Ziua Logo
  Nr. 4182 de joi, 13 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Magyar Zoo

Holdingul ungar Futureal vinde deja vile de lux situate in Gradina Zoologica * Firma Cordia, cea care a pus mana pe restaurantul Parcul Privighetorilor cu ajutorul UDMR, este detinuta de familia Futo, care s-a imbogatit vanzand acadele

Gradina Zoologica din Baneasa este foarte aproape de a fi transformata intr-o mega-afacere imobiliara. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat, in urma cu doua zile, ca Parcul Zoo va fi inchis intrucat nu respecta normele de functionare. In realitate, ministrul UDMR da o mana de ajutor unei firme imobiliare care, dupa ce a cumparat terenul pe care se afla Restaurantul Privighetorilor, intentioneaza sa ridice un complex rezidential care va cuprinde si suprafata pe care se afla acum Gradina Zoologica. In mod cat se poate de suspect, societatea in cauza, Cordia SRL din Cluj, este membra a unui mare holding din Ungaria, Futureal.

Un oficial al Primariei Capitalei, caruia ii vom pastra anonimatul, ne-a declarat ca "domnul ministru Korodi nu face decat jocurile firmei imobiliare maghiare". Interesant este ca, desi Gradina Zoologica este inca functionala, pe pagina de Internet a holdingului din care face parte Cordia este prezentat un amplu proiect imobiliar care se intinde si pe suprafata Parcului Zoo. Nu doar ministrul Korodi da o mana de ajutor investitorilor maghiari. Intregul proiect a fost realizat cu sprijinul unor politicieni din UDMR. La transformarea Gradinii in vile si-a adus contributia si Primaria Capitalei care a lasat Parcul in paragina si nu a facut nimic pentru a proteja unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucuresti.

Proiectul imobiliar

Proiectul imobiliar de la Gradina Zoologica din Baneasa a fost pus la cale cu mai multi ani in urma. Totul a inceput in 2004 cand investitorii maghiari au reusit sa puna mana pe terenul de langa Gradina Zoologica pe care se afla Restaurantul Privighetorilor. Operatiunea s-a facut prin intermediul unor angajati ai Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), condus la acea vreme, dar si acum, de un marcant lider UDMR. Este vorba despre Gabor Varga. Astfel, in 2004, doi subordonati si apropiati ai directorului OSIM au dat in judecata SC Parcul Privighetorilor SA, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 1, Fondul Proprietatii de Stat si SIF Transilvania. Acestia cereau inapoierea banilor cu care imprumutasera SC Privighetorilor, o societate detinuta de stat. Dupa doi ani de procese, angajatii OSIM, Marius Gruia Vladimir Mocofanescu-Dumitrescu si Rodica Mihaela Arcalean, au avut castig de cauza, instanta dispunand lichidarea societatii comerciale. Datoriile catre cei doi au fost stinse prin punerea acestora in proprietate cu terenul Restaurantului Privighetorilor. Imediat, angajatii OSIM au vandut terenul catre firma Cordia, al carei patronat are legaturi stranse cu unii lideri ai UDMR. Interesant este ca, potrivit unor surse din Primaria Sectorului 1, in prezent, aceleasi doua persoane, se ocupa in numele a doua familii de romani stabilite in SUA de retrocedarea a doua hectare din Gradina Zoologica.

Dupa ce au intrat in posesia terenului pe care se afla Restaurantul Privighetorilor, societatea Cordia si-a indreptat atentia catre Gradina Zoologica. Unde doreste sa construiasca un cartier de vile. De altfel, proiectul imobiliar, care cuprinde si suprafata Parcului Zoo, este prezentat deja pe pagina de Internet al holdingului maghiar din care Cordia face parte. Recent, chiar directorul Cordia Magyarorszag (din Ungaria), membra a aceluiasi holding, Tibor Foldi, a declarat ca la sfarsitul primaverii acestui an vor incepe construirea celor 118 vile de lux pe o suprafata de cinci hectare. Conform lui Foldi, Cordia Romania a inregistrat peste o mie de solicitari din partea potentialilor cumparatori. Proiectul se estimeaza a fi terminat pana la sfarsitul anului viitor, iar investitia va depasi opt miliarde de forinti (aproximativ 31 de milioane de euro).

Videanu habar n-are, e la Cannes

Unul dintre principalii vinovati pentru situatia in care se afla astazi Gradina Zoologica este Primaria Capitalei. Dupa cum am dezvaluit in editia de ieri, Primaria nu a trimis nici o cerere la Ministerul Mediului pentru a obtine fonduri in vederea reabilitarii Parcului Zoo.

Primarul general Adriean Videanu sustine ca nu a putut face acest lucru din cauza situatiei juridice a suprafetei pe care se afla Gradina Zoologica, unde sunt revendicate doua hectare de teren. Edilul nici macar nu era la curent cu anuntul ministrului Korodi. "Pe cuvant de onoare ca nu sunt la curent cu ce se intampla. Eu sunt la Cannes la Targul de Imobiliare", ne-a spus acesta. Videanu a promis apoi, din nou, ca in timpul mandatului sau Gradina Zoologica nu se va inchide si a incercat sa ne explice de ce nu a accesat fonduri pentru reabilitarea ei. "Oricum nu se va intampla nimic cu Gradina. Noi avem toate autorizatiile de functionare. Cat timp voi fi eu primar nu se va inchide. Retineti lucrul acesta. Poate sa zica ministrul Mediului ce vrea el. Cat sunt eu primar general, Gradina Zoologica nu se inchide. Nu putem sa accesam bani pe fonduri europene pentru ca nu avem situatia juridica a terenului clarificata. Situatia juridica a terenului ne tine in loc. Luati exigentele programului operational sectorial pe mediu si o sa vedeti ca fara situatia juridica clarificata a terenului nu putem sa accesam bani. Noi suntem pregatiti sa accesam bani in momentul in care se clarifica situatia juridica a terenului. Nu putem sa depunem nici un proiect daca nu avem clarificata situatia juridica a terenului. Nu pot sa depun un proiect incomplet. Asteptam clarificarea situatiei juridice in instanta. Noi credem ca avem dreptate", ne-a declarat Videanu. Apoi, acesta a amenintat ca in cazul in care va inchide Gradina Zoo, il va da afara din Bucuresti pe ministrul Korodi: "Nu are cum sa faca asta. Il dau afara din Bucuresti. Nu are ce sa mai caute in Bucuresti. Noi avem toate avizele pentru buna functionare".

Murgeanu: "Vom ataca decizia ministrului"

Si Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei, a promis ca Parcul Zoo nu se va inchide. Murgeanu a confirmat la randul sau ca Gradina Zoologica este tinta investitorilor imobiliari.

"Aveti dreptate. Aveti dreptate cu imobiliarele, ca sunt gramada pe noi astia acolo. Oricum, nu o sa cedez presiunilor firmelor imobiliare. Primaria Capitalei nu va desfiinta Gradina Zoologica pentru ca vrea un ministru vremelnic treaba asta. Primaria Sectorului 1 mi-a refuzat sistematic orice autorizatie de construire pentru modernizare in Gradina Zoologica. Nu vom ceda la acest ordinar santaj din partea acestor firme. Vom ataca decizia ministrului in instanta. Nu vi se pare suspect ca de doi ani de zile sunt presiuni pe aceasta Gradina? Ca sa nu mai spun de toate mortile de animale suspecte. Am cerut ancheta, dar nu s-a facut nimic. Cum sa moara jaguarul ala asa, cum sa manance cainii elefantul? Ne cred imbecili?", ne-a declarat viceprimarul Razvan Murgeanu.

Investitorii Futo

Au vandut acadele pana au ajuns unii dintre cei mai importanti jucatori pe piata imobiliara din sud-estul Europei * In Romania mai detin un lant de centre comerciale in Craiova, Galati, Pitesti, Brasov, Cluj si Baia Mare

Actionarii majoritari ai holdingului maghiar care detine firma Cordia SRL sunt membrii familiei Futo. Peter si Gabor Futo au procente sau sunt actionari unici in Ungaria in peste 50 de societati comerciale. Ei si-au extins afacerile atat in Romania, cat si in Cehia si Bulgaria. Familia Futo detine si o serie de firme off-shore in Cipru.

Peter Futo este matematician de profesie si s-a apucat de afaceri in subsolul casei parintesti din Budapesta, unde fabrica acadele si bomboane. Produsele le comercializa prin magazinele din cartierul Zuglo si prin balciuri. Din banii castigati, familia Futo a investit si a cumparat o fabrica de bomboane Fundy. Dupa un timp, ei au vandut afacerea firmei de dulciuri Perfetti Van Melle. Futo a cumparat si o societate comerciala care avea ca obiect de activitate producerea obiectelor de artizanat. Imediat dupa ce au incheiat tranzactia, au sistat activitatea initiala si au rebotezat firma in Cordia Magyarorszag Zrt. Din acest moment, familia Futo s-a apucat de afaceri imobiliare si, intr-un mod miraculos, in doar cativa ani, au ajuns cei mai importanti investitori in acest domeniu din Europa centrala si de est. Cordia Romania este detinuta in proportie de 100% de firma Cordia din Ungaria. Administratorul Cordia Romania este Csilla Szalma, o mai veche colaboratoare a lui Peter si Gabor Futo, care a lucrat pentru cei doi inca de pe vremurile cand acestia au patruns pe piata romaneasca cu dulciurile firmei Fundy. Familia Futo, prin firme inregistrate in Ungaria, in nume propriu sau prin interpusi, mai detine un lant de centre comerciale in orasele Craiova, Galati, Pitesti, Brasov, Cluj si Baia Mare. Doar in centrul comercial Gold Plaza din Maramures au investit peste 97 de milioane de euro. Firma Cordia face parte din holdingul maghiar Futureal.

Korodi da inapoi

Ministrul Korodi a negat orice legatura intre el si firma imobiliara care doreste sa ridice cartierul rezidential in Baneasa.

"Nu am avut de-a face cu aceasta firma. Habar nu am despre firma Cordia. Acum am auzit pentru prima data. Nu-mi spune nimic. Nici nu stiu cine sunt actionarii. Eu sunt o problema pentru investitorii imobiliari", a precizat Attila Korodi. Acesta a recunoscut insa ca Gradina Zoologica este vanata de investitorii imobiliari. "Din pacate se pare ca adevarata miza este una imobiliara. E pacat sa fie sub o presiune imobiliara intr-o astfel de zona", a spus ministrul. Korodi a tinut sa precizeze apoi ca nu a declarat niciodata ca va inchide Gradina Zoologica din Baneasa si ca informatiile aparute pe agentiile de presa sunt eronate. "Eu nu doresc sa inchid. Eu nu am zis ca vom inchide gradinile zoologice. Eu am spus ca 14 vor intra in proces de reabilitare si ca pentru celelalte, daca nu se vor gasi surse de finantare locale sau financiare, nu vor mai respecta normele de functionare. Caci conditiile se vor inaspri foarte mult. Noi chiar am relaxat conditiile de functionare. Gradina din Bucuresti nu se inchide. De ce sa se inchida daca au autorizatie pana in 2010. Nici nu se pune aceasta problema. Nici nu dorim. Dar ei trebuie sa faca investitii", ne-a declarat Attila Korodi.

Ursii, singura problema

Directorul Gradinii Zoologice Baneasa, Anca Oprea, sustine ca Parcul Zoo nu se va inchide, cel putin pentru moment, pentru ca are autorizatie de functionare pana in 2010, dar si pentru ca institutia respecta cerintele Ministerului Mediului, cuprinse in ordinul de ministru emis in decembrie 2007.

Anca Oprea sustine ca ceea ce impiedica punerea in aplicare a proiectelor de constructie sau aplicarea pentru fonduri destinate refacerii unor zone ale gradinii este faptul ca terenul nu se afla in proprietatea sau administrarea Gradinii. Doua din sase hectare sunt revendicate, asa cum este si spatiul din Comuna Chiajna, propus pentru constructia noului parc zoologic. Prin hotararea 308 din 2006, cele 60 de hectare din Chiajna treceau in administrarea Gradinii Zoologice, unde urma sa fie construit noul parc zoo. Primaria Chiajna a atacat insa hotararea, in momentul de fata terenul aflandu-se in litigiu. In opinia Ancai Oprea, singura cerinta pe care gradina nu o respecta este spatiul pentru ursi. "Nu exista nici un motiv pentru care gradina sa fie inchisa. Gradina Zoologica nu se incadreaza in prevederile ordinului care stabileste spatiul minim pentru ursi. Pentru restul speciilor exista spatiu de expunere suficient", a spus directoarea, care a precizat ca restul prevederilor cuprinse in ordinul de ministrul care stabileste conditiile pe care o gradina trebuie sa le respecte pentru a functiona sunt respectate. "Cat timp acest ordin este in vigoare, nu exista nici un motiv ca gradina sa se inchida", a afirmat Anca Oprea.

700 de vietuitoare

Gradina Zoologica din Bucuresti a luat fiinta in 1955 sub forma unor "colturi zoologice" situate in principalele parcuri ale Capitalei si padurea Baneasa. Intre anii 1955-1959, efectivele de animale s-au concentrat progresiv la Coltul Zoologic Baneasa care s-a deschis la 1 mai 1959 si care a devenit, in 1962, Gradina Zoologica Bucuresti.

Gradina Zoologica se intinde pe o suprafata de 5,85 hectare si detine in colectiile sale 104 specii si subspecii cu peste 700 de exemplare apartinand a trei clase de animale vertebrate - reptile, pasari si mamifere. Dupa 1990, situatia Gradinii Zoologice s-a deteriorat treptat, ajungandu-se ca animalele sa moara in conditii extrem de suspecte. Astfel, in ultimii doi ani au murit in jur de 120 de animale si pasari din specii rare. Printre acestea, un urs tibetan si un erete de trestie, exemplare unice in Romania. Potrivit legii, primarul general trebuia, fie sa solicite cercetarea penala a conducerii gradinii zoologice, fie sa-i demita din functie pe membrii conducerii acestei institutii. Lucru care insa nu s-a intamplat. Starea dezastruoasa in care se afla Gradina Zoologica a ajuns sa fie cunoscuta si pe plan international. Postul public de televiziune ARD din Germania a difuzat, in cadrul emisiunii "Europamagazin", un reportaj de cinci minute dedicat crizei gradinilor zoologice din Romania. "Animalele nu sunt hranite cu saptamanile, iar ingrijirea medicala este ca si inexistenta. Daca in cel mai scurt timp nu se vor face progrese, o buna parte dintre gradinile zoologice vor fi inchise", arata Susanne Galss, realizatoarea reportajului.

Pagini realizate de George TARATA si Marian GHITEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Stalin, bucuria romanilor (4134 afisari)
 Cioroianu, din nou in ofsaid protocolar (2615 afisari)
 Cu tristete despre generatia mea (2491 afisari)
 Magyar Zoo (2015 afisari)
 Vita de ministru (1543 afisari)
 Nu s-a ridicat doi ani de pe WC (4744 afisari)
 Desfigurata de o tumoare cumplita, asteapta de la Sarkozy acceptul de a fi eutanasiata (4078 afisari)
 Ea e prostituata care l-a dat jos pe guvernatorul New York-ului (3898 afisari)
 Ce (nu) fac vedetele pentru a avea o silueta de invidiat (2715 afisari)
 Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a parasit scena vietii (2522 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00574 sec.