Ziua Logo
  Nr. 4160 de sambata, 16 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Armata poloneza este in alerta

Satelitul american s-ar putea prabusi in Polonia

Armata poloneza este in stare de alerta in perspectiva unei eventuale intrari in atmosfera a sateliului american de spionaj pe care Statele Unite intentioneaza sa-l distruga printr-un tir de racheta, a declarat, vineri, ministrul polonez al apararii, Bogdan Klich, relateaza AFP, citata de agentia NewsIn.

Ministrul a confirmat ca Polonia face parte dintre tarile pe care Statele Unite le-au avertizat in legatura cu anumite riscuri, pe care le-a calificat totusi ca fiind "minime".

"Incepand de saptamana viitoare, ne vom duce la un nivel superior sistemul de vigilenta, in cazul in care elemente ale satelitului vor cadea in Polonia", a spus seful Statului Major, Franciszek Gagor.

Potrivit ambasadorului american la Conferinta de dezarmare de la Geneva, Christina Rocca, daca interceptarea esueaza, satelitul va reveni in atmosfera terestra in mod necontrolat la 6 martie 2008 sau in jurul acestei date. Rocca nu a putut spune unde va fi zona de intrare in atmosfera, care ar putea fi oriunde intre 58,5 grade latitudine nordica si 58,5 grade latitudine sudica.

Rocca a asigurat ca interceptarea nu face parte din vreun program de punere la punct si testare a unei arme antisatelit.

Satelitul apartine National Reconnaissance Office si a fost lansat in 2006 de la baza aeriana Vandenberg, potrivit unor surse oficiale americane.

Satelitul, cunoscut ca L-21, nu a mai putut fi controlat dupa ce s-a plasat pe orbita planetei. Construit de Lockheed Martin Corp, in valoare de sute de milioane de dolari, satelitul a cazut cu 70 de kilometri mai jos decat fusese prevazut, plasandu-se pe o orbita la o distanta de 280 de kilometri deasupra Pamantului. Astronomii americani si europeni estimeaza ca satelitul se apropie de pamant cu opt kilometri pe zi. Marina americana va folosi un buget de 9 milioane de dolari pentru prabusirea satelitului. Viteza la care se racheta de interceptare si satelitul vor intra in coliziune va fi undeva in jurul a 36 000 de kilometrii, facand ca impactul sa fie nimicitor pentru ambele aparate.

Mii de obiecte din spatiu cad pe Pamant in fiecare an, dar in general se dezmembreaza si se raspandesc pe o arie larga. O exceptie a fost rezervorul de carburant din otel de la o racheta Delta II care a cazut la mica distanta de casa unui fermier texan in 1997. Nu exista incidente in care asemenea obiecte sa fi ranit oameni, potrivit oficialilor americani.

R.MIRCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Taxa auto in varianta Mediu (3117 afisari)
 Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa (II) (3038 afisari)
 Kosovo, Serbia si romanii timoceni (2230 afisari)
 Tariceanu nu a renuntat la afaceri (2170 afisari)
 Operatiune SIE esuata (1719 afisari)
 Cel mai gras om din lume are o iubita fotomodel (4943 afisari)
 Colegii de generala ai Elenei Basescu: Operatiile estetice i-au schimbat mult infatisarea (4266 afisari)
 Kosovo, exemplu pentru liderii maghiari din Romania (1955 afisari)
 Eclipsa totala de luna in Romania pe data de 21 februarie 2008 (1616 afisari)
 Desi risca puscaria, un cuplu incestuos nu poate renunta la dragostea lor bolnava (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00475 sec.