Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.
![](img/t.gif)
Alimentele ecologice din Romania, de patru ori mai scumpe decat in OccidentDesi producem materie prima pentru alimente ecologice, lipsa procesatorilor ii obliga pe comercianti sa importe astfel de alimente la preturi mult mai mari, romanii fiind nevoiti sa plateasca de pana la patru ori mai mult decat ar trebui. Statele occidentale s-au mobilizat in ultimii ani pentru fabricarea produselor ecologice, insa in Romania lucrurile se misca mult mai greu. Compatriotii nostri prefera sa importe produsul finit, chiar daca exista posibilitatea ca acesta sa fie pregatit si in tara, relateaza The Money Channel.
"In Romania avem materie prima ecologica, dar din pacate nu avem procesatori in sistem ecologic, si atunci se creeaza un paradox, Romania exporta materie prima ecologica in Occident, acolo se prelucreaza, si noi, ca importatori, aducem produsul finit mult mai scump, ne mai costa si transportul, si evident ajunge pe rafturi la un pret de poate trei - patru ori mai mare decat daca s-ar fi produs aici direct", sustine Radu Panait, director general Natura Land.
Solutia? Specialistii incearca sa promoveze cat mai mult agricultura ecologica si sa o dezvolte. Utilizarea mai multor tehnologii de agricultura ecologica ar elimina pesticidele si fertilizatorii chimici.
"Avem un interes sa convingem cat mai multi producatori, procesatori, sa inceapa sisteme de agricultura ecologica pentru ferme sau sa inceapa procesarea in sisteme ecologice pentru fabricile de procesare astfel incat sa avem si noi produse romanesti finite made in Romania, mult mai avantajoase. Dam de munca si la oameni, este foarte important si pentru mediu pentru ca agricultura ecologica inseamna automat eliminarea pesticidelor si a fertilizatorilor chimici", a mai declarat acesta.
A.E.
|