Ziua Logo
  Nr. 4264 de sambata, 21 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Basescu: Toate tarile membre UE trebuie sa ratifice Tratatul de la Lisabona inaintea alegerilor pentru Parlamentul European

Intorsi de la reuniunea Consiliului Europei de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au sustinut vineri o declaratie de presa comuna in care cei doi demnitari au vorbit despre concluziile acestei intalniri la varf a sefilor de stat si de guverne ai celor 27 de tari membre ale UE.

Presedintele a tinut sa precizeze importanta faptului ca toate tarile membre UE trebuie sa ratifice Tratatul de la Lisabona inaintea alegerilor pentru Parlamentul European programate in luna iunie a anului viitor si ca este la fel de important ca aceste alegeri sa se desfasoare cu Tratatul de la Lisabona semnat si intrat in vigoare. "Toate statele (membre UE - n.red.) trebuie sa ratifice acest tratat inaintea alegerilor in Parlamentul European iar procesul trebuie sa continue si in celelalte state astfel incat alegerile din iunie 2009 sa se desfasoare cu Tratatul semnat si in vigoare", a declarat seful statului.

Despre Tratatul de la Nisa, Traian Basescu a afirmat ca este unul depasit, cu multe disfunctionalitati si care nu mai poate functiona. Seful statului a adus in discutie declansarea unui Parteneriat de mobilitate cu Republica Moldova, despre care a spus ca a fost conceput pentru a inlesni accesul cetatenilor moldoveni in spatiul UE si deplasarea la munca pe piata Uniunii.

In alte ordine de idei, Basescu a spus ca pe agenda discutiilor s-a aflat si consolidarea perspectivei europene a Balcanilor de Vest si anume faptul ca toate statele acestei regiuni au semnat un Acord de stabilizare si asociere cu UE. S-a discutat si necesitatea unei apropieri mai mari a Belgradului de UE si invers si de asemenea regimul vizelor pentru cetatenii sarbi care doresc sa intre in spatiul Uniunii Europene. "Toate statele au semnat un Acord de stabilizare si asociere cu UE iar in cazul Serbiei s-a afirmat necesitatea unei apropieri mai mari de UE si invers. A fost luate in calcul si regimul vizelor pentru sarbii care vor sa circule in UE", a adaugat Basescu.

Poate partea care i-a placut cel mai mult presedintelui, pastrata chiar la finalul discursului, a fost ceea legata de stabilizarea unui Parteneriat estic (proiect initiat de Polonia - n.red), care vine in complementaritatea demersul politicii externe dusa de Romania la Marea Neagra, una din temele centrale a mandatului prezidential. "Alt motiv de satisfactie a discutiilor a o fost consensul privind necesitatea stabilizarii Parteneriatului estic, a carui miez se fixeaza pe sinergia Marii Negre", a conchis seful statului.

Tariceanu: Romania cere UE acces egal la fondurile si subventiile pentru agricultura

"Cresterea preturilor la alimente si combustibili a fost unul dintre subiectele centrale aflate pe masa sefilor de stat si de guverne prezenti la Bruxelles, tocmai din aceasta cauza nu trebuie sa ramanem blocati si sa incercam in continuare sa cautam solutii pentru aplanarea acestei crize", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Vorbind despre preturile foarte mari ale combustibililor petrolieri, Tarriceanu a afirmat ca numai "masuri fiscale luate cu grija vor distorsiona echilibrul de pe piata". Preturile la alimente au fost deja adoptate de UE si a fost luata o serie de masuri benefice precum cresterea cotelor de lapte, suspendarea taxelor la importuri in UE si scoaterea la vanzare a alimentelor din stocuri UE. Tariceanu a mai afirmat ca Romania a semnat o scrisoare prin care a cerut Uniunii Europene un acces egal al fermierilor romani alaturi de ceilalti din tarile membre UE pentru accesarea de fonduri europene si subventii in agricultura.

In vederea gasirii unei solutii pentru rezolvarea crizei provocate de preturile petrolului, Tariceanu a adus in discutie vizita in viitorul foarte apropiat pe care premierul britanic, Gordon Brown, o va face in Arabia Saudita pentru "a incerca gasirea unor masuri de echilibru pe piata, unde se va cere majorarea productiei de petrol si un regim bilateral de investitii a tarilor producatoare si consumatoare".

Protectia mediului capata un loc insemnat pe agenda discutiilor din cadru UE. Tariceanu a mai vorbit si despre importanta transportului electric cu mijloacele de transport in comun, ca solutie alternativa din considerente ce tin de poluare si protectejarea mediului, nu neaparat din cele de trafic.

In final, premierul a vorbit de necesitatea gasirii unor solutii pentru asigurarea independentei energetice a tarii noastre si despre urgentarea crearii Companiei Nationale Energetice.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secretele Capelei Sixtine (3185 afisari)
 Israelul a simulat atacarea Iranului (2670 afisari)
 Iliescu si Vanghelie isi scot ochii (1537 afisari)
 Masacrul de la Katyn (1513 afisari)
 Temutul Pietroi eliberat de judecatori (1291 afisari)
 Brad Pitt a chelit, Kate Winslet arata ca o epava (2979 afisari)
 Un OZN a atacat un elicopter al politiei galeze (2937 afisari)
 Victor Ponta si Daciana Sarbu, nunta social-democrata a anului (2329 afisari)
 A aparut calendarul meciurilor din UEFA Champions League: Steaua joaca pe 12/13 si 26/27 august (2056 afisari)
 Autostrada cu lingurita, dar pe trei benzi  (1731 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01540 sec.