Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Vanatorii de furtuni

In intreaga lume exista vanatori. Vanatori de comori, de recompense, "vanatori de celebritati", fiecare avand cele mai variate motivatii, de la bani la pasiune pura. Insa exista si o categorie de vanatori mai neobisnuiti, asa-zisii "vanatori de furtuni".

Cei care merg pe urmele furtunilor urmaresc de fapt obtinerea unor fotografii unice, desi, de multe ori, colaboreaza cu autoritatile carora le comunica rezultatele cercetarilor lor. Vanatorii de furtuni nu primesc bani pentru calatoriile lor, insa uneori pot prinde un contract avantajos cu diversele televiziuni interesate de subiect. In general totusi, vanatorii de furtuni cheltuiesc mai mult decat castiga alegand dupa capriciile naturii. Nu trebuie sa ai certificate sau specializari pentru a fi pasionat de furtuni, doritorii putand totusi sa participe la diverse cursuri organizate de Institutul de Meteorologie american. Primul vanator de furtuni este considerat a fi Roger Jensen (1933-2001), aceasta pasiune ajungand in ultimii ani sa castige tot mai multa popularitate datorita imaginilor extraordinare care au fost surprinse de camere video sau foto.

A vana o furtuna implica de obicei mii de kilometri parcursi pentru a fi martorul unor minute "culminante" ale fenomenului meteorologic, care uneori devine extrem de periculos. Majoritatea vanatorilor de furtuni petrec zile intregi calculand datele meteorologice, estimand, si abia apoi pleaca pe urmele furiilor naturii. Acest hobby nu este nici pe departe lipsit de pericole, pasionatii de furtuni fiind tot timpul in primejdie din cauza inundatiilor, a tornadelor, a trasnetelor, vijeliilor sau drumurilor blocate din diverse motive. Vanatorii de furtuni au cea mai ocupata perioada in mai si iunie.

Pe urmele tornadei

Vantul suiera puternic, anuntand apropierea unei tornade. Ploua foarte tare, iar in zare se poate vedea vartejul care ia totul cu el, de la copaci, la masini si chiar case. E cea mai periculoasa furtuna, pentru multi e iadul pe pamant, insa pentru vanatorii de furtuni e raiul. Vanatorii Mike Hollingshead si Eric Nguyen au reusit sa faca niste fotografii geniale, care arata ca tornadele pot fi mortale - dar si uluitor de fascinante.

Ca si surferii, care asteapta "valul cel mare" care ii poate ucide, dar le poate aduce si satisfactii uriase, asa si vanatorii de furtuni merg dupa urmele acestor furii ale naturii.

Tornadele surprinse de Mike si Eric au avut loc intr-o zona geografica cu conditii meteorologice unice, unde presiunea atmosferica e scazuta si unde se intalneste umezeala din Golful Mexicului cu masele de aer rece din zonele muntoase si aerul cald din desert. Aceste diferente de temperatura produc furtuni deosebit de violente, cu nori imensi, negri, iar cand se declanseaza tornadele, vantul poate bate cu peste 200 km/h.

Tornadele de acest gen pot smulge copacii din radacini, pot arunca masinile in aer ca pe niste jucarii si pot transforma un oras intr-un morman de daramaturi. Insa bucuria "goanei" si perspectiva de a vedea natura in ipostazele ei cele mai salbatice si mai spectaculoase ii determina pe acesti vanatori de furtuni sa caute mereu tornada si fotografia perfecta. (B.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00569 sec.