Ziua Logo
  Nr. 4254 de marti, 10 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Non-stop-ul cuvintelor

Pe malul marii, scriitori din toata lumea discuta despre "Viitorul literaturii si literatura viitorului"

Cea de-a VII-editie a Festivalului International "Zile si nopti de literatura" de la Neptun (7-11 iunie) are in acest an ca tema tutelara si obsedanta: "Viitorul literaturii si literatura viitorului". Ca si editiile precedente, in care au fost prezenti mari scriitori ai lumii: Amos Oz, Mario Vargas Llosa, Evgheni Evtusenko, Jorge Semprun, Ismail Kadare s.a., si in acest an festivalul reuneste scriitori cunoscuti in toata lumea, precum Orhan Pamuk, Andrei Codrescu, Peter Esterhazy, George Szirtes, Andrei Kurkov, Agi Michol, alaturi de importanti scriitori romani.

Duminica, la hotelul "President" din Mangalia, a avut loc deschiderea oficiala a lucrarilor colocviului: "Viitorul literaturii, literatura viitorului", avandu-l drept moderator pe criticul literar Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) si presedinte al festivalului. Si-au exprimat mefiente, entuziasme si rezerve privind soarta literaturii, o serie de scriitori romani si straini.

Mircea Iorgulescu: "Exista trei mari perioade in literatura. Logosfera Grafosfera si Videosfera. Un lucru este sigur - Nu exista computere sacre. Carti sacre, da."

Naim Araidi (Israel): "Cine are nevoie de poezie in acest mileniu? Cine mai are nevoie de poezie si unde este oare poezia, cu intelesul ei din vechime? In viitor vom avea aceeasi atitudine fata de poezie? Fata de cine este ea obligata? Avem nevoie de poezie ca sa ne amintim ca suntem oameni".

Gabriela Adamesteanu: "Cate din cartile cumparate se citesc? Literatura a inceput sa se refugieze in campusuri universitare. Caut zilnic argumente pentru a contrazice sintagma <<Moartea literaturii'.>>

George Szyirtes (Anglia): "Sunt convins ca viitorul poeziei este asigurat si ca este in maini sigure. Ea leaga viata si fenomenele ei trecatoare. Viitorul unor anume poeti este intotdeauna o problema. De ce nu intereseaza pe cei mai multi oameni poezia? Pentru ca nici ea nu e interesata de cei mai multi dintre oameni. Ea, poezia, se apropie de ideea lui Mallarme ca <<purifica limba>>. Nu vreau sa-i pedepsesc pe oameni ca sa-i fac sa iubeasca poezia. Poezia e o placere subversiva pentru ca are ca sarcina tendinta de a iesi din ceea ce este institutionalizat.

Carmen Firan (America): "Scriitorul american este confruntat cu o criza de edituri, critica, reviste. Care mai e puterea cuvantului"?

Irina Denezhkina (Rusia): "Rusii sunt natiunea care citeste cel mai mult din lume. Opinia despre autori depinde de foarte multe lucruri. Scriitorii buni ii fac pe cititori si mai buni. Socie-tatea de consum ne da confort, in defavoarea gasirii unui sens al vietii".

Mihai Zamfir: "Astazi calculatorul a devenit instrumentul de lucru al scriitorilor. Au disparut stiloul, creionul, calimara, cerneala. Individualul pierde in favoarea generalului. Scrisul de mana a disparut".

Nicolae Manolescu: "Literatura de pe Internet e multa si de toata mana, complet iesita din matrita, si nimeni n-o controleaza. E un cerc vicios. De fapt ea nu exista. Conditia existentei unei literaturi este cea care tine cont de canon, chiar daca standardele se schimba. Nu cred in ideea mortii literaturii. Pot muri genuri, forme, dar ea nu. Cum a murit epopeea, s-ar putea sa moara unele genuri literare pe care pariem si sa apara altele. Cartea va ramane insa pentru genurile cunoscute".

Nicolae Prelipceanu: "Literatura, ca orice arta ofera cititorilor un mod de-a evada din realitate. Viziunea aristocratica asupra lumii este repudiata azi. Distractia este o diversiune de scurta durata. Este efectul a ceea ce numin progres".

La ora 18.00, la Casa de Cultura din Mangalia, au fost decernate: Marele premiu "Ovidius" scriitorului turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel (2006), caruia editura bucuresteana Curtea Veche i-a editat pana in prezent sase carti, si premiul Festivalului, foarte tinerei prozatoare din Rusia, Irina Denezhkina, (romanul ei "Votka-cola" fiind tradus de curand si la noi), un fel de copil teribil al literaturii ruse, cu ecouri in generatiile tinere de pretutindeni.

Dezbaterile asupra viitorului literaturii vor continua in zilele urmatoare, cu noi luari de cuvant, cu noi.

Iolanda MALAMEN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Va fi Blaga? Sau Oprescu? (2738 afisari)
 Teapa elvetiana (2661 afisari)
 UE ne cere alta Constitutie (2041 afisari)
 De ce nu-l voi vota pe Sorin Oprescu (1958 afisari)
 Regele Mihai si Regina Ana Nunta de Diamant (1941 afisari)
 Fara sutien, la... "Opera": Noul cod de eleganta marca Pamela Anderson (3614 afisari)
 Mariah Carey, prinsa cu liposuctia (2497 afisari)
 Patronul lui Ionut Iftimoaie asasinat in plina strada (2422 afisari)
 Timisoara: Miting in sprijinul IPS Nicolae Corneanu  (2187 afisari)
 Reprezentanti ai 14 case regale europene participa la celebrarea nuntii de diamant a Regelui Mihai si Reginei Ana  (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00481 sec.