Ziua Logo
  Nr. 4169 de miercuri, 27 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Basescu, sperietoare pentru separatistii scotieni

Independenta provinciei Kosovo i-a facut fericiti probabil pe nationalistii scotieni care vad in nasterea unui mic stat in Balcani un precedent util pentru propria cauza. Numai ca ritmul slab al recunoasterii independentei transmite semnale alarmante separatistilor din guvernul minoritar de la Edinburgh. Mai ales ca sase state membre UE se tem ca independenta Kosovo ar putea crea un precedent pentru minoritatile din cadrul propriilor granite, comenteaza cotidianul Financial Times (FT). Pentru a ilustra si mai bine aceste temeri, jurnalistii de la publicatia amintita l-au folosit de presedintele Romaniei pe post de sperietoare.

Daca Scotia va vota vreodata pentru independenta, exista state ale Uniunii Europene care ar putea bloca aderarea Scotiei, temandu-se de un precedent, avertizeaza FT. Oponentii independentei Kosovo sunt vehementi, sustine ziarul. Pentru a exemplifica aceste temeri, publicatia britanica il citeaza pe presedintele roman Traian Basescu, care a sustinut "deschis" in cadrul unei intalniri NATO ca independenta provinciei Kosovo creeaza un "precedent" riscant" si s-a intrebat, in contextul amintit, "ce mesaj trimitem noi societatilor, multi-etnice sau celor care se confrunta cu probleme etnice".

Ziaristii de la Financial Times sustin ca Ciprul, hotarat sa evite orice exemplu care i-ar putea oferi legitimitate autoproclamatei republici a Ciprului de Nord, a denuntat declaratia de independenta a Kosovo, drept o "incalcare a integritatii teritoriale si a suveranitatii Serbiei". Sentimentele sunt la fel de puternice in Slovacia si Romania, unde etnicii maghiari reprezinta 10 la suta, respectiv 6 la suta din populatie. Parlamentele ambelor tari au respins independenta Kosovo cu o larga majoritate, iar in Slovacia, unii deputati i-au acuzat deschis pe compatriotii lor maghiari ca planuiesc secesiunea.

Spania are probabil motive mai bune pentru a se impotrivi independentei, in conditiile in care unii din separatistii din Tara Bascilor au reluat violentele si privesc deschis catre Kosovo si Scotia pentru incurajare. Alte regiuni - Catalonia, Valencia si Galicia - preseaza la randul lor pentru o mai mare autonomie. Desi Spania, intr-un spirit comunitar demn de lauda, a petrecut o mare parte din 2007 incercand sa mai reduca, in spatele usilor inchise, din entuziasmul colegilor europeni privind Kosovo, premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a alaturat recent public oponentilor.

Toate aceste state au votat impotriva independentei si s-au pronuntat impotriva unei pozitii comune la nivel comunitar. Grecia si Bulgaria, de asemenea sensibile in problema minoritatilor, s-au abtinut pe moment de la recunoasterea Kosovo si isi exprima temerile in privinta stabilitatii regionale.

Aceasta stare de nesiguranta ar putea fi extrem de daunatoare pentru separatistii scotieni. Jumatate din schimburile comerciale ale Scotiei se desfasoara cu UE. Pe masura ce dezbaterea despre independenta se inteteste, votatii vor cauta reasigurari ca nu vor fi respinsi. In conditiile in care cadrul legal nu ajuta si un grup de state membre UE privesc cu ostilitate aceasta independenta, votantii scotieni, faimosi pentru siretenia lor, s-ar putea sa nu doreasca sa participe la ruleta balcanica.

M.A.B.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vot cu scandal la Mitropolia Moldovei (4472 afisari)
 Campanie murdara cu crima si salvari (3467 afisari)
 Minciuna pensiilor (1931 afisari)
 Unica dragoste a Annei Frank (1875 afisari)
 Tinta Camatarilor (1861 afisari)
 Copilul-pasare, crescut de propria mama intr-o colivie (4046 afisari)
 Sfarsitul lumii: Pamantul va fi inghitit de Soare (3650 afisari)
 Giulio Andreotti: Putin a murit (3109 afisari)
 Adriana Saftoiu: Elena Udrea a incercat sa arda etapele (2982 afisari)
 Din Romania, Sarkozy a plecat cu un stilou, de la Vuitton, cu o geanta (2177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00483 sec.