Ziua Logo
  Nr. 4203 de luni, 7 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Un tiran modern (Putin) si admiratorii sai

Summitul NATO de la Bucuresti ramane antologic pentru perceptiile gresite sau aberante ale comentatorilor autohtoni. Orice mi-as fi putut inchipui ca se va petrece, dar nu ca vom asista la un "cult al personalitatii" fata de abilul tiran moscovit Putin.

DacA ne Inchipuim ca in fruntea Romaniei postcomuniste ar fi ajuns generalul Iulian Vlad sau - si mai rau - un fost ofiter al politiei politice precum Ilie Merce, intelegem soarta Rusiei. La noi, fostii ofiteri ai Securitatii n-au patit nimic pentru abuzurile din trecut, ba chiar isi vad nestingheriti de afaceri. Totusi, macar sunt aratati cu degetul. La ei, tara este condusa pe fata de fostii ofiteri KGB. Ne vaitam de modul cum se desfasoara alegerile din Romania, dar uitam ca din 1996 incoace la fiecare alegere se petrece o alternanta guvernamentala. In Rusia castiga mereu acelasi grup care a ramas la putere din 1991 incoace si care nu s-a despartit radical de trecut. Cea mai mare plangere cu privire la libertatea presei din Romania a fost legata de incriminarea sau dezincriminarea calomniei si insultei, in vreme ce in Rusia ziaristii cat de cat independenti sunt asasinati pe capete. Si uite ca vine Putin la Bucuresti, isi bate joc de ceea ce inseamna democratiile occidentale, iar ziaristii si comentatorii cad in fund de admiratie, ba mai si aplauda! Ceva este putred in Romania!

Ideea de a-l compara pe Vladimir Putin cu George W. Bush, pentru a sublinia superioritatea primului, este ridicola. Destul de multi americani il socotesc pe W. drept cel mai slab presedinte din ultimul secol, daca nu din toata istoria americana. Chiar si asa, priviti la modul cum se desfasoara alegerile din SUA si la felul in care s-au desfasurat alegerile din Rusia! In timp ce la Moscova Putin si-a desemnat succesorul, iar acum se va intoarce probabil in fotoliul de premier, la Washington D.C., Bush junior nu s-a amestecat deloc in competitia electorala, unde suspansul si incertitudinile sunt inca mari cu privire la cine va fi viitorul presedinte american. Cand Boris Eltin l-a ales pe Vladimir Putin drept succesor a fost clar care va fi viitorul unei tari conduse de fostul sef al serviciului succesor al KGB, el insusi fost kaghebist. Iluziile cu privire la democratizarea Rusiei s-au destramat de atunci incoace.

In spatele admiraTiei nedisimulate fata de Putin se ascunde antiamericanismul tot mai virulent din tara noastra. Ne-am dorit sa intram in NATO si sa beneficiem de avantajele strategice oferite de aceasta alianta, dar nu ne mai convine faptul ca trebuie sa impartasim riscurile misiunilor din Afganistan si Kosovo. In plus, desi parteneriatul strategic special cu SUA a fost multa vreme pentru Romania colacul de salvare pentru a iesi din "zona gri", dupa atentatele din 9/11 nu prea ne-a mai convenit sa ne amestecam in razboiul din Irak.

Starea aceasta de nemultumire fata de americani si surescitarea in legatura cu Putin par a pregati o noua "intoarcere a armelor", un nou 23 August. In curand, Bush junior nu va mai fi presedinte. Antiamericanii din mai multe colturi ale lumii si-au motivat resentimentele, accentuand dezacordul cu administratia Bush. Sa vedem cum si le vor mai motiva cand la carma Americii va fi un nou presedinte, democrat sau republican. In schimb, dupa smecheria politica facuta de Putin pentru a ramane tot el la putere, sa vedem daca romanii vor continua sa-l admire pe kaghebistul descurcaret, a carui avere ascunsa este estimata ca depasind-o pe aceea a marilor capitalisti ai lumii.

Facem caz de inaltele noastre standarde morale, dar le abandonam de cate ori atarna in balanta meschine interese economice. Pariez ca romanii se vor duce la olimpiada chinezeasca indiferent de numarul victimelor terorii guvernului de la Beijing. Pot sa moara ziaristii pe banda rulanta in Rusia ca admiratia pentru tiranul Putin nu se va diminua. Chiar, oare ce-ar trebui sa se intample ca sa le cada unora valul de pe ochi?

Dan PAVEL
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fratia urechii (4857 afisari)
 Un tiran modern (Putin) si admiratorii sai (2316 afisari)
 Euroregiunea secuiasca (1770 afisari)
 "Rednic, esti o mizerie" (1587 afisari)
 Un nou caz Litvinenko (1333 afisari)
 A adormit langa femeia pe care a violat-o (3618 afisari)
 La 50 de ani, Sharon Stone foloseste aceleasi "arme" ca pe vremea cand juca in Basic Instinct (3571 afisari)
 Putin: "Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale" (3516 afisari)
 Dragoste fara frontiere: Un lup se iubeste cu o capra (3377 afisari)
 Socant: Un australian are un copil cu propria fiica  (2663 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00492 sec.