Ziua Logo
  Nr. 4165 de vineri, 22 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Campanie cu scantei in SUA

Hillary Clinton il ataca dur pe Barack Obama

"A lua pasaje din discursurile altora nu este schimbarea in care se poate crede. Este schimbarea Xerox"

Hillary Clinton, devansata de rivalul ei Barack Obama in cursa pentru investitura democrata, a profitat de o dezbatere televizata care a avut loc joi seara in Texas pentru a sublinia deosebirile dintre ei, dar nu a reusit sa-si destabilizeze rivalul, relateaza NewsIn.

Timp de 90 de minute, Hillary a incercat, fara sa reuseasca, sa gaseasca un punct nevralgic pentru a-l infrange pe Obama. Cu putin inainte de finalul dezbaterii, ea a luat initiativa de a-i strange mana senatorului de Illinois. "Indiferent ce se va intampla in aceasta cursa, este o onoare pentru mine sa fiu aici cu Barack Obama. Este cu adevarat o onoare", a spus o Hillary Clinton vizibil emotionata. Ea a explicat tot ce o separa de Obama, fie ca a fost vorba despre Cuba - ea ar refuza o intalnire cu liderii cubanezi, daca ar fi aleasa presedinte, decat daca acestia si-ar asuma un angajament pentru o schimbare democratica - fie ca a fost vorba despre asigurarile de sanatate - Hillary a spus ca planul lui Obama ar lasa 15 milioane de americani neacoperiti, Obama a afirmat ca toti americanii ar avea de beneficiat.

Hillary a incercat sa atace talentul oratoric al lui Obama. "Daca aceasta candidatura a dumneavoastra se bazeaza pe cuvinte, ar trebui macar ca aceste cuvinte sa va apartina. A lua pasaje din discursurile altora nu este schimbarea in care se poate crede. Este schimbarea Xerox", a spus ea. Aceste cuvinte au nemultumit asistenta."Notiunea ca l-as fi plagiat pe codirectorul meu de campanie este pur si simplu stupida. Oamenii s-au saturat de astfel de stupiditati", i-a raspuns Obama.

Obama a inregistrat 11 victorii consecutive de la "Super tuesday" din 5 februarie. La 4 martie vor avea loc alegeri in Texas si Ohio, iar Hillary trebuie neaparat sa castige, daca vrea sa se mentina in cursa cu sanse reale. Insa, potrivit unui sondaj publicat joi de Washington Post, ea este practic la egalitate cu Obama in Texas (48% pentru ea, 47% pentru Obama), iar in Ohio 50% o prefera pe Hillary, fata de 43% pe Obama.

"Daca va castiga in Texas si Ohio, cred ca Hillary va fi candidatul democrat din noiembrie. Daca nu va veti pronunta pentru ea, cred ca nu va mai putea fi candidatul partidului", a explicat miercuri Bill Clinton.

O relatie extraconjugala ii ameninta candidatura lui John McCain

In timp ce fosta Prima Doamna se chinuia sa atraga prin discursul agresiv asupra contra candidatului sau, tabara electorala republicana a fost zguduita joi de afirmatii din presa care au pus sub semnul intrebarii integritatea republicanului John McCain.

McCain, care va obtine probabil investitura republicana, i-a infruntat pe jurnalisti in Ohio, declarandu-se "dezamagit" de un articol "fals" din New York Times, care insinua ca ar fi avut o relatie nepotrivita cu o tanara apartinand unui lobby. "Sunt foarte dezamagit de articol, nu este adevarat", a spus McCain, alaturi de sotia sa Cindy, de 54 de ani.

Articolul pune sub semnul intrebarii relatiile din 1999-2000 ale lui McCain, in prezent in varsta de 71 de ani, cu Vicki Iseman, care acum are 40 de ani si care se ocupa cu apararea intereselor societatilor de comunicatii in relatie cu o comisie senatoriala pe care el o prezida pe atunci. in 1999 si la inceputul lui 2000, Iseman s-a dus de multe ori la biroul senatorului de Arizona si la reuniuni de campanie. "Convinsi ca se infiripase o relatie amoroasa, unii consilieri ai lui McCain au intervenit pentru a-l apara", a scris cotidianul. Doi dintre ei l-ar fi confruntat pe senator de mai multe ori, iar acesta a recunoscut totul.

Articolul a fost rezultatul mai multor luni de ancheta. Clientii lui Iseman erau societati de comunicatii in relatie cu comisia pentru comert si ar fi avut contributii de zeci de mii de dolari la finantarea campaniilor electorale ale lui McCain. Directorul cotidianului a mentinut joi veridicitatea articolului, ale carui fapte "au fost verificate".

McCain a facut din angajamentul sau pentru transparenta si etica baza pozitiei sale politice. Avand de suferit in urma unui scandal politico-financiar in anii '80, el a devenit un cruciat al luptei impotriva influentei banilor asupra politicii si este coautorul unei legi privitoare la finantarea campaniilor electorale care i-a atras resentimentul grupurilor conservatoare de presiune.

Paradoxal, mai multi comentatori spun ca McCain ar avea castigat din aceasta afacere, ce i-ar putea atrage simpatia unei drepte care uraste New York Times, considerat bastion al stangii intelectuale. "Acest lucru le reaminteste conservatorilor ca McCain este unul de-al lor, spre deosebire de New York Times", a explicat Bill Bennett, comentator conservator si fost secretar al educatiei.

Robert MIRCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 La Piovra inhata Romania (2487 afisari)
 Operatii estetice extreme (1682 afisari)
 Razboi intre greii modei (1593 afisari)
 Moartea baroniadei. Baronii se intorc (1511 afisari)
 Kosovo si interesul national (1453 afisari)
 Ricky Martin de nerecunoscut (2408 afisari)
 Semne obscene marca Ceausescu (1960 afisari)
 Surprins cand abuza sexual... o vaca gestanta (1897 afisari)
 Adrian Nastase, "cantecul de lebada" al "papagalului" Geoana (1658 afisari)
 ULTIMA ORA: Fiul vitreg al Elenei Udrea, implicat intr-un grav accident rutier (1633 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00521 sec.