Ziua Logo
  Nr. 4170 de joi, 28 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Parlamentul European trebuie sa dea socoteala pentru cheltuielile facute

Parlamentul European (PE) este un organism ales, format din 785 de parlamentari, simbol a ceea ce UE numeste cu mandrie un proiect politic cu fundamente democratice. Este singura legatura directa dintre birocratia UE si contribuabilii europeni, care ii foloseste pe membrii acestei institutii pentru a-i reprezenta. In afara de puterea sa legislativa, PE aproba bugetul anual al UE si, teoretic, trage la raspundere Comisia Europeana, noteaza cotidianul britanic The Times, citat de Rompres.

Aceste servicii nu sunt ieftine. In afara de salariile parlamentarilor, care sunt platite direct de fiecare guvern la ratele nationale, factura anuala este 1,32 miliarde de euro, o suma votata de PE si inclusa in bugetul UE. In concluzie, PE isi stabileste si controleaza propriile cheltuieli.

Ar trebui ca fiecare cent sa fie disponibil verificarii. Parlamentarii sunt cu totii in favoarea transparentei institutiilor UE - mai bine zis "institutiile altora". Ei refuza chiar sa dea socoteala in plan intern pentru grosul cheltuielilor pe care le pretind, ca sa nu mai vorbim de dezvaluirea acestor informatii in mod public. Aceste cheltuieli reprezinta peste o cincime din bugetul PE - 277,2 milioane de euro anual. Ele includ cheltuieli de transport (nu numai pentru calatoriile de la Bruxelles la Strasbourg; parlamentarii pot cere 4.000 de euro pentru calatorii in afara UE), pentru birourile din circumscriptiile lor si pentru personalul acestora. Totalul cheltuielilor s-ar putea cifra la 353.121 de euro.

Aceasta ar putea fi sau nu o suma rezonabila; ar putea fi cheltuita asa cum s-a anuntat sau parlamentarii si-ar putea umfla buzunarele. Surprinzator, nu exista nicio cale de a afla acest lucru. Curtea Europeana a Auditorilor a consemnat ca sub 30 la suta din sumele solicitate de parlamentari pentru nevoile personalului sunt sustinute de dovezi potrivit carora oamenii au fost realmente folositi sau activitatile indeplinite si le-a cerut parlamentarilor ordine de decont pentru chletuielile care nu sunt insotite de facturi. Cerinta a fost ignorata.

Parlamentarii trebuie sa isi faca publice evidentele financiare

Ombudsman-ul UE a amenintat ca va emite o constatare de proasta administrare impotriva PE pentru faptul ca interzice, invocand motivul ca publicarea ar fi "un amestec in familie si viata personala", o lista cu 475 de parlamentari care beneficiaza de un plan de pensii in valoare de 1.850 lunar, finantat in proportie de doua treimi de contribuabili. Acest lucru este pasibil de abuz, deoarece treimea platita de parlamentari este automat dedusa din cheltuielile pentru birouri, fara a se verifica daca "avansul" este rambursat. Ombudsman-ul a declarat in septembrie 2007 ca parlamentarii ar trebui sa isi faca publice evidentele financiare. Vineri, 29 februarie, este termenul-limita acordat Comisiei de Control Bugetar din PE pentru a raspunde acestei solicitari.

Este vorba de aceeasi Comisie care nu numai ca a votat saptamana aceasta pentru a se tine secret un raport intern pentru a se minimaliza cheltuielile, dar care a si atacat virulent auditorul care l-a elaborat si parlamentarul care a avut indrazneala sa dezvaluie existenta lui. "Transmiterea de informatii presei reprezinta o folosire improprie a informatiilor", a declarat un parlamentar spaniol, care a vorbit ca un autentic membru al PE.

De cand a devenit tragerea la raspundere un abuz, intr-o democratie?, se intreaba jurnalistii de la The Times. Exista intrebari-cheie aici care nu ar fi trebuit puse si care nu necesita nici raspuns. In fata cui cred parlamentarii ca ar trebui dea socoteala? De ce este oare o presa libera o amenintare la adresa acestei institutii? In ce alt sistem parlamentarii ar trebui sa semneze acorduri confidentiale inainte de a se permite sa se examineze daca cheltuielile au fost impropriu facute? De ce acest cult al secretomaniei demn de Coreea de Nord? Oare Gordon Brown e mandru ca parlamentari britanici s-au alaturat acestei conspiratii "detestabile" a tacerii?

R. MIRCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 STS intra la apa (2586 afisari)
 Abuz de Nastase (2445 afisari)
 Kosovo ii vine manusa lui Basescu (1915 afisari)
 Lefuri romanesti, preturi europene (1666 afisari)
 Cenzura in armata (1519 afisari)
 Rusii testeaza masina timpului (8339 afisari)
 Noi fotografii socante cu atrocitatile de la Abu Ghraib (6951 afisari)
 Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara (3420 afisari)
 Pensionarul care si-a pastrat muschii din tinerete  (2971 afisari)
 PREMIERA MONDIALA: Un barbat si-a tatuat ochiul (1921 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00852 sec.