Ziua Logo
  Nr. 4248 de marti, 3 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

A murit Yves Saint Laurent

Creatorul de moda francez Yves Saint Laurent, simbol cultural al secolului II, care a revolutionat tinutele feminine, a murit, duminica, la varsta de 71 de ani, informeaza Reuters. Cauza mortii nu a fost facuta publica, dar Saint Laurent suferea de mai multe probleme de sanatate, printre care se numarau o depresie grava si dependenta de alcool.

Creatiile vestimentare ale lui Saint Laurent au devenit celebre la nivel mondial, creatorul facand parte din elita modei, alaturi de designeri precum Christian Dior si Coco Chanel, care au facut din Paris o capitala mondiala a acestei forme de arta. De la printesa Grace de Monaco la actrita Catherine Deneuve, creatiile lui Saint Laurent au atras numeroase femei celebre, el fiind, totodata, si primul designer care a facut marcile de lux accesibile unei clientele largi prin colectii pret, a-porter inovatoare.

A debutat pe scena modei la varsta de 21 de ani si a lansat colectii de haine, parfumuri si accesorii, construind un imperiu, primul din domeniu care a fost listat la bursa, in 1989. "(Coco, n.r.) Chanel a dat femeii libertate. Yves Saint Laurent a dat femeii putere", a declarat Pierre Berge, partenerul de afaceri si prietenul lui Saint Laurent.

Saint Laurent, care s-a retras de pe scena modei in 2002, a adus schimbari in vestimentatia feminina, facand din pantalon o notiune cotidiana si din smoching - o optiune eleganta. El a popularizat, de asemenea, jachetele safari, cizmele foarte inalte, bluzele transparente - facand din acestea o notiune acceptabila a nuditatii in inalta societate - si a simplificat tinutele de seara. Fiul

cel mai mare al unui industrias francez bogat, Saint Laurent s-a nascut si a crescut in Algeria, pe atunci colonie franceza, si a demonstrat de mic copil o pasiune pentru design. La 17 ani a intrat la o scoala de moda din Paris. Prezentat lui Christian Dior, Saint Laurent a fost angajat imediat de acesta, devenindu-i asistent principal. La moartea lui Dior, in 1957, Saint Laurent a devenit designerul casei Dior si prin creatiile sale si-a depasit mentorul. Cu prima lui colectie, care a impus silueta trapez, a primit ovatiile lumii intregi. Saint Laurent a condus timp de trei ani casa de moda Dior, dupa care a plecat in armata, chiar in timpul razboiului din Algeria. Pentru o personalitate sensibila, a carui homosexualitate a facut din anii de scoala o tortura, armata a fost un chin, creatorul ajungand la spital din cauza unei caderi nervoase. Berge a reusit sa gaseasca un sponsor pentru a fonda o noua casa de moda, iar Saint Laurent si-a prezentat prima colectie sub propriul nume in 1962. Imperiul "YSL" a crescut constant, iar Saint Laurent a aratat o abilitate instinctiva de a simti moda de pe strazi si a o transforma in lux.

La sfarsitul anilor '80, problemele sale de sanatate erau grave, Saint Laurent devenind din ce in ce mai inchis. Nu citea niciodata ziarele, nu asculta radio-ul si a pastrat contactul cu un numar extrem de mic de prieteni. "Celebritatea l-a distrus", a spus Berge, adaugand despre creator ca era "megaloman nefericit". In ciuda demonilor personali, imperiul sau a crescut, iar in 1989 a fost listat la bursa. Insa, dupa ce a izbucnit razboiul din Golf si economia mondiala a inceput sa decada, la inceputul anilor '90, Berge si Saint Laurent s-au confruntat cu datorii. Saint Laurent, care a fost vazut rar in public dupa retragere, a primit in 2001 una dintre cele mai mari recompense acordate in Franta, Legiunea de Onoare. (B.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Batalia Basescu-Iliescu (2581 afisari)
 Becali a pierdut 300 de milioane dintr-un vot (2337 afisari)
 Favoritii judetelor (2278 afisari)
 Stapanii teritoriului (1928 afisari)
 Primar pe viata (1462 afisari)
 Bill Clinton, in pat cu actrita Gina Gershon (6212 afisari)
 Actrita Kirstie Alley atinge, din nou, suta de kilograme (2939 afisari)
 Adriana Lima, pictorial topless in revista Elle (2621 afisari)
 Fotografii spion cu noul Megane III (2545 afisari)
 Tata de tripleti la numai 16 ani (1772 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00487 sec.