Ziua Logo
  Nr. 4192 de marti, 25 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Grecia si Romania, partenere pentru securitatea Marii Negre

Romania si Grecia, care, alaturi de Bulgaria, sunt singurele tari ortodoxe din NATO si UE, au reusit sa aduca Europei Occidentale din spiritul civilizatiei crestine de la Marea Neagra. Aparatoare ale Balcanilor, ambele tari s-au opus declararii independentei unilaterale si ilegale a provinciei sarbe Kosovo. Cu toate acestea, pana acum, cele doua tari nu au reusit sa-si armonizeze eforturile intr-o alianta strategica pentru noua Europa veche si zona Marii Negre extinse. Perspective exista insa, dupa cum reiese din analiza pe care o prezentam aici.

Romania continua sa reprezinte unul din punctele cheie pentru viitorul aprovizionarii cu energie electrica a Europei, asa cum au demonstrat acordurile incheiate anterior cu Franta si Grecia. Pentru a asigura o conservare adecvata a infrastructurii, Romania devine un partener important in interiorul NATO pentru securitatea bazinului Marii Negre, care detine o pozitie importanta pentru intregul sistem european de securitate, noteaza site-ul Equilibri.net citat de Rompres.

In ultimele saptamani, mai ales inaintea summit-ului NATO de la Bucuresti, intalnirile dintre Romania si ceilalti parteneri europeni s-au intensificat. Rolul Bucurestiului in ceea ce priveste alimentarea cu energie a Europei se contureaza tot mai mult, de la an la an. Tara reprezinta un punct de tranzit important atat pentru petrolul care vine dinspre Marea Caspica prin Marea Neagra in Europa, cat si pentru gazele naturale care ajung pe continentul european din Caucaz si Orientul Mijlociu prin Turcia (proiectul Nabucco).

Colaborarea in domeniul energiei cu Grecia are o tripla semnificatie. Primul punct se refera la posibilitatea de a compensa lipsa unei politici europene reale privind energia prin stabilirea unor relatii regionale sau bilaterale capabile sa securizeze simultan intregul continent. Al doilea aspect se refera la dezvoltarea Greciei care, in ultimii ani, in pofida datoriei publice mari (peste 95 la suta din PIB) si a ratei inflatiei de patru la suta, mentine o crestere anuala de aproximativ patru procente, o cifra ce depaseste media europeana si reprezinta mai mult decat dublul cresterii inregistrate de Italia. Al treilea element, de natura strategica, se refera la rolul atractiv al Romaniei pentru tot ceea ce are de-a face cu zona Marii Negre si, in consecinta, cu Grecia, ca principala ruta de tranzit si schimb. Din acest motiv, Atena este interesata de dimensiunea Romaniei in eforturile sale de a avea o dezvoltare stabila si sigura, mai noteaza analistii citati de Rompres.

Pentru ca Romania sa profite de rolul sau strategic din punct central intre Marea Neagra, Balcani si Europa de Vest, este important sa-si demonstreze capacitatea de a dezvolta un sistem adecvat de aparare, capabil sa faca fata provocarilor viitoare.

Cooperarea militara este esentiala atat pentru securitatea Romaniei cat si pentru industria apararii si este putin probabil ca Romania sa isi atinga obiectivele fara o cooperare la nivel tehnologic, logistic si in ceea ce priveste antrenamentul. SUA impreuna cu Marea Britanie intentioneaza sa isi ofere sprijinul in acest sens.

Ceea ce reiese din participarea activa a Bucurestiului la securitatea Balcanilor si, mai general, a sud-estului Europei, este competitia cu Moscova pentru suprematia militara in Marea Neagra. In pofida participarii ample din partea Turciei, este destul de dificil pentru NATO sa intrevada o depasire a avantajului competitiv al Rusiei in Marea Neagra, desi acest lucru nu reprezinta un motiv suficient pentru a-si abandona participarea activa.

Victor RONCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Revolta coloneilor (4596 afisari)
 Vanghelie sare la Iliescu (2171 afisari)
 UE invinsa de presa (1868 afisari)
 Gigi, un satanist practicant (1859 afisari)
 Evolutionismul Bisericii Ortodoxe (1765 afisari)
 Priscilla Presley seamana tot mai mult cu o pisica (8185 afisari)
 Orase pustii in SUA, din cauza incapacitatii de plata a creditelor (3388 afisari)
 O fotografie nud a Carlei Bruni va fi licitata la Casa Christie's din New York (3362 afisari)
 Cristian Tantareanu a recunoscut oficial ca divorteaza (3247 afisari)
 A inviat cand medicii il pregateau de autopsie (2995 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00480 sec.