Ziua Logo
  Nr. 4186 de marti, 18 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Santaj la Curte

Socant: presedintele Ioan Vida "a avut probleme" pentru ca a indraznit sa explice public o decizie a Curtii Constitutionale * Declaratia presedintelui CC vine la cateva zile dupa ce, intr-o discutie cu redactia ziarului nostru, a aratat ca Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres pot fi anchetati de DNA si trimisi in fata instantei fara avizul Parlamentului

Presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, recunoaste ca a avut "probleme" pentru ca a explicat modul in care trebuie aplicata Decizia Curtii cu privire la anchetarea de catre DNA a ministrilor-parlamentari. Vida a sunat la redactia ziarului ZIUA si a declarat ca Decizia celor noua judecatori nu se aplica parlamentarilor Adrian Nastase, Miron Mitrea (PSD), Paul Pacuraru (PNL) si Codrut Serea (PC) fata de care DNA a inceput urmarirea penala, ca urmare a avizului primit de la Cotroceni. In cazul de fata, nu mai trebuie avizul Parlamentului, urmand ca ancheta sa-si continue cursul firesc, inclusiv cu trimiterea lor in judecata daca va fi cazul.

Dupa aparitia discutiei dintre ZIUA si presedintele Curtii, intreaga clasa politica, cu exceptia PD-L si in frunte cu cei vizati de ancheta DNA, l-a acuzat pe Vida ca a pactizat cu Basescu si ca incearca sa influenteze motivarea Curtii. Cel mai vehement a fost liderul PSD Adrian Nastase care a amenintat si statul roman cu un proces la CEDO. Este de presuspus ca dincolo de declaratiile publice ale politicienilor au existat si discutii pe firul scurt. Ieri, presiunile la care au fost supusi judecatorii Curtii s-au materializat. Curtea Constitutionala a emis un comunicat de presa prin care incearca sa schimbe perceptia asupra declaratiilor presedintelui institutiei Ioan Vida. Comunicatul si atitudinea Curtii demonstreaza santajul si presiunile care s-au facut asupra acestei institutii. Presiuni care au scopul ca interpretarea lui Vida sa nu se regaseasca si in motivarea deciziei. In comunicat chiar se precizeaza faptul ca Vida "nu a transat" aceasta problema, ci s-a referit "la un mod de interpretare si aplicare a dispozitiilor constitutionale".

La doua zile de la declaratiile din ZIUA, Curtea Constitutionala a reactionat. Printr-un comunicat de presa, ni se reproseaza faptul ca discutia cu Ioan Vida a fost prezentata sub forma unui interviu si ca presedintele a fost inregistrat fara acordul acestuia.

"Presedintele Curtii Constitutionale, domnul prof.univ.dr. Ioan Vida, nu a acordat nici un interviu publicatiei ZIUA. A fost vorba de o convorbire telefonica privata, inregistrata fara stiinta si fara acordul acestuia. Sub falsa acoperire a unui interviu cu presedintele Curtii, cele inregistrate au fost publicate a doua zi in acelasi cotidian si, mai mult, transmise si difuzate prin posturile de radio si televiziune. Ca atare, presedintele Curtii nu a transat prin asa-zisul interviu solutia pronuntata, ci s-a referit la un mod de interpretare si aplicare a dispozitiilor constitutionale, in speta articolul 147, alineatul 4, in virtutatea carora "de la data publicarii, deciziile Curtii sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor". Un demers motivat de obligatia de a asigura informarea corecta a opiniei publice sau, potrivit spuselor proprii, "ca sa nu dezinformam publicul...", se arata in respectivul comunicat. In realitate, prin aceasta replica CC face un pas inapoi si incearca sa schimbe perceptia asupra declaratiilor lui Ioan Vida. Mai exact, sa pregateasca terenul pentru viitoarea motivare a deciziei CC, una care este foarte probabil sa contrazica total afirmatiile presedintelui. Trebuie sa spunem insa ca nu noi am fost cei care l-am contactat pe Ioan Vida. Lucrurile au stat tocmai invers. Presedintele Curtii a fost cel care ne-a contactat la redactie. Vineri, in jurul orei 10.00, acesta a sunat la sectia de investigatii a ziarului ZIUA. Ioan Vida s-a aratat deranjat de articolele aparute in ziarul nostru in care se preciza ca institutia pe care o conduce blocheaza anchetarea lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres si Paul Pacuraru. Ioan Vida ne-a explicat apoi ca decizia Curtii Constitutionale se aplica la fel ca oricare lege, avand efecte doar pentru viitor, nu si retroactiv. Presedintele ne-a rugat apoi sa dam o dezmintire in acest sens. Aici s-a incheiat discutia cu Ioan Vida. Pentru ca lucrurile sa fie cat mai clare, in conditiile in care problema in discutie era una extrem de importanta, am decis sa il sunam pe Ioan Vida. Am facut acest lucru la aproximativ jumatate de ora dupa prima discutie. Am sunat la biroul acestuia de la Curte, unde

ne-a raspuns un asistent de-al presedintelui. Dupa ce ni s-a cerut un numar de telefon, ni s-a spus ca vom fi contactati. Asa s-a si intamplat dupa circa cinci minute. A urmat apoi o discutie, pe care am publicat-o in editia de sambata. Pe site-ul ZIUA postam inregistrarea dialogului, care demonstreaza ca nu am denaturat afirmatiile lui Vida si ca am fost sunati de catre acesta.

Revolta politicienilor

Declaratiile presedintelui Curtii Constitutionale (CC), Ioan Vida, au starnit

un val de reactii critice, majoritatea politicienilor aratandu-se nedumeriti de interpretarile magistratului.

Direct vizat de explicatiile lui Vida, Adrian Nastase a avertizat ca daca situatia nu se va schimba, isi va cauta dreptatea la CEDO. Pesedistul l-a acuzat pe seful CC ca face jocurile presedintelui, contribuind la eliminarea adversarilor lui Basescu. Potrivit lui Nastase, Vida incearca prin declaratiile facute sa schimbe decizia Curtii inainte de redactarea finala a motivatiei. Presedintele Consiliului National al PSD a declarat ca nu intelege cum este posibil ca decizia Curtii sa nu se aplice retroactiv.

La randul sau, fostul ministru Codrut Seres a comentat afirmatiile sefului CC in contextul anului electoral, sustinand ca "orice adversar politic trebuie descurajat cu orice pret". El a spus ca va respecta decizia CC, indiferent care va fi aceasta. Si ministrul Paul Pacuraru a afisat o atitudine dezinteresata, declarand ca "un procuror serios" ar inchide dosarul sau in cinci minute, din lipsa de probe. Mai critic, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a precizat ca toate declaratiile lui Vida au fost facute sub imperiul presiunilor lui Basescu. "Procedand in acest fel, Vida a desfiintat Curtea", a sustinut liderul PRM.

Pedelistii, singurii de acord cu Vida

PD-L a fost singurul partid care a apreciat ca declaratiile lui Vida sunt firesti si nu au nici un element de senzational. "Legea fundamentala spune foarte clar ca efectele deciziilor CC se produc din momentul publicarii, deci numai pentru viitor", a declarat Valeriu Stoica. Seful Camerei Deputatilor a declarat ca nici un ministru nu va mai fi judecat daca afirmatiile presedintelui CC se materializeaza. "Sper sa fie doar o scapare", a spus Olteanu, apreciind ca, in cazul in care CC va hotari ca decizia sa nu se aplice pentru cei patru ministri, atunci, pe aceleasi principiu, Norica Nicolai trebuia sa fie ministrul Justitiei, pentru ca decizia prin care presedintelui i s-a permis sa refuze o singura data ministri n-ar fi trebuit sa se aplice. (D.I.)

Ioan Vida: "Sigur ca am avut probleme!"

Ieri, am avut un nou dialog cu presedintele Ioan Vida. Acesta ne-a declarat ca ceea ce l-a deranjat a fost faptul ca presa, mai ales televiziunile, au afirmat ca

a acordat un interviu ziarului nostru. Or, in opinia sa, nu a fost un interviu, ci doar o discutie. In rest, Vida a recunoscut ca redarea dialogului a fost exacta,

fara nici o distorsiune. Totusi, el ne-a acuzat ca am procedat intr-un mod "marsav".

"Singura denaturare pe care ati facut-o a fost ca ati scris ca a fost un interviu, cand de fapt a fost o discutie, un dialog. In rest, dialogul a fost redat exact, dar trebuia sa mi se spuna ca sunt inregistrat si ca se va publica ceea ce spun", a spus Vida, care a precizat ca afirmatiile facute raman valabile. De asemenea, presedintele a dezvaluit ca in urma dialogului publicat sambata a avut probleme. Nu ne-a spus insa despre ce este vorba, dar a facut o trimitere directa, explicita, la declaratiile liderului PSD Adrian Nastase: "Sigur ca am avut probleme in urma publicarii, sambata trecuta, a discutiei pe care am avut-o cu dumneavoastra. Acum nu mai are importanta ce probleme am avut". La intrebarea daca i-a reprosat cineva ceva, Vida a raspuns: "Da, n-ati vazut ce a spus Nastase pe postul de televiziune?". Intrebat daca au existat presiuni asupra sa, acesta a raspuns negativ. "Asupra mea nu s-au exercitat presiuni in urma dialogului publicat sambata trecuta in ZIUA si nici nu pot fi facute presiuni. Astea sunt niste prostii pe care tot presa le-a inventat. Asupra mea nu face nimeni nici o presiune, eu nu primesc nici un telefon din afara. Eu imi vad de treaba mea cu Constitutia in mana. Eu am o singura politica: politica Constitutiei", ne-a declarat Vida.

In ceea ce priveste informatia conform careia ar fi existat si opinii separate la decizia Curtii privind cercetarea ministrilor-parlamentari, presedintele Ioan Vida a infirmat acest lucru: "Pe aceasta decizie nu a existat nici o opinie separata. Ea a fost luata cu unanimitate de voturi". Declaratiile complete ale lui Vida pot fi ascultate pe www.ziua.ro.

Pagina realizata de George TARATA si Marian GHITEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vinul distruge creierul (2983 afisari)
 Santaj la Curte (2209 afisari)
 Iisus crucificat in pozitie fetala (1962 afisari)
 Basescu, replica si riposta (1924 afisari)
 O coliva purtata de militieni (1789 afisari)
 Viata bate chiar si filmul "Totul despre sex": Kristin Davis, intr-o secventa porno (4632 afisari)
 Fostul guvernator din New Jersey, sex in trei cu nevasta si soferul (4582 afisari)
 Cabine pentru sex in parcurile din Bucuresti (4360 afisari)
 Concert Bon Jovi, la Bucuresti, pe 22 iulie (3237 afisari)
 Ghetari misteriosi, in apropierea Antarcticii (2729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00528 sec.