Ziua Logo
  Nr. 4187 de miercuri, 19 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Desene inedite semnate Tonitza, expuse la Palatul Brukenthal din Sibiu

Gratie unei donatii venite din partea unei foste eleve a pictorului, Eugenia Iftodi, iubitorii artei lui Nicolae Tonitza au ocazia sa vada, in premiera, un numar de 55 de desene inedite purtand semnatura marelui artist, expuse la Muzeul National Brukenthal din Sibiu. Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 21 martie, la Cabinetul de Stampe din Palatul Brukenthal. Expozitia va ramane deschisa pana pe 21 mai.

"Donatia a fost facuta de doamna Eugenia Iftodi, eleva a pictorului. Desenele reprezinta portrete de copii realizate in vara anului 1936 de Tonitza, la Balcic. Printre ele va fi expus si un dublu autoportret al maestrului, unul din ultimele autoportrete, deoarece dupa anul 1836 Tonitza s-a imbolnavit si nu a mai pictat pana la moartea sa, in 1940", potrivit unui comunicat emis de Muzeul National Brukenthal din Sibiu, citat de NewsIn.

Cele 55 de desene sunt expuse pentru prima data publicului larg. Pictorita Eugenia Iftodi a detinut desenele in colectia particulara. A decis, insa, catre finalul vietii, sa le doneze unor colectii publice din Romania.

Vernisajul expozitiei este programat sa aiba loc vineri, 21 martie, la Cabinetul de Stampe din Palatul Brukenthal, urmand ca expozitia sa ramana deschisa pana pe 21 mai.

Tonitza, interpretul ochilor de copii

Pictor, grafician si critic de arta, Nicolae Tonitza este cunoscut pentru portretele sale de copii si pentru naturile statice, compuse in planuri mari, urmarind jocul luminii pe obiecte. Tonitza a urmat Academia de arte frumoase din Iasi, a studiat la Academia Regala bavareza de arte frumoase de la Munchen, iar intre 1909 si 1911, la Paris, a frecventat atelierul lui Pierre Laprade, unde a facut studii dupa pictori cunoscuti. In 1912 termina cursurile Scolii Nationale de Belle-Arte si obtine, prin concurs, certificatul de "pictor bisericesc". In 1916 expune la Bucuresti 94 de picturi si desene. Mobilizat si trimis pe front, cade prizonier in luptele de la Turtucaia. Dupa razboi se stabileste la Bucuresti, unde - alaturi de participarile la expozitii si ilustrari de carti - colaboreaza cu diverse publicatii, pentru care face diferite desene si scrie cronici artistice.

Ochii copiilor pictati de el ne privesc astazi cu o nostalgica inocenta, cu o amara melancolie si candoare. Ochii acestia mari, rotunzi si expresivi sunt inconfundabila pecete a stilului sau de o unica poezie in arta plastica romaneasca, dupa cum au remarcat, de-a lungul vremii, cronicarii plastici.

C.S.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Elena Basescu si Arhiepiscopul Laurentiu (4214 afisari)
 Recesiune in America (3997 afisari)
 Liber de Rusalii (3160 afisari)
 Anarhistii anti-NATO (2319 afisari)
 Legea martiala in Kosovo (2033 afisari)
 Socant: A violat bebelusul de cinci luni al prietenei sale (2646 afisari)
 Dinu Patriciu: Piata imobiliara din Romania va cadea foarte abrupt in urmatoarele luni (2448 afisari)
  S-a internat pentru o operatie la picior si s-a trezit cu un nou anus (2282 afisari)
 Actorul Patrick Swayze ar putea fi salvat de medicii britanici (2219 afisari)
 Actrita Winona Ryder a fost prinsa, din nou, la furat (1847 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00480 sec.