Ziua Logo
  Nr. 4214 de sambata, 19 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

,, Efectul Kosovo,, loveste Asia

Evenimentele dramatice din Tibet (China) arata ca "efectul Kosovo" a inceput sa se manifeste si in Asia, dupa numai o luna de la declararea "independentei unilaterale" a provinciei sarbe. Guvernele asiatice inteleg ca vor fi confruntate cu pretentiile de "independenta" ale unor minoritati etnice sau religioase, care se vor prevala de acum incolo de acest drept, in virtutea "precedentului Kosovo". Nu numai spatiul balcanic este afectat de aceasta ilegalitate si anomalie juridica, nu doar cel european - din Spania pana in Rusia - dar si Asia (China, India, Indonezia, Sri Lanka, Filipine) se vor confrunta cu minoritatile care lupta pentru "independenta", pe baza etnica sau religioasa. China este doar una dintre aceste tari.

Cinci Kosovo in China

China se opune "independentei" Kosovo, pentru ca aceasta ar putea antrena recunoasterea "independentei" Taiwanului, a miscarii separatiste din Tibet ori a celei din provincia Xinjiang. In China exista cinci provincii care ar putea cunoaste dezvoltari gen Kosovo: Taiwan, Hong Kong, Makao, Tibet si provincia musulmana Xinjiang.

La nici o luna de la declararea independentei Kosovo, in Tibet (China) au izbucnit lupte intre separatistii budisti tibetani si autoritatile chineze. Guvernul tibetan, aflat in exil in India, a declarat ca politia chineza a facut 80 de victime, iar 72 de persoane au fost ranite. Autoritatile locale chineze nu recunosc decat 13 morti in incidente. "Aceste grave incidente, care s-au soldat cu lupte de strada, distrugeri, furturi si incendieri au fost pregatite in amanunt de fortele separatiste de aici si din exterior. Scopul lor: independenta Tibetului", a declarat un inalt oficial chinez. Autoritatile chineze au lansat un "razboi popular" impotriva adeptilor lui Dalai Lama din Tibet: "Trebuie sa incepem un razboi popular contra separatismului si sa demascam partea hidoasa a clicii lui Dalai Lama", a adaugat oficialul chinez.

Cazul Taiwan

Insula Taiwan (Formosa) reprezinta un alt "Kosovo" pentru autoritatile chineze. O zi dupa anuntul proclamarii "independentei" Kosovo, ministrul de Externe taiwanez a declarat: "Kosovo si-a declarat independenta pe 17 februarie, iar Republica China (Taiwan) a recunoscut Kosovo imediat." Ministrul de Externe taiwanez s-a ferit sa declare daca Taiwanul va stabili si relatii diplomatice cu Kosovo, de teama sa nu provoace Beijingul. Ministrul de Externe chinez, Liu Jianchao, a spus insa ca recunoasterea Kosovo de catre Taiwan, este fara subiect, deoarece Taiwanul apartine Chinei, care este una si indivizibila.

Din 1949, cand in urma razboiului civil guvernul nationalist al lui Ciang-Kai-Shek s-a refugiat pe insula Taiwan, China o priveste ca pe o regiune renegata, pe care a izolat-o diplomatic. In ultimul deceniu, datorita dezvoltarii economice spectaculoase a Chinei, tot mai multe state au intrerupt relatiile cu Taiwanul (sustinut in principal de SUA), si au stabilit relatii diplomatice cu Beijingul. Ultimul stat trecut de partea Chinei este Malawi, care, in ianuarie 2008, a rupt relatiile cu Taiwanul si si-a deschis ambasada la Beijing. In momentul de fata, Taiwanul mai este recunoscut doar de 23 de state. Nu intamplator cele mai sarace tari din Africa, America Latina si Pacific, care primesc finantare din partea Taiwanului. China, cu o populatie de peste 1,3 miliarde de locuitori, la mijlocul lui 2007, va depasi in 2010, totalul de 1,4 miliarde. Adica, 20% din populatia globului. Taiwanul are doar 23 de milioane de locuitori. Su-Tseng-Chang a declarat ca tara sa este "mai calificata" decat Kosovo pentru a-si proclama independenta.

Avertisment chinez

China a avertizat ca recunoasterea "independentei unilaterale" a Kosovo va crea un "efect de fluture", din Spania in Rusia, si in Asia. Problema Taiwanului este extrem de sensibila la Beijing. China a amenintat cu utilizarea fortei militare, daca Taiwanul - parte indivizibila a Chinei - isi declara independenta. Presedintele Taiwanului, Chen-Shui-Bian, se bazeaza doar pe sustinerea politica si militara a SUA, care, in felul acesta, au un mijloc de presiune asupra Chinei. Totusi, in ultimii ani, Administratia Bush l-a criticat pe Chen, deoarece acesta incearca "unilateral" sa schimbe statutul insulei si sa o declare independenta. Acum, insa, Chen a declarat presei ca, daca Washingtonul a sprijinit "independenta unilaterala" a Kosovo, nu mai exista nici un motiv rational ca sa nu sprijine in aceeasi directie si Taiwanul.

O analiza publicata pe 19 februarie 2008 de "Inter Press Service News Agency" sublinia cat de mult este afectata China de recunoasterea "independentei unilaterale" a Kosovo: "Kosovo ameninta sa devina un precedent pentru cele 56 de minoritati nationale recunoscute in China, care ocupa mai mult de jumatate din teritoriul tarii." In continuare, se subliniaza: "In plus, exista regiuni cu o administratie speciala, ca Hong Kong si Macao, care au aceleasi relatii cu Beijingul, precum Kosovo cu Belgradul."

Vladimir ALEXE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Statul Kosovo s-a nascut mort (2848 afisari)
 Cartierele mortii albe (2396 afisari)
 Guvernele Basescu (2100 afisari)
 Misteriosul numar doi (1864 afisari)
 Kosovo si Ardealul (1700 afisari)
 Surpriza "picanta" din cabinetul lui Berlusconi: fotomodelul Mara Carfanga (4084 afisari)
 Cea mai sexy barmanita din SUA (3259 afisari)
 Ziarul care l-a "casatorit" pe Putin cu o fosta gimnasta a fost inchis (2243 afisari)
 Elena Basescu: Emil Boc, cel mai iubit (2099 afisari)
 Militarii iranieni au intrat in Afganistan (1910 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00512 sec.