Ziua Logo
  Nr. 4243 de miercuri, 28 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Curtea Suprema de Justitie a hotarat: Sediul SIE nu va fi retrocedat familiei Sturdza

Unul dintre sediile agentilor secreti ai Romaniei nu va ajunge in propietatea familiei Sturdza, cea care a a detinut acel imobil pana in urma cu peste 40 de ani . Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, marti seara, recursul declarat de mostenitorii familiei Sturdza impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a hotarat sa nu le retrocedeze sediul serviciului de informatii Externe (SIE). Decizia Curtii Supreme este definitiva. Avocatul mostenitorilor famiei Sturdza, Roxana Totti Boros, a declarat, pentru Newsin, ca a sustinut, marti, in fata magistratilor ca nu poate fi mentinuta decizia Curtii de Apel din mai multe considerente. Unul dintre acestea ar fi ca sediul in care functioneaza SIE nu poate fi considerat ca fiind domeniu public, intrucat statul nu ar avea nici un titlu de proprietate asupra lui. Aparatorul a mai spus ca imobilul a fost preluat in mod abuziv de la familia Sturdza fara nici un fel de document. Un complet de divergenta al Curtii de Apel Bucuresti a respins, pe 3 iulie 2007, actiunea prin care familia Sturdza a revendicat un imobil in care se afla un sediu al Serviciului Roman de Informatii (SIE). Dupa ce au amanat de trei ori pronuntarea in acest proces, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis apelul SIE si pe cel al Ministerului de Finante si au respins actiunea mostenitorilor familiei Sturdza. La termenul din 12 iunie al procesului, SIE si Ministerul de Finante au ridicat mai multe exceptii potrivit carora, imobilul nu ar putea fi retrocedat in natura, asa cum cer mostenitorii, intrucat se afla pe domeniul public al statului. Serban Dimitrie Sturdza, in calitate de mostenitor al familiei Sturdza, incearca, din anul 2000, sa obtina restituirea imobilului situat in Bucuresti, pe Bulevardul Ion Mihalache, nr.30, despre care sustine ca este ocupat "fara titlu legal" de catre Serviciul de Informatii Externe. Sturdza a mai precizat ca SIE a facut o evaluare in 2006 si a estimat ca imobilul ar valora 3 milioane de euro, suma care i-a fost oferita ca despagubire dar pe care mostenitorul familiei Sturdza a refuzat-o, apreciind ca proprietatea respectiva este de 10 ori mai scumpa. "Ne judecam de sapte ani, mai precis din anul 2000. Acest imobil nu a fost niciodata nationalizat. Avem dovada achitarii tuturor datoriilor fata de acest imobil pana in anul 1947 cand ne-a fost luat. Mi se pare ca SIE si Ministerul Finantelor au un tupeu fantastic cand ma intreaba care este motivul nemultumirii mele cand nu accept restituirea in bani, dupa 7 ani de procese. Atata vreme cat mi se propune acordarea de masuri reparatorii pentru un imobil care exista, care nu a fost demolat, care nu este afectat deloc de conditiile meteorologice, este normal sa fiu nemultumit ca nu mi se restituie in natura", a declarat Serban Dimitrie Sturdza pentru Newsin. El a adaugat ca, in mod unilateral, SIE a facut o evaluare la suma de 117 miliarde de lei vechi (aproximativ 3 milioane de euro) in urma cu doi ani.

Serban Dimitrie Sturdza: "Imobilul valoreaza 18-20 de milioane de euro"

"Valoarea reala a imobilului este de fapt de 18 - 20 de milioane de euro. Ei au stabilit acordarea de masuri reparatorii, dar aceasta nu este o suma reala, ci doar o decizie administrativa prin care as putea primi titluri de proprietate la Fondul Proprietatea. Va dati seama ca asta implica si bani si efort. Nu pot admite ca populatia Romaniei sa fie obligata la plata unor despagubiri atat de mari pentru un imobil care este in perfecta ordine si poate fi restituit in natura", a adaugat pentru Newsin, Serban Dimitrie Sturdza.El a mai precizat ca i s-a permis doar o expertiza asupra terenului, in schimb, cand a cerut in instanta sa se acorde dreptul de a se efectua si o expertiza a imoblilui, proba a fost respinsa de magistrati. Avocata mostenitorilor familiei Sturdza, Roxana Boros Toti, a mai declarat pentru Newsin ca imobilul nu a fost niciodata nationalizat si ca statul nu poate sa faca dovada, pe un act concret, ca imobilul este in proprietatea sa.

"Am facut dovada tuturor actelor de proprietate incepand din1912, cel mai important fiind contractul de vanzare-cumparare autentificat de Sectia Notariala a fostului Tribunal Ilfov, in anul 1912, prin care se arata ca strabunicul domnului Serban Dimitrie Sturdza este proprietarul de drept al acestei cladiri", a mai declarat avocata lui Serban Dimitrie Sturdza.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Securistii arsi la pensii (4049 afisari)
 Cele 500 de bombe atomice ale Israelului (2918 afisari)
 Dosarul care a invins-o pe Schrotter (2870 afisari)
 Femei pe Muntele Athos (2526 afisari)
 Ucraina pune la zid Romania (2489 afisari)
 Nu au notiunea violului (2736 afisari)
 Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga  (2424 afisari)
 Documente secrete, femei focoase si un ministru demis (2284 afisari)
 Masele scoase fara durere (2229 afisari)
 Peugeot construieste o fabrica la Cluj (1697 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00478 sec.