Ziua Logo
  Nr. 4227 de vineri, 9 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Oferta variata pentru Ziua Europei: teatru, jazz, film

Asa cum suntem, aici si la Paris

Teatru la Paris, un festival international de jazz, proiectie de film documentar, manifestari traditionale, toate sunt adunate astazi, pe 9 mai, sub genericul Zilei Europei. Oana Pellea si Mihai Gruia Sandu vor prezenta astazi, in fata publicului parizian, spectacolul "Ma tot duc" (foto), iar maine "Buzunarul cu paine", ambele in limba franceza. Iar incepand de ieri si pana pe 12 mai, la Bucuresti se desfasoara EUROPAfest, International Jazz Competition, in timp ce la Complexul National Muzeal Astra vor avea loc manifestari care isi propun sa realizeze o apropiere intre valorile traditionale romanesti si cele europene.

Sub genericul "Scenes de vie, Scenes de theatre de Roumanie... mais en francais (Scene de viata, scene de teatru din Romania... dar in franceza), in organizarea Institutului Cultural Roman, Centrul Wallonie-Bruxelles din Paris gazduieste astazi si maine, doua reprezentatii de teatru avandu-i ca protagonisti pe Oana Pellea si Mihai Gruia Sandu. Astazi va avea loc spectacolul cu piesa "Je m'en vais..." de Marc Dore, iar maine, "Du pain plein les poches" de Matei Visniec. Adaptare libera dupa Shakespeare si Marc Dore, "Je m'en vais/ Ma tot duc" este un spectacol prezentat de cei doi la Teatrul Foarte Mic din Bucuresti. "Prezenta Oanei Pellea aduce in acest spectacol o poezie aparte. Aceasta mare actrita joaca aici cu o poezie ironica care ne face sa radem printre lacrimi, ca sa il parafrazam pe Cehov. Fragilitatea si speranta fac din aceasta fiinta o intrupare poetica pe fondul unei razvratiri copilaresti", scria despre montare George Banu. Iar "Buzunarul cu paine" prezentat la Teatrul Metropolis din Bucuresti, dupa textul lui Visniec, este un spectacol "despre noi, asa cum suntem: cinici si superficiali, inteligenti si penibili, generosi si lasi, intr-o lume inghetata in vorbe", marturisea Oana Pellea. Prezentarea celor doua spectacole romanesti in limba franceza, la Paris, in cadrul aceluiasi proiect, constituie o premiera. Reprezentatia din aceasta seara va fi precedata de o conferinta despre teatrul romanesc contemporan, cu titlul "La Belle et la Bete", sustinuta de teatrologul Marian Popescu. Maine, spectacolul va fi urmat de un atelier-dezbatere cu participarea actorilor, a lui Marian Popescu si a scriitorului Matei Visniec.

Joc final si jamsession

Brand al jmEvents.ro, lansat in 2007 sub umbrela EUROPAfest, Bucharest International Jazz Competition isi propune sa incurajeze noua generatie de jazz atat din Romania, cat si din Europa sau din restul lumii, oferindu-le reprezentantilor acesteia cu varsta pana la 32 ani, sansa de a se face auziti. Anul acesta, evenimentul reuneste la Bucuresti 19 trupe din 15 tari: Armenia, Croatia, Franta, Germania, Israel, Islanda, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovenia, Spania si SUA. Evenimentul este secondat de organizarea de jam-sessions si workshopuri. Evolutia concurentilor se va desfasura pana pe 12 mai, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei. Iar pe 13 mai va avea loc Gala Laureatilor.

Tot astazi, la Sala Union a Cinematecii Romane, incepand cu ora 18.30, Asociatia Altermedia si Infocon.ro propun publicului bucurestean unul dintre cele mai bine cotate documentare din 2007: "Endgame" ("Joc final"), in regia lui Alex Jones. Regizorul vorbeste in "Joc final" despre evenimente in desfasurare, precum un apropiat colaps al Statelor Unite si formarea Uniunii Nord-Americane, structura care va pune capat suveranitatii nationale a statelor din America de Nord si care va forma, impreuna cu Uniunea Asiatica si Uniunea Europeana, nucleul viitoarei Guvernari Unice Mondiale.

Monica ANDRONESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Jiji pe geanta (2929 afisari)
 Scapat de la moarte de un trucaj (2435 afisari)
 Falimentul lui Gigi Becali (2114 afisari)
 Apocalipsa petrolului (1990 afisari)
 Omul providential la romani (1470 afisari)
 Mara Carfagna, cel mai frumos ministru din lume  (3352 afisari)
 "Iuscenko, tradatorule: Geamantanul - Gara SUA!" (1469 afisari)
 Un american propune in locul ingroparii ori incinerarii, aruncarea mortilor la canal (1426 afisari)
 ULTIMA ORA: Rupere de nori in Capitala (1337 afisari)
 Ca-n vremurile "bune", Moscova si-a scos tancurile la parada (1318 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00474 sec.