Ziua Logo
  Nr. 4214 de sambata, 19 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Jimmy Carter are necazuri in Tara Sfanta

Multora, fostul presedinte american Jimmy Carter li se pare un extravagant, un excentric, un ciudat. Acum, el a sosit in Tara Sfanta cu credinta ca are solutia rezolvarii conflictului israeliano-palestinian. De aproape 30 de ani umbla Carter prin lume, in special prin regiunile tensionate, bantuite de razboaie cronice si neintelegeri etnice, purtand o torta a pacii, mesager al tolerantei si bunei convietuiri. Statura sa politica si intelectuala impune respect, astfel ca pretutindeni e bine primit si ascultat, in unele locuri prezenta si vorba sa chiar au fost benefice.

Om foarte credincios, Carter, in anii traiti la Casa Alba, s-a straduit sa aduca pacea in Tara Sfanta, datorita lui lumea araba si Israelul au facut primul pas mare spre concilierea istorica: Tratatul egipteano-israelian de la Camp David, semnat la 26 martie 1979. Dupa ce a parasit Casa Alba (in 1981), Jimmy Carter s-a angajat intr-un maraton al pacii si, nici astazi, la varsta de 84 de ani, nu a incetat sa alerge. A fost in Dublin punand umarul si vorba inteleapta la reconcilierea anglo-irlandeza, s-a intalnit cu Nelson Mandela la Johannesburg si cu Fidel Castro la Havana, i-a aparat pe disidentii rusi si pe liderii luptei pentru libertate din Africa, dreptatea si adevarul nu au un ostean mai devotat si mai sincer ca acest american care a preferat arena lumii-vietii linistite, de pensionar, la resedinta sa din Plains, Georgia. Eforturile i-au fost rasplatite cu numeroase distinctii "Doctor Honnoris Causa" ale celor mai importante universitati din lume, si premii prestigioase, intre care Premiul Nobel pentru Pace (in 2002) si Premiul "Albert Schweitzer pentru Umanitarism". Desi nu a fost de acord ca un submarin al flotei americane de razboi sa poarte numele sau, pe oceanele lumii navigheaza si astazi submarinul "USS Jimmy Carter". Carter a scris 23 de carti, ultima, "Pace in Palestina, nu Appartheid", a iritat enorm autoritatile israeliene.

La Ierusalim, Ramallah, Gaza si Damasc oficialitatile manifesta varii reactii fata de vizita lui Jimmy Carter in Orientul Mijlociu. Israelienii considera ca data vizitei lui Carter nu a fost bine aleasa. Intr-o alta conjunctura Carter ar fi fost intampinat cu covorul rosu, i s-ar fi conferit Medalia de aur a Ierusalimului, acolade si felicitari. Dar tocmai acum si-a gasit sa vina? In groapa cu serpi a Orientului Mijlociu ce poate sa faca acest bunic sfatos, care predica ca un apostol evanghelist iubirea aproapelui tau? Apoi, nu se afla in aceasta zona bolnava destui trimisi americani, ai Uniunii Europene si ONU care supravegheaza, monitorizeaza si conseiaza, la ce bun inca unul, care de fapt nu e trimisul nimanui? Ierusalimul oficial nu si-a ascuns iritarea in special atunci cand fostul presedinte american si-a exprimat dorinta sa se intalneasca cu Marwan Barghuti, seful revoltei palestiniene, care ispaseste intr-o inchisoare israeliana o condamnare de cinci ori pe viata, pentru grave acte teroriste impotriva Israelului. E foarte batran Carter, dar experienta si intelepciunea l-au facut sa vada, mai devreme decat altii, ca Barghuti ar putea fi o solutie pentru o impacare israeliano-palestiniana. Lumea palestiniana nu mai are incredere nici in Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, si nici in Ismail Haniyeh sau Mashal, sefii fundamentalismului Hamas. Barghuti pentru palestinieni e un simbol, pe Barghuti palestinienii l-ar asculta, iar acest "mega-terorist" recunoaste existenta Israelului si pledeaza, in felul sau, pentru incetarea varsarii de sange arab si evreiesc. Carter a dat exemplul lui Nelson Mandela, scos de albi din inchisoare ca sa devina primul presedinte negru al Africii de Sud. Initiativa lui Carter nu a fost agreata de autoritatile israeliene care nu i-au permis presedintelui american sa se intalneasca cu Barghuti. Israel nu i-a permis lui Carter nici sa viziteze Gaza si sa discute cu sefii Hamas. Carter sustine ca, mai devreme sau mai tarziu, Israelul va trebui sa poarte tratative cu Hamasul fundamentalist. Motiv in plus, afirma Carter, sa se intalneasca la Damasc cu Khaled Mashal (liderul Hamas pe care Mossadul a incercat nu o data sa-l lichideze).

Tesu SOLOMOIVICI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Statul Kosovo s-a nascut mort (2848 afisari)
 Cartierele mortii albe (2396 afisari)
 Guvernele Basescu (2100 afisari)
 Misteriosul numar doi (1864 afisari)
 Kosovo si Ardealul (1700 afisari)
 Surpriza "picanta" din cabinetul lui Berlusconi: fotomodelul Mara Carfanga (4084 afisari)
 Cea mai sexy barmanita din SUA (3259 afisari)
 Ziarul care l-a "casatorit" pe Putin cu o fosta gimnasta a fost inchis (2243 afisari)
 Elena Basescu: Emil Boc, cel mai iubit (2099 afisari)
 Militarii iranieni au intrat in Afganistan (1910 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00470 sec.