Ziua Logo
  Nr. 4136 de sambata, 19 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Turistul Adomnitei

Ministrul Educatiei a plecat in turneu electoral de adormit copiii si alegatorii

Ministrul ce s-a remarcat prin deplasari-record in tara si strainatate, Cristian Adomnitei, si-a reluat pe 3 ianuarie activitatea de baza. Prima calatorie de serviciu a fost in Marea Britanie, apoi au inceput vizitele electorale in resedintele de judet, mascate de prezentarea noilor legi ale Educatiei, aflate in dezbatere publica pana pe 17 februarie - data la care isi va incheia si Adomnitei periplul.

Programate strict pe zile si ore in fiecare judet, intalnirile-dezbateri ii asigura ministrului audienta perfecta - si mediatizarea pe masura - unei campanii electorale: directorii institutiilor de invatamant, profesori, parinti, elevi, studenti, sindicate, societate civila si autoritati locale. Adomnitei nu pierde ocazia sa se laude cu fondurile alocate scolilor - de parca n-ar fi bani publici -, insa omite sa spuna ca sume importante au fost returnate la buget anul trecut, din cauza ca au ajuns prea tarziu la utilizatori. Promite, de asemenea, bani grei in acest an pentru investitii, desi bugetul nu s-a aprobat inca. In fine, dupa fiecare intalnire judeteana, ministrul Educatiei are grija sa spuna in conferinte de presa ca profesorii se declara multumiti de initiativa sa legislativa.

Prima descindere a fost in judetul Mehedinti, la dezbaterea organizata la Colegiul Tehnic "Decebal", din Drobeta Turnu-Severin. Ministrul Adomnitei a prezentat celor peste 200 de participanti modul in care isi propune sa descentralizeze sistemul de invatamant. Ulterior, la conferinta de presa, el a declarat ca directorii de scoli s-au aratat extrem de interesati de modul in care se propune sa se realizeze titularizarea profesorilor si finantarea institutiilor de invatamant.

In cadrul dezbaterii de la Resita, Cristian Adomnitei a promis ca va incepe anul acesta inca trei lucrari noi in judetul Caras-Severin. "Este vorba de inca un campus si doua scoli de arte si meserii, la Moldova Noua, Resita si Caransebes. Avem, de asemenea, programata construirea unui bazin la o scoala din Resita", le-a spus el participantilor la intalnire. Cum insa reprezentantii a 46 de comune din Caras-Severin au solicitat construirea de sali de sport, ministrul a anuntat ca "Nu vom putea sa le realizam pe toate. Eu m-as bucura daca am reusi in acest an sa facem macar zece dintre ele".

Elevii hunedoreni cer alocatia

Ieri, la Deva, peste 5000 de elevi din Consiliul Judetean al Elevilor din Hunedoara i-au cerut ministrului Adomnitei abrogarea ordonantei prin care alocatia de stat se mai acorda doar pana la 18 ani, desi elevii sunt in clasa a XII-a. Ministrul le-a spus ca situatia nu poate fi rezolvata, fiindca acest drept se refera la copil, nu la elev, si a trecut repede la explicarea pachetului de legi ale educatiei, incercand sa-i atraga cu expresii in ton cu varsta lor: "vom elimina metoda clasica de "aruncare a batistei pe tambal", prin care "se fenteaza" asumarea responsabilitatii individuale sau colective".

Ministrul Adomnitei isi va incheia turneul pe 17 februarie, dar pana atunci vrea sustinerea celor din sistem, carora le promite ca va opera modificari in textul legislativ, daca va fi cazul. "Acest pachet legislativ nu reprezinta o dorinta unilaterala a ministerului. A fost discutat in amanunt. Am incercat sa anticipez gloantele celorlalti. Nu pot trece prin Parlament o lege asa cum as dori eu. Din pacate pentru mine si pentru partidul pe care-l reprezint nu am in Parlament sustinerea necesara pentru a trece o lege asa cum mi-as dori. Trebuie sa gasesc aliati care sa ma sustina si care sa formeze majoritatea", a recunoscut Cristian Adomnitei.

Magda SEVERIN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mutilarea Romaniei in anul Marii Uniri (5512 afisari)
 Fragmentarea Romaniei pe axa Moscova-Chisinau (3261 afisari)
 Bulgaria ingroapa proiectul Nabucco (2762 afisari)
 Mapa lui Codrut (2372 afisari)
 Basescu il ia la misto pe Melescanu (2339 afisari)
 Iubita lui Di Caprio, topless in revista britanica "Arena" (1698 afisari)
 DNA trimite in instanta primul dosar al fostului director al SNCFR, Mihai Necolaiciuc (865 afisari)
 Premiu record, de 11 milioane de euro, la tragerea Loto 6/49 (712 afisari)
 Echipa anului 2007 (705 afisari)
 Melescanu a respins dosarele celor opt (681 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00467 sec.