Ziua Logo
  Nr. 4166 de sambata, 23 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Gazpromizarea securitatii energetice europene

In Europa, sintagma "securitate energetica" a fost deturnata pentru a spori influenta furnizorilor in detrimentul importatorilor, presupunand o reducere drastica a competitiei, o accentuare a vulnerabilitatii politice si o erodare a statului de drept. Faptul ca Dmitri Medvedev, potentialul succesor al presedintele rus, Vladimir Putin, indeplineste functia de presedinte al Gazprom lasa loc de putine speculatii in ceea ce priveste hotararea Kremlinului de a-si mentine suprematia in sectorul energetic. Insa asimetria relatiilor energetice UE-Rusia trebuie sa ajunga la un bun sfarsit.

PreocupArile UE in domeniul securitatii energetice, alimentate de accentuarea dependentei de Rusia, continua sa se amplifice. Odata cu exproprierea companiei petroliere Yukos de catre autoritatile moscovite, strainii au fost inlaturati din sectorul de extragere a hidrocarburilor rusesti. Inevitabil, multi din Europa pun acum la indoiala valoarea cuvantului Kremlinului. (...)

AdministraTia Putin a stabilit un record in materie de eludare a regulilor si de bruscare a investitorilor straini, cu ajutorul procurorilor, autoritatilor fiscale, autoritatilor de reglementare si curtilor. In acelasi timp, Gazprom a ajuns sa faca jocurile pe piata de profil in Europa, iar actiunile sale au luat in derandere eforturile UE spre o mai mare colaborare cu Rusia.

Strategia Gazprom presupune trei tactici: cooptare - cultivarea de parteneriate cu anumite state, lideri politici si corporatii, ca si parghii de atingere a intereselor sale; preemptiune - folosirea puterii de pe verticala si a diplomatiei pentru a manipula conditiile de pe orizontala si a acumula bunuri si dezagregare - divizarea UE prin acorduri bilaterale.

Cooptarea Europei de catre Gazprom a fost atinsa in special prin Germania, unde parteneriatele incheiate cu companiile energetice si bancile de acolo au ajutat la alinierea autoritatilor la scopurile rusesti. (...)

PreempTiunea a fost bifatA de Gazprom printr-o multitudine de achizitii. Gazprom a inundat piata in Turcia, a oprit robinetul in Ucraina, amenintand Belarusul cu masuri similare, si a oferit acces preferential la piata proprie anumitor parteneri, precum Italia. (...)

Un prim exemplu de dezagregare este proiectul Nord Stream, care surade Germaniei, enervand in schimb Polonia si tarile baltice. (...) Insa prin livrarea exporturilor direct in Germania, Rusia va putea taia gazele Ucrainei, Poloniei si statelor baltice fara a afecta in mod direct furnizorii din Europa de Vest - iar comportamentul din ultima vreme al Rusiei indica aceasta drept o reala amenintare. (...)

Luminile nu trebuie sa se stinga in Europa. Bruxelles-ul trebuie sa ceara transparenta, simetrie si stat de drept din partea Moscovei, in scopul unei integrari revolutionare a pietelor energetice europeana si ruseasca.

In acelasi timp, prin diversificarea furnizorilor, realizarea de investitii masive in gaze naturale lichefiate (GNL) si impulsionarea proiectului Nabucco si a legaturilor intre statele riverane la Marea Mediterana, Europa se poate apropia de securitatea energetica.

Atuul UE este insusi accesul la infrastructura de distributie pe care Gazpromul si-l doreste in Europa. UE ar trebui sa ii transmita Gazprom ca acesta este conditionat de deschiderea accesului la sectorul energetic rusesc. Rezultatul ar fi o pozitie agreata pe piata energetica europeana pentru o Rusie care sa inspire atat incredere, cat si respect partenerilor internationali.

Robert R. Amsterdam este aparatorul international al lui Mihail Hodorkovski.

Copyright: Project Syndicate/PASOS, 2008.

www.project-syndicate.org; www.pasos.org

Robert R. AMSTERDAM
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cariera de exceptie ruinata de un set de poze porno (4682 afisari)
 Romania sub presiunea Kosovo (2797 afisari)
 Rusia ameninta cu forta militara (2644 afisari)
 Regina-mama Elena, "Dreapta a popoarelor" (2213 afisari)
 Retelele musulmane de informatii din Kosovo (2209 afisari)
 Guvernul Ungariei sprijina pretentiile autonomiste ale secuilor (2647 afisari)
 Pantofi cu toc fara toc la numai 4.000 de euro (2443 afisari)
 Cu plagiatul la Eurovision (2125 afisari)
 Nastase: Boc, un papagal cu cravata portocalie, ce repeta ce spunea Basescu acum patru ani (1792 afisari)
 Hitler picta tablouri cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici (1708 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01563 sec.