Ziua Logo
  Nr. 4186 de marti, 18 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Iisus crucificat in pozitie fetala

"The Passion" (Patimile), serialul BBC despre ultima saptamana din viata lui Iisus Hristos, da nastere la noi controverse in Marea Britanie. Daca initial acuzatiile unor organizatii crestine se refereau la mistificarea unor fapte din Evanghelii si prezentarea unor personaje negative intr-o lumina extrem de favorabila, de aceasta data contestatarii se declara scandalizati de felul in care realizatorii dramei tv au ales sa prezinte crucificarea Mantuitorului. Conform BBC, Hristos ar fi fost crucificat in pozitie fetala, si nu rastignit, asa cum apare reprezentat in mai toate icoanele crestine. BBC difuzeaza acest serial, care contrazice credinta crestina, chiar in Saptamana Patimilor, intrand astfel in categoria autorilor de asa-zise documentare ca "Mormantul lui Iisus" si "Evanghelia dupa Iuda", aparute in anii trecuti, tot in Postul Pastelui.

Contestatarii serialului precizeaza ca BBC (The British Broadcasting Corporation) a rescris pur si simplu povestea mortii lui Iisus Hristos, inducand publicul in eroare prin distorsionarea crucificarii traditionale a Mantuitorului (cu mainile si picioarele intinse pe cruce si batute in cuie).

BBC este acuzat ca a ignorat cu buna stiinta informatiile cuprinse in Noul Testament si ca, prin aceasta abatere grava, aduce o ofensa gratuita crestinilor care venereaza respectiva imagine. BBC, care a difuzat duminica seara primul episod din acest serial, sustine ca a ales sa-l crucifice pe Hristos in pozitie fetala pentru ca, in conformitate cu cele mai noi descoperiri istorice, Mantuitorul nu a murit in pozitia "clasica", binecunoscuta crestinilor din intreaga lume. Astfel, sustin reprezentantii BBC, Hristos avea, cel mai probabil, in momentul mortii sale, mainile deasupra capului si genunchii indoiti.

Noua serie de acuzatii vine la numai o saptamana de la o alta controversa care se referea la incercarea BBC de a-i reabilita pe Iuda, Caiafa si Pilat din Pont, trei personaje extrem de negative din Noul Testament care se fac vinovate, in viziunea crestinilor, de trimiterea la moarte a Fiului lui Dumnezeu. Reverendul George Curry, liderul organizatiei crestine Church Society, este de parere ca realizatorii serialului "isi trag telespectatorii pe sfoara prin distorsionarea unor fapte reale". "Cuiele i-au strapuns palmele, nu antebratele. Faptele trebuie prezentate asa cum s-au petrecut, si nu altfel. Sfantul Apostol Toma i-a vazut si pipait ranile din palme, nu din alte zone ale bratelor", a mai precizat reverendul Curry.

Producatorul Simon Elliott apara scena crucificarii sustinand ca serialul doreste sa pastreze actiunea cat mai aproape de "adevarul istoric". "Imaginea clasica a crucificarii lui Iisus nu se potriveste cu dovezile istorice. "Cel mai probabil, Iisus a fost pus pe lemn neprelucrat", mentioneaza Elliott, adaugand ca pozitia atat de bine-cunoscuta crestinilor era doar una din nenumaratele feluri in care romanii obisnuiau sa-i crucifice pe condamnatii la moarte. Decizia de a-l crucifica pe Mantuitor, in serial, intr-o alta pozitie decat cea "clasica" a fost determinata de o descoperire facuta in 1968, cand langa Ierusalim a fost dezgropat scheletul unei persoane crucificate in pozitie fetala.

In replica insa, contestatarii serialului precizeaza ca, in realitate, BBC isi bazeaza "crucificarea" "pe o singura dovada istorica", pentru ca, in realitate, nu a fost descoperit decat un singur crucificat in aceasta pozitie.

In drama BBC, Iuda este portretizat ca un adevarat prieten, sfasiat intre loialitatea pentru Iisus si Caiafa. La randul lui, Caiafa, pionul central in complotul pentru eliminarea lui Iisus, este prezentat drept o persoana onesta si o respectabila fata bisericeasca. Pilat, interpretat de actorul James Nesbitt, incearca la randul lui sa-si ajusteze propriile aspiratii profesionale la dorintele sotiei de a avea o viata

sociala mai proeminenta. Drama personala a guvernatorului provinciei Iudeea se desfasoara pe fondul unor tensiuni tot mai greu de tinut sub control la Ierusalim. Rolul lui Iisus din Nazareth i-a revenit lui Joseph Mawle, un actor mai putin cunoscut in Marea Britanie.

Camelia CIOBANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vinul distruge creierul (2983 afisari)
 Santaj la Curte (2209 afisari)
 Iisus crucificat in pozitie fetala (1962 afisari)
 Basescu, replica si riposta (1924 afisari)
 O coliva purtata de militieni (1789 afisari)
 Viata bate chiar si filmul "Totul despre sex": Kristin Davis, intr-o secventa porno (4632 afisari)
 Fostul guvernator din New Jersey, sex in trei cu nevasta si soferul (4582 afisari)
 Cabine pentru sex in parcurile din Bucuresti (4360 afisari)
 Concert Bon Jovi, la Bucuresti, pe 22 iulie (3237 afisari)
 Ghetari misteriosi, in apropierea Antarcticii (2729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00506 sec.