Ziua Logo
  Nr. 4197 de luni, 31 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

George Pruteanu pe ultimul drum

Fostul senator, lingvist, critic literar, profesor si comentator George Pruteanu a fost inmormantat ieri, duminica, la ora 13:00, pe Aleea Artistilor din Cimitirul Bellu. Sambata dimineata, trupul neinsufletit a fost depus in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR), la capataiul sau stand sotia, Nina, si fratele celui decedat.

Inca din primele minute au inceput sa fie aduse coroane de flori din partea unor institutii precum Televiziunea Romana, Universitatea "Spiru Haret", unde George Pruteanu a fost profesor, Ministerul Afacerilor Externe, Senatul Romaniei, dar si unele trimise in nume personal de Nicolae Vacaroiu, Varujan Vosganian si altii.

Pana la pranz, in Rotonda MNLR s-au adunat peste 50 de persoane, in mare parte admiratori ai profesorului George Pruteanu si cadre didactice de la "Spiru Haret", dar si politicieni care au adus flori la sicriu si au aprins lumanari.

Andrei Alexandru, consilierul lui Nicolae Vacaroiu, a adus doua coroane de flori - una din partea Senatului si una de la presedintele Senatului Romaniei - si a declarat ca Vacaroiu a fost foarte afectat de aceasta disparitie.

Cel de-al doilea politician care a prezentat condoleante familiei a fost Mihai Ungheanu, de la Partidul Romania Mare. "A fost un om spectaculos, foarte viu, un show-man exceptional, inteligent, cult, pasionat de limba si literatura romana, pe care a aparat-o si in Senat. A reprezentat o generatie", a spus Ungheanu, coleg de partid cu George Pruteanu.

Dupa slujba de pomenire tinuta de un sobor de trei preoti la MNLR, familia a primit condoleante si din partea lui Ion Iliescu. Acesta a adus un buchet de trandafiri albi si a vorbit timp de cateva minute cu Nina Pruteanu.

Ion Iliescu a declarat jurnalistilor prezenti ca George Pruteanu a fost unul dintre acei oameni care nu pot sta linistiti si a caror neliniste interioara rabufneste. "Pruteanu ramane pentru toti un intelectual roman stimat. Toata lumea il stima, indiferent de optiuni si diferende. A fost unul dintre aparatorii limbii romane. Era unul din oamenii care impun respect, nu puteai sa nu-l respecti pentru convingerea cu care isi apara parerile", a spus Ion Iliescu (citat de Mediafax). Sau, cum spunea George Pruteanu insusi intr-un text publicat cu ani in urma, "Principiile sunt ca armele: in mana celui just sunt tonice, intr-a lichelei, criminale".

George Pruteanu a murit, joi seara, la Spitalul Sfantul Pantelimon din Capitala, unde fusese internat cu doua zile inainte pentru o afectiune cardiaca. Avea 61 de ani, iar intr-un interviu recent spunea ca cel mai mult se teme sa nu ajunga batran si sarac. (L.I.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vladimir Voronin studiaza Unirea (2528 afisari)
 Voiculescu rade tot (2261 afisari)
 Reforma ratata (1993 afisari)
 Tonomatele URSS dau in presa NATO (1613 afisari)
 Papagalii politici si mitocanimea (1416 afisari)
 O tablita sumeriana elucideaza misterul distrugerii Sodomei si Gomorei (4755 afisari)
 Cum a ajuns un geniu in Matematica sa se prostitueze (3432 afisari)
 Cand Fram-ursul-polar se joaca cu huski... (3362 afisari)
 Goldie Hawn are 62 de ani si nici ca-i pasa (2944 afisari)
 Casa lui Codrin Stefanescu sub asediul fenomenelor supranaturale (2536 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.