Ziua Logo
  Nr. 4260 de marti, 17 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

A XI-a expozitie dedicata tehnicilor grafice la MNAR poate fi vizitata pana in noiembrie

Grigorescu si gravorii

Galeria de Arta Europeana a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) gazduieste, pana la sfarsitul lunii noiembrie, expozitia temporara "Grigorescu si pictorii-gravori ai scolii de la Barbizon". Expozitia cuprinde 50 de lucrari: opt desene semnate Grigorescu si 42 de gravuri apartinand celor mai reprezentativi francezi activi in cadrul scolii amintite, a caror creatie l-a influentat pe roman.

Sunt expuse gravuri, litografii si clisee pe sticla realizate de Corot, Daubigny, Decamps, Diaz de la Pena, Francais, Huet, Jacque, Millet sau Rousseau, unele dintre acestea fiind exemplare rare sau inedite (de exemplu lucrarea "Amintiri din Sologne" de Corot sau "Liziera de padure", litografie in culori semnata de Theodore Rousseau). Expozitia isi propune, spun organizatorii, sa ilustreze faptul ca pictorii scolii de la Barbizon au fost totodata si gravori renumiti (operele lor constituind punctul de pornire a ceea ce s-a numit ulterior gravura impresionista), dar si sa sublinieze similitudini si afinitati intre acestia si Grigorescu.

Au fost selectate lucrarile care trimit, prin subiect si efecte tehnice, la desenul practicat de Grigorescu. Operele lui, prezentate in expozitie, au fost realizate in timpul sederii sale in Franta si abordeaza tematica promovata de pictorii-gravori de la Barbizon: peisaje, macedoines (grupaje insolite de crochiuri de dimensiuni mici pe aceeasi pagina), scene de interior sau cu animale.

Grigorescu, ajuns la Barbizon in 1862, a asimilat de la fiecare artist francez ceea ce i se potrivea, insusindu-si obiectivul comun: redarea cat mai fidela si autentica a naturii. Tematica inspirata de natura si viata taranilor este comuna pictorilor-gravori de la Barbizon si lui Grigorescu, insa modalitatea de a o exprima difera. Romanul s-a oprit doar sporadic asupra gravurii, el optand pentru desen. Relatia cu pictorii-gravori ai scolii de la Barbizon este, astfel, mai degraba una indirecta, pe linia desenului, realizat de Grigorescu cu precadere in carbune, material care conferea compozitiei un aspect similar litografiei, estompand contururi si subliniind efectele picturale. "Inovator, Grigorescu aplica o tehnica proprie, asternand un laviu subtire de tus, peste care revine in carbune diluat, cu accente de creta alba", explica muzeografii de la MNAR.

Lucrarile din expozitie au fost selectate din patrimoniul MNAR, cele mai multe opere ale artistilor francezi fiind achizitionate de dr. Ion Cantacuzino (1863-1934) la Paris. (L.D.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Basescu (3199 afisari)
 Masteratul obligatoriu pentru cariera (2110 afisari)
 Extaz la Independentu' (1907 afisari)
 Chisinaul interzice studiile in Romania (1818 afisari)
 Razvan Temesan castiga la CEDO impotriva Romaniei (1495 afisari)
 Silezia ameninta Polonia cu secesiunea si un scenariu tip Kosovo (1892 afisari)
 "Burlacul" George Clooney nu se dezminte: mini-vacanta cu doua brunete (1790 afisari)
  Iliescu: Il bag in ma-sa pe Basescu (1742 afisari)
 Ghid sexual publicat de un calugar catolic (1714 afisari)
 Furtuna a distrus planurile ucrainenilor de a inaugura "obiectivul turistic" Insula Serpilor (1688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00465 sec.