Ziua Logo
  Nr. 4191 de luni, 24 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Lucky Man", cantecelul care aduce celebritatea

Trioul isi petrece majoritatea verii lui 1970 repetand si scriind pentru albumul de debut, dupa ce semnase cu Island Records pentru Europa si Cotillion Records (filiala a celebrei Atlantic) pentru Statele Unite. Inregistrarile incep in iulie, cu Lake producator. "Mi s-a dat sansa sa produc ELP (ceea ce am facut pana la prima ruptura, in 1979), spune Greg. "King Crimson si-a produs singur albumele, asa ca aveam cea mai mare experienta in studio, dintre toti trei".

Albumul, intitulat simplu "Emerson, Lake & Palmer", ramane unul dintre cele mai populare LP-uri din toate timpurile. Nu foarte unitar din punct de vedere al conceptiei, este totusi un amestec fermecator de rock cu muzica clasica si jazz. Prima piesa, "Barbarian" (4:27) este un aranjament al celor trei dupa o compozitie pentru pian a lui Bartok, din 1911, "Allegro Barbaro". "Take a Pebble" (12:32), piesa a doua, este compozitia lui Lake. A treia piesa, "Knife Edge" (5:04), este un aranjament al lui Emerson, Lake si, supriza, Richard Fraser, un tehnician al trupei, dupa prima parte din Sinfonietta lui Leos Janacek in care este intercalat un citat amplu dupa Allemanda din Suita Franceza nr 1 in Re minor de Bach. Nici pentru "Barbarian", nici pentru "Knife Edge", sursele de inspiratie nu sunt scrise pe coperta originala a albumului.

A patra piesa, "The Three Fates" (7:46) este o suita in trei parti compusa de Emerson, fiecare purtand numele unei Moire (ursitoare in mitologia greaca): "Clotho", "Lachesis" si "Atropos". A cincea piesa, "Tank" (6:49) este un solo al lui Palmer, cu o interventie a lui Emerson la clavinet. In fine a sasea piesa este "Lucky Man" (4:36), o balada compusa de Lake. Este melodia care propulseaza albumul pana pe locul 18 in topul Billboard 200. Initial, este inregistrata doar ca sa umple spatiul de la sfarsitul albumului. "Lucky Man" era o compozitie din adolescenta a lui Greg si nu fusese bine primita de Keith si Carl, care o vedeau prea comerciala. Mai mult, la insistentele lui Lake, Emerson accepta sa execute la finalul piesei un solo de sinthesizer. Pe DVD-ul "Beyond the Beginning", Keith dezvaluie ca solo-ul a fost improvizat pe loc, chiar in momentul inregistrarii. Astazi, acel fragment devenit faimos este privit de critici ca definitoriu pentru intreaga creatie muzicala a lui Keith, desi acesta inca insista ca este sub nivelul sau. Lake face un solo memorabil de chitara, inregistrat prin suprapunere.

Au mai multe concerte de la inceputul lui septembrie pana la sfarsitul anului. Debutul lor pe micile ecrane se petrece la emisiunea "Beat Club", in Germania, unde interpreteaza "Knife Edge". Albumul de debut este lansat de Island Records in Marea Britanie pe 20 noiembrie. In Statele Unite albumul apare abia pe 13 ianuarie 1971. Criticii reactioneaza extrem de favorabil. ELP este apreciata rapid drept un supergrup, asa cum numai "Crosby, Stills & Nash" erau peste Ocean.

Pe 9 decembrie, celebrul concert de la Lyceum Theater din Londra, cu "Pictures at an Exibition" este inregistrat pe pelicula, dar filmul va fi lansat mult mai tarziu.

(va urma)

Adrian PATRUSCA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Echilibristica in varful scarii (2090 afisari)
 Pomana de un miliard (2037 afisari)
 Biserica Sfanta Vineri va fi recladita (1950 afisari)
 Italienii ancheteaza falsurile clanului Maghiar (1815 afisari)
 Anarhismul in Romania (1521 afisari)
 A slabit 70 de kilograme in trei luni (8085 afisari)
 Un manechin aflat la limita infometarii a pozat pentru un fotograf german (7097 afisari)
 Noua Dreapta raspunde liderilor politici maghiari (4090 afisari)
 Ultima dorinta a unei fetite bolnave de a-si vedea tatal, refuzata de autoritati  (3883 afisari)
 ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! Ikizukuki - mancarea care te musca de buza (3826 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01363 sec.