Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Enigma de duminica

Jumatate dintre bucurestenii cu drept de vot nu au intentia de a se prezenta duminica la marele scrutin pentru Primaria Generala a Capitalei. Dar ce se va intampla daca, in ultimul moment, o parte a acestora va decide, totusi, sa isi exprime intentiile?

Si pentru cine ar putea vota bucurestenii care se urnesc atat de greu? Cine sunt ei, in definitiv? Si de ce jumatate din locuitorii Capitalei, o cifra uriasa, este mai mult decat indecisa, cu cateva zile inaintea momentului in care si-ar putea exprima optiunea? De ce, pur si simplu, acesti oameni doresc sa stea acasa? Daca reusim sa raspundem corect macar la unele dintre intrebarile de mai sus, putem construi scenariile primului tur de scrutin. Descifrand, astfel, o enigma. Enigma urmatoarei duminici.

La una dintre IntrebAri, raspunsul - cel putin aparent - este usor de dat. Jumatate dintre bucuresteni intentioneaza sa nu se prezinte la vot pur si simplu pentru ca nici unul dintre candidati nu a convins. Cetateanul a fost bombardat cu mesaje cinstite sau mincinoase, realiste sau utopice, dar pe care le-a mai auzit de multe ori. Nici unul dintre candidati nu a reusit sa cladeasca o speranta cat de cat credibila intr-un Bucuresti mai civilizat, mai functional, mai modern, realizabil in urmatorul ciclu electoral. Si, cinstit vorbind, in absenta unor mesaje demagogice, o asemenea intreprindere ar fi fost imposibila. Mai ramanea un alt mobil pentru ca bucuresteanul care face alergie la alegeri sa fie determinat sa iasa duminica din casa. Cel al unui mesaj foarte puternic, pasional, transmis de un lider carismatic. Si acest tip de mesaj lipseste. Poate pentru ca pur si simplu, in constiinta publica, s-a ajuns la o stare de satietate, de lehamite, in raport cu mesajele mai violente. In fine, optiunea pentru a vota, refuzul starii de indiferenta ar putea fi generate de convingerea ferma ca un partid este mai bun decat altul. Ca reprezentantul partidului "X" va servi mai bine cauza bucuresteanului decat reprezentantul partidului "Y". Nici optiunea politica de acest fel nu este, insa, suficient de puternic alimentata. Acestea sunt motivele care, cu cateva zile inaintea scrutinului, determina jumatate dintre bucuresteni sa decida sa stea acasa.

SituaTia, insa, se va schimba. Asa cum s-a intamplat de fiecare data. Cel mai instruit si motivat segment al populatiei Romaniei nu va refuza, evident, sa se pronunte intr-o proportie atat de mare. In ultimul moment, o parte, poate chiar jumatate, va decide sa se pronunte pentru unul sau altul dintre candidati. Este probabil ca cifrele pe care le vom primi de la Biroul Electoral Central dupa scrutinul de duminica sa ne arate ca nu 50 la suta nu voteaza, cum indica acum sondajele, ci mai putini, 20-30 la suta. In paranteza fie spus, nu ar trebui sa excludem nici ipoteza in care institutele de cercetare de piata - incapabile sa lucreze, in absenta unui recensamant, cu esantionari corecte - isi iau un fel de marja de eroare, umfland cifra absenteismului. Tocmai pentru a acoperi marile neconcordante care pot surveni intre prognozele de azi si rezultatele de maine. Cele 20-30 de procente suplimentare care astazi nu s-au expirmat, conform sondajelor, dar maine voteaza, totusi, pot da peste cap calculele pe care acum le fac analistii si politicienii. In spatele acestor procente se ascunde un numar semnificativ de voturi. Cum se vor relationa sutele de mii de bucuresteni care vor decide in ultimul moment ca trebuie sa voteze?

DacA In urmAtoarele doua zile de campanie mesajele principalilor protagonisti nu se modifica dramatic, atunci variabila nu mai trebuie cautata pe sticla televizoarelor. Ci in alta parte. Poate ca diferenta o va face campania vizuala. Outdoor-ul. Sau campania electronica. Desfasurata in special prin mesaje de tip SMS. Sau ar putea conta contracampaniile. Mesajele otravite. Sau, de ce nu, o noua iesire la rampa a presedintelui Traian Basescu. In fine, cei care se orienteaza in ultima clipa, daca o vor face politic, se vor indrepta spre stanga.

Sorin ROSCA STANESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00337 sec.