "care pretind ca se ocupa de colectare de sange (...) Se pare ca acestia sunt romani si ca sunt cei care au ucis-o pe fata de la Malpasse" (aluzie la disparitia unei fete pe nume Fatima la 7 mai, in apropierea acestei statii de metrou). "Am verificat toate aceste acuzatii pe teren, dar nu au fost dovedite", a explicat un oficial din cadrul politiei. "Credem ca persoane inocente pot deveni victime ale represaliilor doar pe motivul apartenentei etnice", au spus politistii, continuat acesta, precizand ca un roman a fost victima acestui tip de violenta, saptamana aceasta in nordul Marsiliei.

Brokeri de organe

Publicatia britanica Jane's arata ca, "avand in vedere cererea crescanda de transplanturi la nivel global, comertul ilegal cu organe se extinde rapid, fiind dominat de brokeri fara scrupule si facilitat de legislatii nationale inadecvate".

Aceeasi publicatie dezvaluia ca traficul cu organe acopera circa 10% din cele aproape 70.000 de transplanturi efectuate anual in lume. China, India, Pakistan, Egipt, Filipine, Republica Moldova, dar si Romania figureaza printre principalii furnizori care se ocupa in principal cu obtinerea de organe de la donatori in viata, devenind participante la traficul crescand, de pe Internet, cu fiinte umane. Conform Jane's, organele traficate sunt fie vandute pe plan intern, fie exportate pentru a fi transplantate la pacienti din Statele Unite ale Americii, Europa, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita sau, in special, Israel.

Macelariile de oameni din Kosovo

Cazul din Grecia nu este singular. In urma cu doua luni, procuroarea Tribunalului Penal International Carla del Ponte (foto) a facut o dezvaluire socanta: in activitatea sa s-a intalnit cu dovezi si indicii privind traficul de organe efectuat in Kosovo in timpul razboiului.

Afirmatiile sale au fost publicate in volumul "Vanatoarea: eu si criminalii de razboi", scris de Carla del Ponte in colaborare cu Chuck Sudetici, reporter la New York Times. "Biroul procurorilor a primit informatii puse la dispozitia UNMIK de o echipa de jurnalisti de incredere ca, in vara anului 1999, albanezi kosovari au transportat 300 de persoane rapite, acestea fiind tinute initial in cladiri din Kukes si Tropoje (n.red. nord-estul Albaniei). Printre prizonierii s-au numarat femei din Kosovo, Albania, Rusia si alte tari slave. Unii dintre cei mai tineri si sanatosi prizonieri au fost vizitati de medici si nu au fost loviti niciodata. Una dintre incaperile unei case, au sustinut jurnalistii, era dotata cu aparatura pentru operatii chirurgicale, medicii recoltand acolo organele prizonierilor care au fost transportate la clinici din strainatate pentru a fi transplantate unor pacienti care au platit". O informatie neverificata din alte surse - transmisa de agentia de presa rusa ITAR TASS - sustinea ca printre victimele presupusului trafic de organe din Kosovo s-ar fi gasit si cetateni romani.

Rinichi pe Internet

Oferta de organe din Romania este relativ buna. Internetul abunda cu anunturi de acest gen.

Pretul unui rinichi - organ ce se afla in topul ofertelor de vanzare pe Internet - incepe de la 7000 de euro si poate ajunge la 15.000. Multi dintre cei care isi ofera un organ spre vanzare sunt pe cont propriu. O fac pentru a iesi dintr-un impas financiar. Exista si intermediari care se ocupa cu asa ceva. La unul dintre anunturile de pe internet a raspuns o persoana care s-a recomandat a fi din Galati si care vindea un rinichi. "Da, numai putin, sa va dau persoana respectiva", a spus acesta. "Sa-mi spuneti ce grupa sanguina aveti", a spus celalalt barbat. I-am raspuns: 01. "Asa. Problema ar fi in felul urmator. Pot sa va dau un numar de telefon sa vorbiti cu baietii care se ocupa cu asa ceva", ne-a spus acesta.

Pagina realizata de Bogdan GALCA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secretele Capelei Sixtine (3185 afisari)
 Israelul a simulat atacarea Iranului (2670 afisari)
 Iliescu si Vanghelie isi scot ochii (1537 afisari)
 Masacrul de la Katyn (1513 afisari)
 Temutul Pietroi eliberat de judecatori (1291 afisari)
 Brad Pitt a chelit, Kate Winslet arata ca o epava (2979 afisari)
 Un OZN a atacat un elicopter al politiei galeze (2937 afisari)
 Victor Ponta si Daciana Sarbu, nunta social-democrata a anului (2329 afisari)
 A aparut calendarul meciurilor din UEFA Champions League: Steaua joaca pe 12/13 si 26/27 august (2056 afisari)
 Autostrada cu lingurita, dar pe trei benzi  (1731 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01119 sec.