Ziua Logo
  Nr. 4170 de joi, 28 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Sarbii din Kosovo au cerut revenirea trupelor ruse in provincia separatista

Separatistii URSS coc independenta

Regiunile separatiste din fosta URSS (Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud) au in vedere depunerea unei cereri comune de recunoastere si stabilirea de relatii diplomatice cu alte state, pe fondul recunoasterii independentei Kosovo de catre 15 la suta din tarile lumii, conform Tiraspol Times, preluat de Mediafax. Dupa recunoasterea Kosovo, locuitorii capitalei Transnistriei, Tiraspol, se intreaba de ce nu pot fi si ei locuitorii unui stat recunoscut.

"Daca cineva se gandeste ca Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria vor abandona, dupa recunoasterea Kosovo, face o mare greseala", a anuntat presedintele Abhaziei, Serghei Bagaps, imediat dupa ce Kosovo si-a proclamat independenta de Serbia. "Kosovo este un precedent", a declarat presedintele Abhaziei, sustinand ca tara sa, alaturi de Osetia de Sud si Transnistria vor inainta cereri de recunoaptere a independentei, Rusiei, Natiunilor Unite si Comunitatii Statelor Independente. Acesta a precizat ca tara sa este intr-o situatie mai favorabila decat Kosovo pentru recunoasterea sa, atat din punct de vedere istoric, cat si al legii internationale.

Uniunea Europeana a ridicat restrictiile de circulatie pentru presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol (parlamentul), Evgheni Sevciuk, considerat de presa moscovita drept favoritul Kremlinului pentru inlocuirea liderului separatist Igor Smirnov, cazut in dizgratia Moscovei, transmite Rompres. Chisinaul si Tiraspolul au primit zilele acestea, pe canalele diplomatice, lista reactualizata a liderilor regiunii transnistrene carora le este interzisa in continuare intrarea in spatiul comunitar. Dupa cum scrie publicatia online de la Tiraspol, Lenta PMR, numele lui Evgheni Sevciuk a disparut de pe lista respectiva.

Sarbii din Kosovo le-au cerut ieri trupelor ruse din cadrul Fortei internationale de mentinere a pacii sa se intoarca in provincie, in conditiile declararii independentei unilaterale a Kosovo de catre Pristina, informeaza Rompres. "Consiliul National Sarb din Kosovo cere Rusiei sa revina in contingentul KFOR, pentru a stabiliza situatia in zonele unde sarbii sunt majoritari", a declarat Milan Ivanovic, liderul consiliului mentionat.

Prim-vicepremierul rus Dmitri Medvedev, candidatul favorit la alegerile prezidentiale de duminica din Rusia, a declarat ieri, la o intalnire cu alegatorii din Nijni Novgorod, ca "sprijinul rusesc pentru Serbia in rezolvarea problemei Kosovo va fi nu doar moral, ci si practic", relateaza Rompres.

Independenta Scotiei - daunatoare

Independenta Kosovo ar putea incuraja sperantele nationalistilor scotieni privind desprinderea Scotiei de Marea Britanie, dar ar putea impiedica un eventual proces de aderare la Uniunea Europeana, relateaza cotidianul Financial Times preluat de Mediafax. Nationalistii scotieni au fost intotdeauna de parere ca o Scotie independenta ar fi, implicit, o Scotie europeana. Potrivit multor analisti, insa, Scotia ar putea sa nu devina automat membra a UE. Conventia de la Viena, care reglementeaza aderarea statelor postcoloniale la tratatele semnate de fostele tari suverane ar putea sta la baza acestei idei. Insa conventia este sustinuta de numai 21 de state, nici unul dintre acestea nu reprezinta o mare putere, in timp ce numai cinci apartin UE. (G.D.)

George DAMIAN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 STS intra la apa (2586 afisari)
 Abuz de Nastase (2445 afisari)
 Kosovo ii vine manusa lui Basescu (1915 afisari)
 Lefuri romanesti, preturi europene (1666 afisari)
 Cenzura in armata (1519 afisari)
 Rusii testeaza masina timpului (8339 afisari)
 Noi fotografii socante cu atrocitatile de la Abu Ghraib (6951 afisari)
 Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara (3420 afisari)
 Pensionarul care si-a pastrat muschii din tinerete  (2971 afisari)
 PREMIERA MONDIALA: Un barbat si-a tatuat ochiul (1921 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00453 sec.