Ziua Logo
  Nr. 4149 de luni, 4 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Nemultumirea americanilor dupa cei opt ani de mandat ai lui Bush, opozitia fata de razboiul din Irak si criza economica au jucat un rol important in mobilizarea electoratului

Zi cruciala pentru alegerile prezidentiale din Statele Unite

Lupta stransa dintre Hillary Clinton si Barack Obama ar putea duce la un scenariu inedit: o investitura care se decide la Conventia partidului, comenteaza AFP

Aproape jumatate dintre statele americane se pronunta marti pentru alegerea candidatului republican si a celui democrat in vederea alegerilor prezidentiale din noiembrie. 24 de state americane au posibilitatea sa-l aleaga pe noul lider de la Casa Alba. Viitorul presedinte al Statelor Unite ar putea fi Hillary Clinton, Barak Obama, republicanul John McCain sau Mitt Romney. In timp ce, in tabara republicana, jocul pare decis in favoarea senatorului de Arizona John McCain, care are un avans clar asupra rivalilor sai, in tabara democrata domneste incertitudinea, Barack Obama aflandu-se in sondaje la egalitate cu Hillary Clinton. Distanta foarte mica ce ii separa pe cei doi democrati, dar si complexitatea sistemului de desemnare ar putea conduce la un scenariu inedit in ultimele decenii: o investitura care se decide la Conventia partidului din 25-28 august. Din experienta anilor trecuti, alegerea candidatilor intr-un astfel de cadru se face de obicei in culise si la reuniuni, mai degraba decat prin simplul vot. Primele birouri de vot se vor deschide la 11.00 GMT (13.00, ora Romaniei) in statul New York.

In tabara republicana, senatorul de Arizona John McCain este marele favorit, avand un singur rival serios: fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, fata de care are insa un avans de aproape 20%. Prin urmare, McCain are toate sansele sa se detaseze clar ca invingator inainte de Conventia partidului din 1-4 septembrie de la Minneapolis, Minnesota. McCain se va mai confrunta in aceasta zi de marti, in afara de Romney, cu fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee si cu reprezentantul Ron Paul. Sondajele indica un net avans pentru McCain in California, dar si in New York si New Jersey. Romney vizeaza statele mai modeste, in timp ce Huckabee spera sa castige in state din sud, ca Georgia. In timp ce in tabara republicana lucrurile par relativ clare, in cea democrata domneste incertitudinea, Barack Obama aflandu-se practic la egalitate cu Hillary Clinton in sondaje. Potrivit unui sondaj Gallup, publicat luni, de "USA Today", senatorul de Illinois este creditat cu 44% din intentiile de vot, fata de 45% cu cat este creditata Clinton. Marja de eroare a acestui sondaj este de plus sau minus 3%. Lupta dintre cei doi ar putea deveni deosebit de serioasa mai ales in California, stat care va atribui cei mai multi delegati la conventia democrata din august, din Denver. Pentru obtinerea investiturii, candidatul democrat va avea nevoie de sustinerea a cel putin 2.025 dintre cei 4.049 delegati.

Distanta foarte mica ce ii separa pe democratii Hillary Clinton si Barack Obama in cursa pentru investitura pentru Casa Alba, dar si complexitatea sistemului de desemnare ar putea conduce la un scenariu inedit in ultimele decenii: o investitura care se decide la Conventia partidului, comenteaza AFP. La alegerile prezidentiale recente, candidatii desemnati erau cunoscuti inainte de organizarea conventiilor, odata ce erau alesi delegatii, conventia avand astfel mai mult rolul de a oficializa o alegere devenita evidenta pe parcursul consultarilor din fiecare stat. Anul acesta insa, situatia este mai complicata, iar observatorii incep sa viseze la o Conventie democrata plina de suspans si animatie, asa cum nu au mai avut de cateva decenii. Unul dintre factorii de suspans este reprezentat de cei 796 de "superdelegati", care nu au obligatia sa voteze un anume candidat la Conventie. Pe de alta parte, delegatii fiecarui candidat au obligatia sa voteze pentru el doar la primul tur, iar daca acesta nu a permis departajarea candidatului, ei isi pot schimba optiunea la celelalte tururi de scrutin. Astfel, alegerea candidatului se face de obicei in culise si la reuniuni, mai degraba decat prin simplul vot. "Vor exista discutii pe culoare", promite istoricul Stephen Wayne, profesor la Georgetown University, adaugand ca "cel putin presa care acopera evenimentul va avea ce sa povesteasca".

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moartea doamnei Oprisan (5860 afisari)
 Sindromul Golfului in Romania (2033 afisari)
 Suntem o tara de incompetenti (1826 afisari)
 Neconstitutionalitatea statului de drept (1539 afisari)
 Nastase: "N-am batut pe nimeni!" (1484 afisari)
 Flota pierduta a lui Hitler, decoperita in Marea Neagra (3104 afisari)
 Prima Doamna insarcinata, fosta Doamna ... maritata (1942 afisari)
 Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei (1524 afisari)
 Rusia vrea sa deschida o misiune militara in Romania  (1521 afisari)
 Romanii bat toate recordurile: Jaful de 11 secunde (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00552 sec.