Ziua Logo
  Nr. 4163 de miercuri, 20 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Butelia ruseasca

Dinu Patriciu vrea sa puna mana pe depozitul subteran de inmagazinarea gazelor ce urmeaza a fi construit la Margineni * Depozitul are o capacitatede 2,6 miliarde de metri cubi * Acesta va permite stocarea gazelor rusestivara si comercializarea lor iarna, cu un castig fabulos * Gigantul rus Gazproma propus sa exploateze Margineniul impreuna cu proprietarul Romgaz

Compania de stat Romgaz se afla in centrul unui imens scandal provocat de declaratiile omului de afaceri Dinu Patriciu. Polemica in jurul societatii este parte din razboiul subteran care se poarta pentru controlul asupra celui mai mare depozit de gaze naturale ce urmeaza sa fie construit in Romania: Margineni, cu o capacitate de stocare estimata la peste 2,6 miliarde de metri cubi de gaze.

Proiectul unei societati mixte, care ar trebui sa includa si dezvoltarea unui depozit de inmagazinare a gazelor naturale la Margineni, in judetul Bacau, a fost pus pe tapet prima data in 2001, la inceputul mandatului PSD, insa discutiile nu au fost concretizate pana acum. Interesele concurente de preluare a controlului asupra depozitului Margineni au blocat apoi realizarea proiectului vreme de peste sase ani. In anul 2003, Gazexport (compania de export a Gazprom) si Stroitransgaz (compania de transport al gazelor a Gazprom) si-au anuntat intentia de a construi un depozit subteran de inmagazinare a gazelor, in zona Roman - Margineni. Proiectul trebuia sa fie realizat impreuna cu compania Romgaz. Lucru ce nu s-a intamplat insa nici pana azi. Pe 25 noiembrie 2005 s-a incheiat un memorandum pentru depozitul de gaze, partenerii acordului fiind Romgaz si The Rompetrol Group. Totusi, nici rusii, nici Rompetrol, nici Romgaz nu au mai continuat pasii necesari realizarii acestui proiect.

Interesul lui Patriciu

Depozitul de la Margineni a revenit in actualitate zilele trecute. Atunci cand compania Romgaz a fost atacata aproape inexplicabil de Dinu Patriciu. "Sa i se ia licentele, sa fie scoase la licitatie si trimisi la plimbare, deoarece consuma banul public. Este o intreprindere care de 18 ani traieste pe spinarea contribuabilului, pentru ca nu e al lor gazul pe care il exploateaza, e al contribuabilului, al cetateanului roman. (...) Mare parte din pretul enorm pe care cetateanul roman il plateste pentru gazele consumate astazi si pentru faptul ca importam asa de scump, o mare parte din vina o poarta Romgazul, dar asta nu se spune la televizor. (...) Si atunci, in loc sa pastram o astfel de paguba, ar trebui sa renuntam la ea", a spus Patriciu. In replica, Alexa Iakob, directorul general al Romgaz, a dezvaluit ca declaratiile lui Patriciu ascund de fapt niste interese. "Declaratiile domnului Patriciu nu sunt noi si sunt de inteles, pentru ca el vrea sa obtina niste perimetre care il intereseaza, dar nu poate sa cumpere Romgaz", a spus Iakob.

Afirmatia directorului Romgaz nu este deloc departe de realitate. Intr-adevar, Patriciu incearca sa profite de pe urma impusei privatizari a Romgaz si sa puna mana pe depozitul de la Margineni, transformandu-l intr-o afacere proprie. Cel mai probabil, partener va fi Gazprom. Dinu Patriciu ar obtine astfel un profit urias. Gazele achizitionate de la rusi vara ar urma sa fie depozitate la Margineni pentru ca apoi sa fie vandute in perioada iernii la un pret mult mai mare decat cel de la cumparare. Interesant este ca si in acest mod se actioneaza la fel ca intr-o alta afacere liberala, Fondul Proprietatea. Si atunci, si acum guvernantii intarzie sa puna in practica proiectele. In cazul Romgaz, este extrem de suspecta tergiversarea problemei si intarzierea semnarii unui contract intre Romgaz si Gazprom. La fel de suspecta a fost si pozitia lui Varujan Vosganian care a reactionat la declaratiile lui Dinu Patriciu abia dupa ce directorul Romgaz s-a plans de pasivitatea Ministerului Economiei si Finantelor. (Gilda POPA)

Dependenti de Gazprom pana in 2030

Societatea Nationala a Gazelor Naturale (SNGN) Romgaz Medias este unul dintre cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, avand o cota de furnizare pe piata interna de 41,2%.

Celalalt mare producator este Petrom. Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale, pentru care detine 132 de acorduri de concesiune individuala a unor zacaminte si opt acorduri de concesiune pentru noi perimetre de explorare, dezvoltare si productie. In Romania se consuma anual circa 17-18 miliarde de metri cub de gaz. Aproximativ 12 - 13 miliarde de mc de gaz sunt furnizate, in cote aproape egale, de catre Petrom si Romgaz. Gazele pot fi importate numai pe conducte sau prin terminale de gaze lichefiate. Romania nu dispune, in prezent, de astfel de terminale, iar conducte de transport nu are decat cu Federatia Rusa. Astfel, Romania este dependenta pentru aproximativ 30% din necesarul de gaze de unicul exportator, Gazprom. Gigantul rusesc se comporta ca orice monopol: vinde gaze cui vrea, cat vrea si la ce pret vrea. In Romania refuza de ani de zile sa exporte direct, ci numai prin intermediul nemtilor de la Wintershall sau companiile mixte ale Gazprom cu Wintershall. Contractul cu Romania expira in 2012, dar in anul 2005 a fost prelungit pana in 2030.

De cativa ani, a mai aparut un importator de gaze, Imex, o companie cu sediul in Cipru si care ii are ca actionari, evident, pe Gazprom si una dintre companiile magnatului rus Vitali Matsitski, care detine in Romania companiile Alro si Alprom din Slatina si Alum Tulcea. (G.M.)

Rusii voiau Romgaz gratis

Reprezentantii Gazprom nu au declarat niciodata ca ar fi impotriva vreunei cooperari cu romanii. Ba dimpotriva: inca de la inceputul anilor 2000, au declarat ca ar vrea sa realizeze impreuna cu o companie din Romania, preferabil Romgaz, un joint-venture in care fiecare parte sa detina 50% dintre actiuni, rusii urmand sa intre in companie cu gazele de import, iar Romgaz cu gazele din productia interna.

Propunerea ruseasca insemna ca Gazprom ar fi vrut sa preia Romgaz si zacamintele acesteia fara ca societatea romaneasca sa treaca prin vreun proces de privatizare si, de altfel, fara ca rusii sa plateasca nimic. Ca erau foarte interesati de gazele si petrolul romanesc se vede si din faptul ca rusii de la Gazprom au depus oferte si la privatizarea Petrom, dar si la cea a distributiilor de gaze, Distrigaz Nord si Sud. N-au castigat in nici o parte.

Conform acordurilor de aderare la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa privatizeze Romgaz, asa cum a facut si cu Petrom. In plus, ar fi trebuit sa majoreze pretul gazelor din productia interna la nivelul celui de import. Pana la urma, avand in vedere pretul foarte mare al gazelor, autoritatile au hotarat sa suspende privatizarea, pentru ca asa puteau sa faca mai suportabil pretul platit de populatie. (Gabi MOROIANU)

Depozitul de la Margineni

Depozite de gaze pot fi realizate in foste zacaminte din care s-a extras gazul, apoi sunt umplute la loc cu gaz, dar sub presiune. In astfel de depozite, producatorii, importatorii, dar si traderii pot stoca, vara, gaze la pret mai mic pe care sa le vanda iarna la pret mai mare.

Romgaz detine, in prezent, o capacitate de inmagazinare de circa 3 miliarde mc de gaz, in 6 depozite de gaze: doua in bazinul Transilvaniei (Sarmasel, Cetatea de Balta), 4 in zona extracarpatica (Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti) si doua depozite in asociere cu alte firme - la Targu Mures cu firma Depomures si la Nades cu firma Amgaz. Depozitul de la Margineni este important pentru Romania. Investitiile necesare pentru realizarea lui se cifrau intre 120 si 258 milioane euro si urma sa fie realizat in doua etape. Prima dintre acestea prevedea stocarea a 600 de milioane de metri cubi de gaz, necesara consumului de gaze naturale al judetelor din Moldova. Capacitatea de inmagazinare a depozitului urma apoi sa creasca la doua miliarde de metri cubi, in cazul in care Romgaz incheia contracte cu companii internationale pentru a asigura stocarea acestei cantitati. Pe langa importante beneficii financiare (rezultate in urma preturilor la gaze vara/iarna), depozitele de inmagazinare au si un rol strategic: ele pot inlocui gazele de import, in situatia in care livrarea acestora ar scadea sau chiar s-ar sista pe o perioada de timp (fie se avariaza conductele de transport, fie rusii "inchid robinetul"). Cu cat capacitatea de stocare este mai mare, cu atat siguranta in aprovizionarea cu gaze creste.

Rompetrol a concesionat in 2006 un zacamant, la Golesti, "In primul rand, pentru experimentarea si dezvoltarea unui proiect de inmagazinare subterana a gazelor naturale", conform declaratiilor din acel moment ale lui Serghie Mihalache, director general al Diviziei de Explorare si Productie a Grupului Rompetrol. Tot din 2006, Grupul Rompetrol are o divizie de comert cu gaz petrolier lichefiat (GPL), compania Rompetrol Gas. (Gabi MOROIANU)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Butelia ruseasca (2583 afisari)
 Kosovo, sau dictatul de la Washington (2462 afisari)
 Gazul si santajul (1725 afisari)
 Fila pierduta a istoriei (1711 afisari)
 Tatal regasit intr-o carte de bucate (1278 afisari)
 A cheltuit milioane de dolari ca sa arate ca mireasa lui Frankenstein (4494 afisari)
 Meduzele otravitoare sufoca Mediterana (2705 afisari)
 Jonathan Eyal, expert in securitate internationala: Politica UE in cazul Kosovo este o "prostie"  (2562 afisari)
 Dacia pregateste un Logan de teren (2438 afisari)
 Cum sa traiti 100 de ani (2338 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00442 sec.