Ziua Logo
  Nr. 4190 de sambata, 22 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Presedintele maraie la "licurici"

Traian Basescu a criticat faptul ca unele clauze ale contractului de privatizare a Automobile Craiova sunt secrete, desi n-ar trebui * Premierul si presedintele s-au apucat, din nou, sa se "contreze"

Presedintele Traian Basescu a criticat, ieri, la Craiova, faptul ca anexele la contractul de privatizare al Automobile, referitoare la salariile reprezentantilor romani in Consiliul de Administratie sau investitiile de mediu ale Ford, sunt secrete, transmite Mediafax.

Potrivit sefului statului, contractul cu Ford mai are 13 anexe care cuprind clauze secrete, unele dintre ele fiind "corect" stipulate la capitolul confidentialitate. "In anexele secrete se gasesc planurile de afaceri ale Ford si mi se pare corect sa fie secrete, insa mai sunt si altele care nu inteleg de ce sunt stipulate acolo. Este de discutat, de exemplu, daca trebuie tinute la secret salariile reprezentantilor romani in consiliile de administratie sau investitiile de mediu. Insa este un contract avizat in Parlament si asa ramane", a declarat Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta inaintea ceremoniei de preluare a Automobile Craiova de catre producatorul american de automobile Ford.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca privatizarea Automobile Craiova prin preluarea de catre Ford face parte din parteneriatul strategic dezvoltat cu Statele Unite ale Americii, care a fost discutat cu presedintele George Bush din 2005. "Ford este ultima dintre firmele americane care ajung in Romania. Oracle a dezvoltat deja la Bucuresti cel mai mare centru de soft din afara SUA, iar Smithfield, care este cel mai mare producator american de carne, se afla in Romania si investeste 850 de milioane de dolari", a afirmat Traian Basescu.

Contre de rang inalt

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au avut un schimb de replici in fata angajatilor de la Automobile Craiova, primul-ministru apreciind ca prezenta sefului statului demonstreaza ca acesta a inteles importanta taxei auto, iar Basescu replicand ca Citroen "este puternic protejata".

Premierul Tariceanu i-a multumit presedintelui Basescu pentru ca este prezent la ceremonia de preluare a Automobile Craiova de catre Ford, apreciind ca acesta a inteles astfel, in final, ca taxa auto este utila si nu reprezinta o ambitie personala.

In replica, seful statului i-a spus premierului ca nu stie cat de importanta este taxa auto si cat de mult a ajutat acest lucru Ford, dar, cu siguranta, Citroen a fost ajutata: "Nu stiu cum a ajutat pana acum taxa auto Ford, dar, deocamdata, Citroen este puternic protejata".

Tariceanu i-a raspuns presedintelui: "Imi pare rau ca presedintele nu a inteles de ce am venit, dar sunt convins ca dumneavoastra ati inteles cat de importanta este aceasta taxa auto".

Traian Basescu a revenit la microfon, in fata celor aproximativ o suta de angajati ai fabrii de automobile, spunand: "Stiti care este obiceiul unui comandant de nava? Sa-si duca nava la tinta si sa puna nava la cheu. Domnul prim-ministru era mai inainte langa mine, pacat ca a plecat". Cei doi au coborat apoi de pe podium indreptandu-se in directii diferite.

"In ultimii ani am vazut cum prietenii domnului presedinte, firme constructoare de drumuri, isi cresc cifra de afaceri de la an la an si, cu ajutorul prietenilor domniei sale, obtin licitatii unde al doilea ofertant da 15 milioane euro pentru executarea unor lucrari si castiga cel care cere 30 de milioane euro. Si stiti firmele la care ma refer", a spus Tariceanu presei, fara a mentiona numele acestor firme. El a precizat ca este preocupat nu de cateva sute de voturi in plus, ci de viitorul industriei auto romanesti, si a aratat ca persoanele care vor sa detina masini poluante trebuie sa "contribuie", prin taxa auto. Reamintim, presedintele Basescu i-a trimis, saptamana trecuta, o scrisoare premierului Tariceanu, in care i-a cerut sa anuleze prin ordonanta de urgenta taxa auto, acuzandu-l pe seful Guvernului ca prin aplicarea unor astfel de masuri ii desconsidera pe romani. In replica, Tariceanu a afirmat atunci ca Basescu este in cautare de voturi ieftine si nu a inteles importanta taxei auto, aratand ca ii va solicita sefului statului sa nu ii mai trimita scrisori, pe care oricum le vede la televizor. (G.M.)

Ford oficial in Banie

Documentele prin care compania americana Ford intra in proprietatea Automobile Craiova, cu un pachet de 72,4% din actiuni, au fost semnate, ieri, la Craiova, de catre Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare, si Lyle Watters, negociatorul-sef al Ford Europa, transmite Mediafax. Premierul Tariceanu a aratat ca procesul de privatizare a Automobile Craiova, care a starnit deja interesul altor constructori, va permite Romaniei sa devina cea mai importanta tara din sud-estul Europei in industria constructoare de masini. Preluarea Automobile Craiova de catre grupul american Ford reprezinta un vot de incredere pentru mediul de afaceri romanesc si va actiona ca un magnet pentru alte investitii straine directe, a declarat, la randul sau, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman. Primul model produs de Ford la Craiova va fi un vehicul comercial usor, Ford Transit Connect, acesta urmand sa fie lansat in Romania la jumatatea anului 2009, a anuntat directorul general al Ford Europa, John Fleming. In 2010, uzina din Craiova va lansa o masina de dimensiuni reduse, care va fi vanduta pe piata locala si exportata in Europa. Craiova va fi producatorul exclusiv al acestui model, a afirmat Fleming, care a spus ca acesta nu va fi noua Fiesta. "In baza deciziei Comisiei Europene, Automobile Craiova are de platit catre Trezorerie 27 milioane euro. Ford a preluat societatea cu aceasta datorie si, in perioada urmatoare, noii proprietari vor plati catre Trezorerie aceasta suma", a precizat Vladescu. Vicepresedintele AVAS, Constantin Botez, ne-a declarat ca Ford a varsat miercuri in contul statului roman cele 57 de milioane euro pentru 72,4% din actiunile companiei craiovene. (G.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua UCK de trafic de organe (2608 afisari)
 Garda Ungara iese la atac impotriva Romaniei (2200 afisari)
 Insulina, elixirul tineretii (2058 afisari)
 Deaconu - stop joc (1896 afisari)
 Vanghelie si bacsisul politic (1581 afisari)
 Jamie Lee Curtis, topless la 50 de ani (3278 afisari)
 Dimensiuni paralele: Oameni care dispar in conditii misterioase (3192 afisari)
 Britney Spears, convinsa de Mel Gibson sa se intoarca la credinta (2468 afisari)
 Un bebelus care rade in hohote a castigat la categoria Adorabil pe YouTube (1915 afisari)
 Brancusi, furat in topul Artistilor Secolului XX (1764 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00446 sec.