Ziua Logo
  Nr. 4187 de miercuri, 19 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Tranzactiile cu terenuri de la Jucu la DNA

Directia Nationala Anticoruptie cerceteaza imprejurarile in care anumite persoane fizice sau juridice ar fi cumparat terenuri in comuna clujeana Jucu - unde a fost deschisa o fabrica de telefoane de catre compania Nokia - inaintea relocarii acestei firme.

De asemenea, DNA a sustinut intr-un comunicat ca cercetarile nu vizeaza incheierea contractului de asociere intre Nokia si Consiliul Judetean Cluj. Aceasta precizare a fost facuta dupa ce presedintele Consiliul Judetean Cluj, Marius Nicoara, a anuntat ca pe adresa institutiei a sosit o scrisoare din partea DNA Cluj, prin care se cerea prezentarea documentatiei aferente inceperii si continuarii negocierilor cu compania Nokia, materializata prin incheierea contractului de asociere. "Serviciul Teritorial Cluj nu efectueaza cercetari in legatura cu negocierea sau incheierea contractului de asociere intre compania Nokia si CJ Cluj privind deschiderea unei fabrici de telefoane in Jucu si nici in legatura cu investitia efectuata de compania Nokia la Jucu, asa cum, in mod eronat, a rezultat din declaratia apartinand presedintelui CJ Cluj", se arata in comunicatul DNA. Procurorii spun ca exista suspiciuni potrivit carora diverse persoane au achizitionat terenuri in Jucu, beneficiind de informatii potrivit carora compania Nokia urma sa deschida o fabrica pe acele amplasamente. "Utilizarea unor informatii care nu erau destinate publicitatii puteau sa aduca beneficiarilor foloase necuvenite prin cresterea valorii terenurilor achizitionate. In acest scop, Serviciul Teritorial Cluj a solicitat informatii si documente atat CJ Cluj, cat si altor institutii publice", se mai arata in comunicat.

Presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, a sustinut ca va pregati si inainta DNA toate documentele solicitate, pentru ca nu are nimic de ascuns. El a precizat, potrivit Mediafax, ca nu cunoaste obiectul anchetei, dar nu vrea sa creada ca in spatele sesizarii DNA ar fi vorba "despre o actiune pur electorala care ar putea afecta climatul de afaceri pozitiv dezvoltat in ultimii ani la Cluj". Totodata, Nicoara a exclus posibilitatea ca anumite persoane fizice si juridice sa fi cumparat terenuri in comuna Jucu inainte de a fi facuta publica oficial intentia de asociere cu Nokia.

Totodata, primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, a declarat ca in localitate se vand terenuri din anul 1996 si ca nu stie ce tranzactii au fost facute anul trecut sau daca acestea au legatura cu investitia Nokia. "Terenuri in Jucu se vand din 1996. Nu se stie daca s-au cumparat anul trecut din cauza Nokia sau nu. Daca stiam ca vine Nokia imi cumparam si eu teren", a sustinut Pojar. El a precizat ca vanzarea-cumpararea de terenuri se inscrie in Registrul Agricol de la Primarie, dar ca unii cumparatori nu au trecut in dosare tranzactia. Potrivit lui Pojar, venirea Nokia a facut ca pretul terenurilor in Jucu sa ajunga intre 50 si 100 de euro pe metrul patrat, acestea crescand de la cativa euro pe metrul patrat.

Anul trecut, fostul primar din Jucu a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita, dupa ce a fost prins in flagrant luand bani in schimbul promisiunii ca va retroceda un teren vechiului proprietar. Pamantul era amplasat in zona viitorului parc industrial unde, ulterior, a fost construita fabrica Nokia.

Andrei GHICIUSCA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Elena Basescu si Arhiepiscopul Laurentiu (4214 afisari)
 Recesiune in America (3997 afisari)
 Liber de Rusalii (3160 afisari)
 Anarhistii anti-NATO (2319 afisari)
 Legea martiala in Kosovo (2033 afisari)
 Socant: A violat bebelusul de cinci luni al prietenei sale (2646 afisari)
 Dinu Patriciu: Piata imobiliara din Romania va cadea foarte abrupt in urmatoarele luni (2448 afisari)
  S-a internat pentru o operatie la picior si s-a trezit cu un nou anus (2282 afisari)
 Actorul Patrick Swayze ar putea fi salvat de medicii britanici (2219 afisari)
 Actrita Winona Ryder a fost prinsa, din nou, la furat (1847 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00494 sec.