Ziua Logo
  Nr. 4247 de luni, 2 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Transplant VIP pentru Yakuza

Nasul mafiei nipone Tadamasa Goto (cunoscut ca John Gotti al Japoniei) a suferit in 2001 un transplant de ficat la centrul medical al Universitatii din California (UCLA), in pofida interdictiei intrarii pe teritoriul SUA, dezvaluie The Los Angeles Times. Cu toate acestea, capul mafiei japoneze a putut sa se opereze in SUA avand permisiunea FBI, care conta pe ajutorul sau in indentificarea membrilor Yakuza pe teritoriul american.

Ca un mafiot care se respecta, Goto (56 de ani), a fost operat de cunoscutul chirurg de renume mondial, Ronald Busuttil. Tamadasa este liderul familiei mafiote Goto-gumi, cunoscuta indeosebi pentru brutalitatea cu care isi executa adversarii. Potrivit publicatiei citate, nu se stie insa daca Busuttil si asistentii acestuia stiau cu cine au de-a face. Chirurgul Busuttil este cel care a editat carti despre transplantul de ficat, fiind unul dintre cei mai bine platiti angajati ai sistemului universitar din California. Dupa declansarea scandalului atat UCLA, cat si Busuttil au declarat ca nu fac judecati morale in ceea ce ii priveste pe pacientii lor, pe care ii trateaza strict in functie de afectiunile de care sufera. Regulile de transplant din SUA nu interzic spitalelor sa efectueze astfel de operatii pacientilor straini sau celor cu cazier. Dupa operatie, lui Goto nu i s-a mai permis sa intre in SUA, insa Busuttil s-a dus in Japonia pentru a-si consulta pacientul. Avocatul lui Goto a declarat ca medicul a facut mai multe vizite clientului sau si chiar a depus marturie in favoarea acestuia, in 2006. "In calitate de chirurg, nu tine de competenta mea sa judec moral pacientii care ma cauta. Daca unul dintre acestia, fie american, fie strain, este in pericol de moarte din cauza bolii de care sufera, evident ca fac tot ce imi sta in putinta sa-l salvez", a declarat chirurgul.

Donatii generoase

Dupa interventia chirurgicala, in semn de recunostinta, Goto si alti trei mafioti japonezi, care fusesera operati in perioada 2000-2004 la acelasi centru, au donat UCLA cate 100.000 de dolari fiecare. Reporterii americani care au facut investigatia au mai descoperit ca mafiotul japonez a asteptat doar un an transplantul de de ficat, in timp ce la Los Angeles au murit in acest interval cateva sute de persoane aflate pe lista de asteptare. O ancheta privind operarea lui Goto la UCLA a fost realizata de ziaristul american de investigatie Rick Adelstein pentru publicatia nipona Yomiuri Shimbun. Dupa publicarea articolului, ziaristul a primit nenumarate amenintari cu moartea din partea reprezentantilor Yakuza care au legatura cu familia mafiota Goto-gumi si a fost nevoit, din cauza presiunilor, sa-si dea demisia de la ziarul la care lucra. In prezent, Rick Adelstein locuieste intr-un loc retras, fiind pazit 24 de ore din 24 de politisti niponi si americani.

Jucator-cheie

In 18 mai 2001, Tadamasa Goto a sosit la Los Angeles impreuna cu fiul sau, Masato. Goto, care acum are 65 de ani, avea hepatita C si, pentru ca in Japonia e o adevarata criza de donatori, a preferat sa se deplaseze in SUA pentru transplant. FBI nu l-a ajutat sa se opereze la UCLA, ci doar i-ar fi permis intrarea in tara. "Pentru autoritatile americane schimbul parea foarte avantajos, era ca si cum ar fi obtinut, fara prea mare efort, informatii de prima mana despre yakuza", a declarat David Kaplan, co-autor al unei carti despre yakuza. In cartea sa, Kaplan a descris organizatia lui Goto, Goto-gumi, ca una dintre ramificatiile celei mai mari organizatii criminale din Japnoia, Yamaguchi-gumi. Kaplan a mai declarat ca "Goto e un jucator cheie in yakuza, iar banda sa e cunoscuta pentru actele sale de o violenta extrema". Dupa cativa ani de la transplant, in mai 2006, Goto a fost arestat in Japonia fiind suspectat de frauda. Din cauza starii sale de sanatate si dupa ce mai multi medici, inclusiv Busuttil, au depus marturie ca nu poate suporta regimul penitenciar, Goto a fost eliberat si internat in spital. Doi ani mai tarziu, el a fost achitat. (M.BICA)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Jos palaria, domnule Cristoiu! (3096 afisari)
 Vot pentru pamant (2314 afisari)
 Blaga rastoarna sondajele (1623 afisari)
 UDMR invoca frauda la Targu Mures (1408 afisari)
 Voronin, cu para la UE (1267 afisari)
 Megan Fox, innebunita dupa sex (4788 afisari)
 Bin Laden construieste un pod de 200 de miliarde de dolari peste Marea Rosie (2613 afisari)
 Pentru ca s-a incapatanat sa traiasca, un muribund britanic a castigat pariul cu medicii si 10 mii de dolari (2196 afisari)
 Regele Mihai I se intoarce la Castelul Peles  (2186 afisari)
 A patra piramida din Valea Giseh (1961 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00444 sec.