Ziua Logo
  Nr. 4197 de luni, 31 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Supravietuitorul

Fostul mafiot Henry Hill a scapat de furia celor pe care i-a tradat, si traieste acum din banii pe care-i castiga facand reclama la filmele cu Mafia

Filmul GoodFellas (cu Robert de Niro, Joe Pesci si Ray Liota) a ramas o productie de referinta pentru cei care sunt pasionati de filmele despre Mafie. Productia lui Scorsese, care este inspirata de o poveste reala, relateaza viata gangsterului Henry Hill, unul dintre foarte putinii supravietuitori ai unei bande de criminali fara scrupule.

Povestea adevaratului Hill este mai mult decat fascinanta: a fost un rege al strazilor din New York (pentru ca era asociat al familiei mafiote Lucchese), a furat mult, a cheltuit si mai mult si s-a drogat cat a putut. Apoi a fost prins si a petrecut 30 de ani in cadrul programului de Protectie a Martorilor, scapand de inchisoare pentru ca a acceptat sa spuna anchetatorilor tot ce acestia aveau nevoie ca sa-i prinda pe capii Mafiei.

"Nu ma puteam plimba pe aici, acum zece ani", povesteste el reporterului britanic care i-a luat un interviu si cu care a stat de vorba in fata unei cafenele. "Daca indrazneam acum zece ani sa calc pe aici, ar fi zburat gloantele din toate partile". Acum, Hill se plimba nestingherit pe strazi si nu mai are nici o problema. Dar nu pentru ca e foarte curajos, ci pentru ca "sunt suficient de batran ca sa mor, atata vreme cat o vor face rapid", explica acesta senin. Hill nu arata acum ca filmul care ii povesteste viata. E scund, grizonat, cu riduri pronuntate care ii brazdeaza fata. Are tot timpul o tigara in mana, si de cele mai multe ori, si o bere in fata. Locuieste cu amanta sa, Linda, care in film poarta numele de Janice Rossi. Hill a confirmat autenticitatea secventei din film in care sotia sa Karen incearca sa intre peste ei in apartament, adaugand chiar ca era si el acolo si ca a reusit sa fuga pe un burlan ca sa scape de furia nevestei. Hill este de parere ca "orice om poate iubi doua persoane simultan, cine nu poate e ceva in neregula cu el", teorie care nu a fost niciodata adoptata si de sotia sa. Henry a refacut impreuna cu reporterul de la BBC traseele si locurile unde in urma cu multi ani s-au petrecut crimele la care a fost martor. Hill a mers acum la clubul care era proprietatea lui Jimmy Burke (personajul lui Robert de Niro in film) si unde Spider (jucat de Michael Imperioli) a fost ucis.

"Spider a fost ucis la subsol", isi aminteste acesta, care a descris cum asasinatul a avut loc intr-o camaruta intunecata, plina de fum si care atenua zgomotul gloantelor care zburau peste tot. El a mai descris cum Spider si alti mafioti au fost ingropati de-a lungul anilor in subsol, descriind locul ca "un adevarat cimitir". Filmul GoodFellas contine cateva scene extrem de violente, chiar socante, care se pare ca nu au reprezentat deloc o exagerare.

Joe Coffey a devenit politist pentru ca Mafia ii ucisese tatal. Incidentul a avut loc atunci cand acesta avea doar opt ani, iar mafiotii l-au omorat pe tatal sau chiar sub ochii lui.

"GoodFellas este probabil cel mai bun film despre Mafie, cel mai aproape de realitate. In Nasul sau Casino, mafiotii sunt prezentati ca un soi de eroi populari, insa in GoodFellas ei sunt prezentati asa cum sunt - niste golani criminali", este de parere Henry Hill. Henry a declarat ca el nu a ucis pe nimeni desi "a spart ceva capete" la viata lui. Admite ca nu stie daca victimele sale au murit sau au scapat cu viata. Zambeste cand e intrebat cat a furat: "furam tot ce se putea revinde". Isi aminteste ca el si amicii lui obisnuiau sa opreasca tirurile cu marfa, cu ceasuri de exemplu. Plateau soferii, furau marfa si apoi o vindeau pe piata neagra. Cea mai faimoasa infractiune a sa a fost lovitura de la Lufthansa, din 1978. Atunci, politistii au estimat ca s-au furat dintr-un seif aflat in aeroportul JF Kennedy, din New York, nu mai putin de cinci milioane de dolari.

Hill recunoaste ca anchetatorii i-au spus ca prin mainile lui au trecut peste o suta de milioane de dolari, insa el nu are nici cea mai vaga idee cat a furat de-a lungul anilor si cat a cheltuit. Acum nu mai ruleaza aceleasi sume, insa stie pe ce a dat o gramada de bani. "Cai lenti, droguri si rock'n roll". Acum, Henry Hill face bani vanzandu-si povestea. Face reclama la un film cu mafioti de la Sky Movies si a scris si cateva carti (inclusiv o carte de bucate, despre spaghete si alte retete "ale mafiotilor"). Marturiseste ca a castigat peste o jumatate de milion de dolari facand reclama filmului GoodFellas. Intrebat ce crede ca simt victimele infractiunilor sale despre ceea ce a facut si ceea ce face, el a raspuns cinstit ca "stii ceva? nu-mi pasa ce crede lumea, acum fac ceea ce trebuie, ce e legal". (M. BICA)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vladimir Voronin studiaza Unirea (2528 afisari)
 Voiculescu rade tot (2261 afisari)
 Reforma ratata (1993 afisari)
 Tonomatele URSS dau in presa NATO (1613 afisari)
 Papagalii politici si mitocanimea (1416 afisari)
 O tablita sumeriana elucideaza misterul distrugerii Sodomei si Gomorei (4755 afisari)
 Cum a ajuns un geniu in Matematica sa se prostitueze (3432 afisari)
 Cand Fram-ursul-polar se joaca cu huski... (3362 afisari)
 Goldie Hawn are 62 de ani si nici ca-i pasa (2944 afisari)
 Casa lui Codrin Stefanescu sub asediul fenomenelor supranaturale (2536 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00457 sec.