Ziua Logo
  Nr. 4242 de marti, 27 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Undele seismice pot calatori la suprafata Pamantului fara a-si pierde intensitatea

Cutremurele au replica la capatul lumii

Un seism cu amplitudine mare, asemanator celui care s-a soldat cu peste 65.000 de morti in sud-vestul Chinei, are toate sansele sa provoace altele la celalalt capat al lumii, potrivit unui studiu publicat duminica, relateaza AFP, citat de Mediafax. Aceasta descoperire neasteptata ar putea permite, candva, ameliorarea predictiei frecventei si intensitatii replicilor, a declarat unul dintre autori. Regiunii Sichuan ii corespunde o zona la est de coasta chiliana, aproape de Insulele Robinson Crusoe. De notat ca, relativ in apropiere de Bogota, in aceeasi zi cu replica de 6,4 grade pe scara Richter din China, a avut loc un alt cutremur de 5,5 grade, care ar putea confirma teoria cercetatorilor americani.

Romania ar putea fi zgudita de un seism produs undeva in Oceania, in estul Noii Zeelande si in sudul Polineziei Franceze, in apropierea recifului Maria Tereza.

O echipa de geologi americani a studiat seismele cu amplitudine de peste 7 grade pe scara Richter inregistrate dupa 1990 si in 12 din 15 cazuri au observat ca acestea au provocat unde seismice mai putin importante de-a lungul faliilor de pe alte continente. Cutremurul din China, cu o amplitudine de 7,9 grade pe scara Richter, nu a fost cuprins in studiul publicat de revista britanica Nature Geoscience. "Stim ca undele pot calatori la suprafata Pamantului, (...) dar cei mai multi oameni de stiinta considera cutremurele de pamant dinamice ca un caz aparte. In realitate, acestea se produc regulat, iar asta este o surpriza", explica Tom Parsons, unul dintre autorii studiului. In decembrie 2004, un seism puternic a lovit coasta insulei Sumatra, in Indonesia si a declansat reactii seismice pana in Ecuador, California si Alaska.

In general, seismele consecutive au o magnitudine mai redusa - intre 3 si 5 grade pe scara Richter - decat cutremurul primar, dar acest lucru nu exclude posibilitatea de a fi mai violente. "Pot ajunge la orice intensitate", a subliniat Parsons, care a identificat deja in ultimul sfert al secolului XX opt seisme "cu intensitate mai mare de 7 grade care au declansat replici mai violente". "Intrebarea cea mai importanta este legata de replici si ceea ce se intampla dupa ce se inregistreaza un cutremur", precizeaza el, subliniind ca exista doua versiuni in ceea ce priveste replicile seismice. In general, replicile se produc pe o raza intre 100 si 200 de kilometri de epicentru, printr-un efect de ricoseu intre faliile conectate in acelasi sistem, aceasta fiind declansarea statica. Parcurgerea unor distante foarte mari poate fi explicata insa numai prin efectul dinamic de propagare a undelor, explica cercetatorul. Undele pot calatori la suprafata Pamantului "fara a-si pierde din intensitate chiar si la distante considerabile", precizeaza acesta. "Putem studia replicile consecutive si sa invatam, dar trebuie sa cunoastem procentajul seismelor de origine dinamica, iar acestea sunt foarte efemere (...) Odata ce undele au trecut, ele nu mai sunt resimtite si nu mai reprezinta un interes", subliniaza Tom Parsons. In ceea ce priveste Romania, zona care i-ar corespunde se afla in estul Noii Zeelande si in sudul Polineziei Franceze, in apropierea recifului Maria Tereza. Regiunii Sichuan ii corespunde o zona la est de coasta chiliana, aproape de Insulele Robinson Crusoe.

Semne

Conform supravietuitorilor violentului seism din Tangshan din 1976, in apropiere de Beijing, multe persoane ar fi scapat cu viata la Sichuan, la 12 mai, daca s-ar fi acordat mai multa atentie comportamentelor stranii ale animalelor. Cainii au inceput sa urle cu mai multe ore inainte ca seismul sa se produca la ora 03.42, isi aminteste unul dintre ei, Fu Wenran, a carui sotie a decedat alaturi de circa 240.000 de persoane in catastrofa de pe 28 iulie 1976. "Soarecii si serpii se agitau in aer liber, ca nebunii. Caii si vacile loveau peretii grajdurilor. Animalele incercau sa ne spuna ceva. Daca am fi stiut, nu ar mai fi existat atatia morti", se plange Fu. "Stimuli chimici si fizici sunt emanati din pamant inainte de un cutremur si animalele probabil ii simt", a explicat George Pararas-Carayannis, chimist si oceanograf, presedinte al Tsunami Society, cu sediul la Honolulu.

Mona BICA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Piata imobiliara in cadere libera (5292 afisari)
 Se rupe Phoenix (3820 afisari)
 Stapanii inelelor (2463 afisari)
 Celula extremista din UE (1764 afisari)
 Carter: "Israelul are 150 de focoase nucleare" (1727 afisari)
 Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun (3737 afisari)
 Socant: O femeie a fost violata de 800 de ori de propriul tata (3231 afisari)
 Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma (1938 afisari)
 Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala" (1864 afisari)
 Becul cu apa si clor (1781 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00477 sec.