Ziua Logo
  Nr. 4172 de sambata, 1 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Rosu si alb

Peste 150 de mesteri populari la Targul martisorului de la Muzeul Taranului Roman

"A fost odata un snur, doua fire de lana, unul alb si unul rosu. Femeile il impleteau si il legau la mana copiilor si tinerilor ca sa-i apere de boli si de rele..." Astazi, snurul a capatat alte semnificatii. Printre standuri cu turta dulce sau suc de mere si fum de carnaciori, cele doua fire, unul alb si unul rosu, au ajuns sa insoteasca aproape orice dar de 1 martie.

PAnA la ora 14.00, astazi, la sala Irina Nicolau de la Muzeul Taranului Roman (MTR) o mai puteti gasi pe Genoveva Sauciuc, mester popular din comuna Stulpicani (jud. Suceava), intr-un atelier de realizare a martisorului bucovinean, organizat pentru copiii prezenti la targ. Iar daca aveti ghinionul sa nu se fi strans un grup de copii, puteti merge la standul ei pentru o demonstratie gratis de construit martisoare si o poveste despre originile celor doua fire, alb si rosu, care se impletesc in prima zi a lui martie. La Sala Irina Nicolau veti putea admira si tipariturile realizate de copii la "Atelierele de sunet si mestesug", iar in holul Salii Foaier o expozitie de martisoare din vremuri trecute.

MergeTi apoi la standul mesterului Marcel Apalaghei din satul Hulub (jud. Botosani) si veti descoperi martisoare din lemn de nuc, prelucrate dupa motive traditionale. "Sunt mester popular de vreo sapte ani incoace, dar indragesc meseria de mic copil. Noi prelucram lemnul in mod artistic. Obiectele noastre participa la targuri, la Muzeul Taranului, la Muzeul Satului, si la toate manifestarile organizate in muzeele etnografice din nordul Moldovei fiindca sunt membru al Asociatiei creatorilor populari din Romania. Aceste motive sunt folosite pe linguri, pe blidare, pe lazile de zestre si le-am adaptat la martisoare, la medalioanele lor, avand simbolul dragostei, al soarelui, al sperantei, al pasarii maiastre din basmele noastre, toate fiind in ton cu primavara care bate la usa."

Nu vA aSteptaTi insa sa gasiti la targ produse suta la suta traditionale... Trebuie sa cautati cu atentie si printre standurile cu martisoare realizate de grupuri de studenti sau artisti plastici. Sunt multe care prelucreaza motive religioase, cruci si flori, altele din foi uscate de porumb, din panza de sac, din argint sau ceramica.

"Trifoi cu patru foi, inima, cosar, pisica, scoica, margele, pene... martisorul poate sa semnifice absolut orice sau sa nu semnifice nimic."

Monica ANDRONESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: Baza "Bondsteel", petrolul caspic si resursele (3224 afisari)
 Teorii antiromanesti: vlahismul si moldovenismul (2758 afisari)
 Litera "s" agita Biserica (2445 afisari)
 Capcana Bucuresti (1743 afisari)
 Soti otraviti cu antigel (1535 afisari)
 Petre si Mioara Roman s-ar putea impaca  (4342 afisari)
 I-a pus otrava sotiei in mancare pentru a-si ucide copilul nenascut (3701 afisari)
 Monstrul din Atlantic (2588 afisari)
 Radu Berceanu: Mihai Voicu ar putea fi confundat cu un cersetor (1459 afisari)
 David Beckham, in bratele unei blonde misterioase (1365 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00441 sec.