Ziua Logo
  Nr. 4172 de sambata, 1 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

Corvin renascentist

Se implinesc anul acesta 550 de ani de la intronarea lui Matia Corvin (Matei Corvinul al nostru), prilej cu care Uniunea Europeana a decretat "Anul renascentist Matia Corvin".

Fiu al lui Ioan de Hunedoara (salvatorul Vienei), initiator al unei biblioteci considerata a doua ca marime in Europa la acea vreme si promotor al unor reforme cu mare ecou in epoca, Corvinul ramane una dintre cele mai semnificative figuri din istoria Transilvaniei. Deocamdata insa, institutiile noastre culturale centrale nu dau semne ca s-ar ralia, intr-un fel sau altul, acestei aniversari. De aceea, e intru totul laudabil demersul Grupului Scolar Tehnic Baia-Mare de a organiza o serie de manifestari (expozitii, simpozioane, editari de carte etc.) dedicate marelui voievod, asta poate si pentru ca Matia a fost un protector constant al orasului de la poalele Gutinului (printre altele, a finalizat constructia - inceputa de tatal sau - a "Turnului lui Stefan", emblema Baii-Mari, a acordat privilegii breslasilor maramureseni s.a.m.d.). Si poate ca, intr-un an atat de tensionat politic, n-ar strica aparitia si altor initiative romanesti in acest

sens... (I.G.)

Albulescu "a fost odata..."

Copilul care asculta povesti isi imbogateste mintea si sufletul, intelege "altfel..." si mai usor luminile si intunecarile vietii, deprinde singur, ca in joaca, surprinzatoare invataminte pentru cand va fi mare.

Mircea Albulescu spune "ce" si "cum" "A fost odata ca niciodata?", de luni pana vineri (ora 17.50), la Radio Romania Cultural intr-o emisiune "retro", un "remake" de la inceputurile radio-ului, cand un actor citea o poveste pentru copii. Emisiunea "A fost odata ca niciodata?" este o continuare in timp a traditiei "Povestilor de la Radio" care au asigurat accesul la basmele-capodopera. Regia tehnica este asigurata de Vasile Manta, iar coordonator de proiect si producator este Sanda Socoliuc.(L.D.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: Baza "Bondsteel", petrolul caspic si resursele (3224 afisari)
 Teorii antiromanesti: vlahismul si moldovenismul (2758 afisari)
 Litera "s" agita Biserica (2445 afisari)
 Capcana Bucuresti (1743 afisari)
 Soti otraviti cu antigel (1535 afisari)
 Petre si Mioara Roman s-ar putea impaca  (4342 afisari)
 I-a pus otrava sotiei in mancare pentru a-si ucide copilul nenascut (3701 afisari)
 Monstrul din Atlantic (2588 afisari)
 Radu Berceanu: Mihai Voicu ar putea fi confundat cu un cersetor (1459 afisari)
 David Beckham, in bratele unei blonde misterioase (1365 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00450 sec.