Ziua Logo
  Nr. 4196 de sambata, 29 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Avangarda romaneasca (II)

Mai limpezi decat in cazul lui Geo Bogza, sunt relatiile lui Perahim, Maxy si Stefan Roll cu miscarea comunista. Maxy este membru al P.C.R din 1942, iar Perahim, ARTIST PLASTIC si publicist, este simpatizant. Stefan Roll (Gheorghe Dinu) - autorul celebrei propozitii de prin anii '50, cu referire la "ilegalisti": "putini am fost, multi am ramas" - este implicat, cu adevarat, in actiunea politica, dar nici in cazul lui nu se vede clar daca actiunea este dirijata sau nu de Komintern. Din fisa intocmita de politia secreta aflam ca se nascuse in comuna Precupana, judetul Florina din Macedonia, la 3 mai 1904 (in alt loc este notat: 1903), ca este de nationalitate bulgara si de cetatenie romana, si ca nu are alte studii decat cele patru clase ale scolii primare bulgaresti din Capitala. Alta situatie: Eugen Ionescu. Stelian Tanase il introduce printre avangardisti si publica, acum, documentele aflate in arhive. E bine ca le publica, dar nu vad ce legatura are autorul lui "Nu" cu acest subiect. Eugen Ionescu n-a fost un militant in grupurile avangardei, mai mult: a scris impotriva lor in articolele din anii '30. "Avangarda" lui este in spirit si in opozitia fata de literatura oficializata. Cum va scrie mai tarziu, modernistul / avangardistul este revoltatul din interiorul Cetatii. Tanarul Eugen Ionescu a avut, adevarat, o vreme simpatii de stanga, dar n-a fost niciodata un militant politic.

Sunt utile pentru istoria literara, in cazul lui si al celorlalti scriitori din acest dosar politic, informatiile de ordin biografic (familie, profesiune, relatii sociale) pe care le aduc, acum, documentele din Arhiva Sigurantei. Ceea ce nu reusesc, uneori, sa descopere istoricii literari, aflam, iata, din fisele intocmite de politia politica. Descoperim, de pilda, ca pe Eugen Ionescu il mai cheama si Dimitrie (Eugen Dimitrie), ca mama sotiei sale, Rodica Burileanu, se numea inainte de casatorie Ana Cohu (in alta fisa, semnata de Prefectul Politiei, Lt. Colonel Stefan Manolescu, pe mama Rodicai Burileanu o cheama I. Pol, Si e nascuta la 15 august 1888, in comuna Doftana - Bacau; cum se vede, informatiile politiei sunt contradictorii). Aflam, de asemenea, ca profesorul de limba franceza Eugen Ionescu a functionat intai la Seminarul din Curtea de Arges, apoi la Liceul de baieti din Oltenita si, in continuare, la Seminarul Central din Bucuresti, la Liceul "Gh. Lazar" si Colegiul "Sfantul Sava". In anii 1937/1938 a lucrat in Ministerul Educatiei, in grad de sef de serviciu, iar la 1 iunie 1942 a fost numit ca secretar de presa principal "diurnist" la Legatia de la Vichy... In noiembrie 1945 cere printr-o telegrama viza de intrare in tara si trei locuri in avion (pentru el, sotie si fiica numita, in documentele politiei, Ana-Maria). La 4 febr. 1946 anunta Ministerul Afacerilor Straine ca nu se poate intoarce in Romania din pricina copilului sau, bolnav si netransportabil. La 28 mai, acelasi an, Parchetul Curtii Martiale il judeca in lipsa pentru articolele din "Viata Romaneasca" si il condamna prin sentinta nr. 1110 la 5 ani inchisoare corectionala pentru ofensarea armatei, 6 ani inchisoare pentru ofensa adusa natiunii si 5 ani interdictie corectionala. Curtea ar fi decis sa ceara Frantei extradarea condamnatului. Din alta nota (17 sept. 1947) deducem ca, aflat la Paris, Mihail Ralea intervine la Ministerul Educatiei ca Eugen Ionescu sa fie numit in postul vacant de la Scoala de Limbi Orientale din Paris. Argumentul lui Ralea este ca Eugen Ionescu este cunoscut "ca om cu vederi de stanga". Ceea ce este adevarat.

Sunt Si unele amAnunte amuzante in biografia acestor tineri scriitori care, voind sa rastoarne literatura conservatoare, imbratiseaza cauza revolutiei permanente. La 20 sept. 1934, de pilda, comisarul de serviciu face o perchezitie studentului Naum Gellu, de ani 19, fiul colonelului Andrei Naum, mort in primul razboi mondial, si al Rozei Naum, pensionara, si cu aceasta ocazie i se confisca "6 (sase) lei, cravata, cureaua, pieptenul si actele personale". La 27 dec. 1935 este inca o data perchezitionat si arestat. Comisarul Piturescu ii confisca fularul, cravata ceasul cu bratara de metal marca Cima (sic) si acte personale. Bani nu are studentul Naum din anul III care, dintr-o fotografie inregistrata cu nr. 33269, priveste crunt cu fata intunecata si parul valvoi. A fost surprins scriind "parole cu caracter subversiv" pe zidurile caselor din strazile Dr. Sergiu, Dr. Felix si Bd. Cuza.

Ce s-a IntAmplat ulterior cu acesti tineri care in anii '30 voiau sa declanseze revolutia mondiala si sa uneasca suprarealismul cu materialismul dialectic si freudismul? Aici incepe o alta istorie. Unii au trecut, dupa 1945, la realismul socialist si au acceptat dictatura proletariatului (devenind, uneori, mici satrapi ideologici) altii au plecat in Occident si au facut mari cariere artistice (Brauner, Gherasim Luca)...

Destine.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ucisa pe Culoarul unic (4176 afisari)
 Inflatie de case (3700 afisari)
 Presedintia dezminte divortul (3616 afisari)
 Comoara din cutia de pantofi (2030 afisari)
 Antisemitism public la Budapesta (1990 afisari)
 Poze compromitatoare cu logodnica lui George Clooney (3894 afisari)
 I se spune Bestia si este limuzina presedintelui Bush (3191 afisari)
 Traian Basescu a fost implicat intr-un accident de circulatie (2482 afisari)
 Presa rusa: Romania va cere sustinerea NATO pentru anexarea Republicii Moldova (2177 afisari)
 In viitor, zilele vor avea 25 de ore (1706 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00470 sec.