Ziua Logo
  Nr. 4163 de miercuri, 20 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Buget de gura UE

Dupa ce s-a ambitionat sa apere un deficit bugetar la limita, Guvernul,panicat de amenintarile Bruxelles-ului, vrea acum o rectificare de urgenta

Guvernul trebuie sa efectueze de urgenta o rectificare bugetara si sa reduca deficitul, intrucat, daca pana la sfarsitul lunii martie Romania nu arata ca poate evita limita de 3% a indicatorului in PIB, Comisia Europeana (CE) va declansa procedura de preventie, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Realizarea unei rectificari bugetare si reducerea deficitului bugetar se impun de urgenta, a declarat Vosganian la Parlament, unde a prezentat executia bugetara din 2007 si bugetul pentru 2008 in fata comisiilor reunite de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat.

"Este imperios necesar sa operam o rectificare de urgenta a bugetului, pentru a reduce deficitul bugetar de la 2,7% la cel putin 2,3%. Daca pana la sfarsitul lunii martie nu aratam ca avem capacitatea sa evitam limita de 3%, Comisia Europeana ar putea declansa procedura de preventie", a afirmat Vosganian.

El a mentionat ca preventia este primul pas in declararea procedurii de deficit excesiv.

Depasirea limitei de deficit bugetar va determina si fragilizarea pozitiei Romaniei pe pietele internationale, astfel ca dobanzile aferente imprumuturilor acordate Romaniei vor presupune costuri mai ridicate, a spus oficialul.

Graba Guvernului de a se conforma cererilor Comisie, Europene vine la numai cateva saptamani dupa ce premierul Tariceanu i-a replicat dur comisarului european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, care solicitase tocmai un control mai strict al cheltuielilor si a deficitului bugetar. Seful Executivului a afirmat atunci ca "nu il sperie" avertismentele CE, subliniind ca intre CE si Romania nu exista o relatie "for tutelar si autoritate subordonata", ci de parteneriat.

Mai mult, chiar saptamana trecuta, ministrul Vosganian declara ca oficialii europeni nu vor initia procedura de infringement sau de preventie impotriva Romaniei pentru deficit bugetar excesiv si nu exista nici un pericol ca deficitul sa depaseasca limita de 3% din PIB.

Potrivit Comisiei Europene insa, strategia bugetara nu este conforma politicii bugetare prudente necesara pentru a reduce deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste care pun in pericol procesul de convergenta.

CE poate declansa procedura de deficit excesiv daca acesta se plaseaza peste pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Romania a avut anul trecut un deficit de 2,4% din PIB, potrivit metodologiei romanesti, sau de 2,7% raportat la metodologia europeana.

Tinta de deficit pentru acest an a fost stabilita la 2,7% din PIB.

Eduard IVASCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Butelia ruseasca (2583 afisari)
 Kosovo, sau dictatul de la Washington (2462 afisari)
 Gazul si santajul (1725 afisari)
 Fila pierduta a istoriei (1711 afisari)
 Tatal regasit intr-o carte de bucate (1278 afisari)
 A cheltuit milioane de dolari ca sa arate ca mireasa lui Frankenstein (4494 afisari)
 Meduzele otravitoare sufoca Mediterana (2705 afisari)
 Jonathan Eyal, expert in securitate internationala: Politica UE in cazul Kosovo este o "prostie"  (2562 afisari)
 Dacia pregateste un Logan de teren (2438 afisari)
 Cum sa traiti 100 de ani (2338 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00468 sec.