Ziua Logo
  Nr. 4248 de marti, 3 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Proteste in Italia

Vaticanul si ONU: "Imigratia nu ar trebui sa constituie un delict penal"

Biserica si Organizatia Natiunilor Unite au condamnat cu fermitate introducerea infractiunii de imigratie ilegala in cadrul pachetului privind siguranta publica prezentat recent de Consiliul de Ministri italian. "Cetatenii din terte tari, in calitate de cetateni comunitari, nu ar trebui sa fie privati de libertatea personala sau sa fie supusi pedepsei cu detentia din cauza unei infractiuni administrative", a declarat Agostino Marchetto, secretar al Consiliului Pontifical pentru Migranti. De asemenea, si Inaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Louise Arbour, a stigmatizat "recenta hotarare a Guvernului italian de a considera imigratia ilegala drept o infractiune" precum si recentele atacuri impotriva taberelor de romi din unele orase italiene, noteaza cotidianul Il Giornale, citat de Rompres.

Marchetto: "Imigrantii nu pot fi inchisi pentru o infractiune administrativa"

Monseniorul Marchetto participa zilele acestea la Congresul panafrican al delegatilor Comisiilor episcopale pentru migratii de la Nairobi. In declaratia facuta la microfoanele postului de Radio Vatican, monseniorul a afirmat: "Am studiat proiectul de directiva al Parlamentului european si al Consiliului (european -n.red.) privind norme si proceduri comune ce trebuie aplicate in statele membre pentru repatrierea cetatenilor unor terte tari, aflati ilegal pe teritoriul lor, si care sunt in prezent in faza de elaborare. Am mai citit - a adaugat prelatul - referatul pe marginea unui astfel de proiect si angajamentele asumate in vederea imbunatatirii textului proiectului sub aspectul drepturilor omului ale imigratilor, in special ale refugiatilor si minorilor. In orice caz, trebuie sa spun Italiei ca ma aflu personal de partea opiniei exprimata de minoritate, la Bruxelles, si anume ca cetatenii unor terte tari, in calitate de cetateni comunitari, nu ar trebui sa fie privati de libertatea personala sau supusi la pedeapsa cu inchisoarea din cauza unei infractiuni administrative".

In termeni mai generali, in legatura cu problemele ridicate de fenomenul migratiilor la nivel global, monseniorul Marchetto a spus: "Daca as dispune de formula magica a armonizarii, respectiv de acel 'et' 'et', conjunctie catolica prin excelenta, opusa acelui 'aut' 'aut', eu as folosi-o numaidecat. Intr-un recent interviu, eu imi exprimam dorinta ca in Italia, si fireste nu numai, sa se instaureze un echilibru intre siguranta si osptalitate. Acum putem extinde aceasta dorinta, introducand solidaritatea, sentimentul uman si justitia".

Inaltul comisar pentru drepturile omului, Louise Arbour, luand cuvantul in cadrul Consiliului ONU privind drepturile omului reunit in sesiune la Geneva, a afirmat ca "in Europa, politicile represive, precum si atitudinile xenofobe si intolerante, impotriva imigratiei ilegale si a minoritatilor nedorite, constituie o ingrijorare serioasa". "Exemple ale unor astfel de politici si atitudini - a afirmat Arbour - sunt reprezentate de recenta decizie a guvernului italian de a institui infractiunea de imigratie ilegala si de recentele atacuri impotriva taberelor de romi din Napoli si Milano".

Comentand criticile exprimate de reprezentantii Vaticanului si ai ONU in legatura cu acest decret de lege, presedintele Republicii, Giorgio Napolitano, a declarat ziaristilor cu prilejul marcarii Zilei nationale a Italiei ca acest decret "se afla in fata Parlamentului", care va decide.

Delegatia italiana la ONU a luat cuvantul pentru a-si exprima "uimirea" fata de referirile la situatia din Italia, o tara care s-a aflat dintotdeauna in prima linie in lupta impotriva rasismului, xenofobiei si a intolerantei. Delegatia italiana, condusa de ambasadorul Giovanni Caracciolo di Vietri, a precizat ca Italia nu a introdus inca infractiunea de imigratie ilegala, infractiune pe care de altfel o au deja multe alte tari europene si non-europene, si ca respectivul proiect de lege trebuie inca sa fie analizat si dezbatut de parlament. In orice caz, obiectivul acestui decret este de a contracara fenomenul imigratiei clandestine si nu are nicio legatura cu atitudinile de xenofobie.

In legatura cu atacurile impotriva taberelor de romi, delegatia italiana la ONU a subliniat ca toate autoritatile si partidele politice italiene au condamnat aceste fapte si ca cei raspunzatori vor fi pedepsiti conform legii. In interventia sa - rostita cu prilejul inceperii lucrarilor celei de-a opta sesiuni a Consiliului ONU pentru drepturile omului, reunit la Geneva pana pe 18 iunie - Arbour a evocat si recentele atacuri impotriva strainilor din Africa de Sud, care "au socat si care continua sa provoace o profunda ingrijorare in randul comunitatii internationale", conchide ziarul citat.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Batalia Basescu-Iliescu (2581 afisari)
 Becali a pierdut 300 de milioane dintr-un vot (2337 afisari)
 Favoritii judetelor (2278 afisari)
 Stapanii teritoriului (1928 afisari)
 Primar pe viata (1462 afisari)
 Bill Clinton, in pat cu actrita Gina Gershon (6212 afisari)
 Actrita Kirstie Alley atinge, din nou, suta de kilograme (2939 afisari)
 Adriana Lima, pictorial topless in revista Elle (2621 afisari)
 Fotografii spion cu noul Megane III (2545 afisari)
 Tata de tripleti la numai 16 ani (1772 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00468 sec.