Ziua Logo
  Nr. 4200 de joi, 3 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Un Summit pentru linistea noastra

Nu stiu cata lume a mai ramas in Bucuresti. Dar se circula bine, fara dopuri, fara ambuteiaje. Pentru mine Summitul a adus liniste. Putina lume pe strada, putina lume in magazine. Summitul mi-a adus putina liniste. De la trafic si aglomeratie, la evenimente si razboi politic, totul s-a linistit.

Bush, Merkel, Sarkozy, Putin, Traian BAsescu, valize nucleare, servicii secrete, NATO, Bucuresti. Acestea sunt cuvintele cheie cele mai frecvente in relatarile despre Summitul NATO de la Bucuresti. O oportunitate de imagine pentru Romania, pentru Bucuresti, pentru Traian Basescu si chiar pentru premierul Tariceanu, dar si pentru Marea Neagra. Bucurestiul a devenit orasul cu cea mai mare densitate de jurnalisti si servicii secrete din lume. A devenit orasul cu cea mai mare expunere si asupra caruia se abat interese, lobby, presiuni, mesaje.

Pentru orice stat in situatia Romaniei, cele trei zile de maxima expunere internationala ar fi exploatate la maxim. S-ar prezenta concerte, expozitii, turism, oportunitati de investitii. La noi se face doar campanie electorala. Traian Basescu ataca, iar mass-media reactioneaza, cu acelasi tip de retorica inflamata si inflamanta.

Chiar si asa, cu siguranta Romania are mult de castigat in urma acestui eveniment. Bucurestiul, de asemenea. De la curatenie la imagine internationala, de la infrastructura la un alt loc pe harta simbolica din mintea comunitatii internationale.

Presedintele si clasa politics, prin deciziile pe care le-au luat, au demonstrat ca pot sa-si tina promisiunile fata de partenerii externi din NATO si, in special, fata de SUA. Cu toate greselile, inconsecventele, Romania a ramas ferma si atasata institutional de lumea occidentala. Si cel mai important este ca si lumea occidentala a recunoscut acest lucru, de aceea Summitul este "de la Bucuresti".

Presedintele Basescu a punctat ca imagine enorm. Chiar daca poate fi criticat, si chiar este criticat, prezenta lui alaturi de George W. Bush, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy ii ridica prestigiul, il face mai important, mai credibil, mai puternic pentru opinia publica.

Guvernul va deveni si el mai respectat, chiar si numai prin capacitatea lui organizatorica demonstrata de modul in care decurge Summitul.

DacA pe plan internaTional imaginea actorilor va avea de castigat, pe plan intern campania electorala isi spune si isi va spune cuvantul. Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu vor incerca sa capitalizeze electoral cat se poate de mult din asocierile mediatice.

Dar dupa ce summitul va fi trecut, vor incepe marile lupte. In aceasta perioada aliniamentele s-au trasat, munitia este aproape stransa, razboiul poate sa inceapa. Mai mult ca sigur, cu o virulenta fara precedent. DNA va redeveni ceea ce a fost, dosare vor zburda in presa, candidati si politicieni vor vizita celebrele sedii ale procurorilor, dezvaluirile, atacurile, mizeria vor iesi la suprafata. Florile plantate special pentru marele eveniment vor ramane doar o amintire. In locul lor, gunoiul isi va face iar de cap.

Summitul "de la Bucuresti" poate fi un prilej pentru a provoca, la noi, noi scandaluri de coruptie, iar populatia va fi lasata sa inteleaga ca intr-o tara NATO coruptia nu este tolerata. Miza alegerilor succesive de anul acesta isi va spune cuvantul, iar, in lipsa proiectelor, raman la indemana atacurile indreptate impotriva inamicilor politici.

Vor aparea iar legende privind intocmirea unor liste care ar trebui sa dispara din peisajul politic, in asa fel incat galagia neoasa va lua iar locul diplomatiei si decentei.

Aflata sub umbrela NATO, Romania nu si-a inchis conturile cu trecutul - nici cu cel comunist, nici cu cel mai recent, postcomunist.

Dar a demonstrat ca poate fi un partener important in cea mai mare structura militara inventata vreodata.

Asa ca, indiferent de cat zgomot vom avea parte in acest an electoral, il vom tine minte ca fiind anul Summitului NATO "de la Bucuresti".

Horia MIHALCESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Garcea in NATO (4572 afisari)
 Anarhia de la Marea Neagra (2387 afisari)
 Varianta a zvasticii in "Romania Mare" (1979 afisari)
 Copiii poltergeist (1956 afisari)
 Fuga de pe mosia lui Voronin (1708 afisari)
 Cum puteti obtine cazierul pe loc (5319 afisari)
 Cea mai frumoasa sotie de la Summit: Prima Doamna a Azerbaijanului (5267 afisari)
 Mitul celor doi litri de apa pe zi, demontat de cercetatori (4459 afisari)
 Ingerul adoptat s-a transformat intr-un diavol deghizat in copil (3469 afisari)
 Summitul NATO: Risipa de mancare si bautura pentru jurnalistii acreditati la summit (2048 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00527 sec.