Ziua Logo
  Nr. 4130 de sambata, 12 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ucraina deschide un Muzeu al Naturii pe Insula Serpilor

Kievul a alocat, in bugetul pe acest an, fonduri pentru finalizarea lucrarilor de amenajare a zonei porturare de pe Insula serpilor. Ucraina a alocat bani si pentru deschiderea pe Insula serpilor a unui Muzeu al Naturii. Insula mai dispune si de alte facilitati precum banca, magazin, posta, un post telefonic si altele, ceea ce face obiectul unei adevarate "asezari umane". Oficialii nu au precizat daca intrarea va fi libera sau se va plati bilet, nici daca vor exista reduceri pentru elevi sau studenti. De asemenea acestia nu au precizat daca angajatii muzeului fac parte din trupele de graniceri si nici daca directorul muzeului este angajatul bancii sau al postei. Nu ar fi exclus ca pe viitor sa vedem si o rezervatie naturala pentru ca pe insula au fost "naturalizati" si cativa porci. Probabil ca regimul de Kiev va incerca omologarea unei noi rase, "porcul de stanca".

Incinerator langa muzeu

Presa de la Kiev scrie ca presedintele Viktor Iuscenko vrea sa finanteze dezvoltarea infrastructurii pe insula si chiar sa amplaseze o instalatie pentru arderea gunoiului. Kievul a anuntat, in decembrie anul trecut, ca suplimenta numarul unitatii de graniceri pe Insula Serpilor, pana in martie 2008, probabil pentru a spori securitatea acestor insititutii.

Platoul continental din jurul "insulei" este subiect al unui litigiu romano-ucrainean, litigiu care se judeca la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Miza disputei dintre Ucraina si Romania, stat membru al NATO si UE, este in primul rand strategica, "insula" amenintand accesul la apele teritoriale ale statului roman, precum si economica, expertii considerand ca in apropierea stancii exista mari resurse de hidrocarburi. Daca decizia justitiei va fi de partea Romaniei, atunci zacamantul de petrol de sub insula va putea fi exploatat de tara noastra.

Miza geostrategica

Importanta strategica a Marii Negre, ca punte de legatura intre Orient si Occident, a crescut considerabil. Tarile riverane au devenit brusc mult mai interesante pentru SUA. In Romania, Bulgaria si Georgia, trupele americane au debarcat pentru operatiuni importante. Unul dintre cele mai solide argumente pentru integrarea Romaniei in NATO a fost expunerea de peste 200 de kilometri la Marea Neagra si facilitatile civile si militare din Dobrogea.

M. N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Istoria provinciei Kosovo (5443 afisari)
 E Basescu! Sau e Talpes? (4809 afisari)
 Psihologii serviciilor secrete (2818 afisari)
 Amenintari de la Chisinau (2580 afisari)
 Executia Noricai (2321 afisari)
 Regina Ana: Cred ca Elisabeta Rizea este o mare doamna (1867 afisari)
 CT Popescu: Daca ne uitam la ce se intampla in presa, poate ca demisia mea nu e atat de surprinzatoare (1571 afisari)
 Fumatori, vremea razbunarii! (1467 afisari)
 Marius Oprea ii raspunde lui Tismaneanu pe tema criticilor aduse Guvernului (1202 afisari)
 Incidentul naval din Stramtoarea Ormuz, provocat de o farsa? (1105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00610 sec.