Ziua Logo
  Nr. 4234 de sambata, 17 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ford pe apa minerala

AVAS a respins solicitarea SIF Oltenia privind schimbul de actiuni Automobile Craiova - SNAM * Dinel Staicu a incercat sa obtina controlul apelor pe firimiturile detinute la Ford

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a respins solicitarea SIF Oltenia privind schimbul de actiuni de la Automobile Craiova cu pachete majoritare din detinerile AVAS la Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM) si IOR Bucuresti si 3,65% din titlurile Cerealcom Constanta.

Reamintim, SIF Oltenia detine 22,06% din actiunile Automobile Craiova (companie la care grupul american auto Ford a preluat in luna martie 72,4% din actiuni, pentru 57 de milioane de euro). Dupa finalizarea tranzactiei de privatizare, SIF Oltenia a transmis AVAS o lista cu mai multe societati la care dorea sa primeasca actiuni in schimbul participatiei detinute la Automobile Craiova, a declarat directorul general al Directiei Administrare Portofoliu din cadrul AVAS, Gabriel Dumitrascu. El a adaugat ca SIF Oltenia viza pachete majoritare la societati controlate de AVAS si care sunt listate la bursa. "SIF Oltenia a transmis la inceputul lunii aprilie o noua solicitare. In aceasta cerere, SIF isi exprima dorinta sa preia pachetul majoritar la SNAM (care detine licentele pentru exploatarea majoritatii apelor minerale si ale celor din statiunile balneoclimaterice din tara), IOR Bucuresti si titlurile detinute de AVAS la Cerealcom Constanta, de 3,65% din capital", a spus Dumitrascu.

Potrivit acestuia, pe langa faptul ca AVAS a refuzat propunerea, oficialii institutiei le-au transmis reprezentantilor SIF ca ar fi mult mai bine ca, impreuna cu Ford, sa gaseasca o solutie privind pachetul de 22,06% din actiunile pe care le are la Automobile Craiova.

"Cu toate ca legea pentru finalizarea privatizarii permite AVAS sa preia participatiile detinute de actionarii minoritari la Automobile Craiova (n.r.-si ulterior sa le revanda Ford) in schimbul altor titluri la companii din portofoliul institutiei, noi nu avem nici o constrangere si nici o initiativa in acest sens. Ceea ce prevede legea este ca o ultima varianta in cazul in care Ford nu ajunge la un acord cu actionarii minoritari pentru a prelua participatiile acestora", a explicat Gabriel Dumitrascu.

Posibila preluare a pachetului majoritar la SNAM de catre SIF Oltenia a fost anuntata la inceputul saptamanii de patronatele din industria de ape minerale, potrivit carora o astfel de tranzactie ar incalca prevederile Constitutiei si ar face ca statul sa piarda o resursa bugetara importanta. "In cazul in care Guvernul va aproba schimbul de actiuni, patronatele vor solicita instantelor nationale si europene anularea tranzactiei", a declarat presedintele patronatului de ape minerale - APEMIN, Octavian Cretu.

SNAM detine majoritatea licentelor pentru sursele de apa minerala din Romania si incaseaza, in numele statului, costul apei minerale vandute catre imbuteliatori. Societatea este detinuta integral de stat, prin AVAS. Statul detine controlul - 86,7% din capital - si la producatorul de aparatura optica IOR Bucuresti, care anul trecut a obtinut un profit net de 3,56 milioane de lei, fata de 34.700 lei, nivel inregistrat in 2006, transmite Mediafax.

Societatea de investitii financiare (SIF) Oltenia, la care, se pare, actionar majoritar este Dinel Staicu, a inregistrat in primul trimestru un profit de 1,5 milioane de lei, de 20 de ori mai mic decat cel inregistrat in primele trei luni din 2007 si venituri de opt ori mai reduse, de 5,4 milioane lei. De altfel, dupa ce Ford a preluat Automobile Craiova, Dinel Staicu a fost numit in Consiliul de Administratie al societatii.

Gabi MOROIANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Romanii - popor de criminali prosti (2162 afisari)
 A treia punga (1981 afisari)
 Rachetele lui Hitler (1792 afisari)
 Presedintele Basescu gafeaza, dar are dreptate.. (1649 afisari)
 Culisele capturarii "Printului din Marbella" (1240 afisari)
 Cum sa dezbraci o femeie cu excavatorul (6956 afisari)
 O femeie de 49 de ani, acuzata ca a provocat o farsa mortala pe internet (2312 afisari)
 Socant: Gasita moarta in fata televizorului, dupa 42 de ani  (2288 afisari)
 Irlanda: Frauda bancara de 1 milion de euro dirijata din Romania, Italia si Spania  (1930 afisari)
 Serviciul de spionaj britanic, banuit de implicare in scandalul sexual din Formula 1 (1728 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00463 sec.